Πριν την καραντίνα είχαμε πάει στο πατρικό μου, στην Πάτρα, κι ο Κωστής σε μια ακόμη έξαρση δημιουργικότητας έφτιαξε κουλούρια Θεσσαλονίκης. Περιττό να πω ότι πέσαμε σαν τα κοράκια και τα εξαφανίσαμε εν ριπή οφθαλμού! Επιτέλους λοιπόν βρήκα την ευκαιρία να τα φωτογραφίσω και να σας τα παρουσιάσουμε! Το κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελεί από τα αγαπημένα σνακ/πρωινά των Ελλήνων. Ο δε Δημητράκης μας τρελαίνεται. Κι αν αλείψεις κιόλας από πάνω αυτό το υπέροχο σοκολατένιο άλειμμα χωρίς ζάχαρη, ή λίγη μαρμελάδα βερύκοκο τότε μιλάμε για κόλαση! Φτιάξτε κι εσείς σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης! Γίνονται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμα!
Σε άλλα νέα, όπως σας έγραψα και στο Facebook, η τηλεκπαίδευση δεν “τραβάει”…Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου οι αγαπημένοι μου μαθητές δεν δείχνουν να συμμερίζονται τον ενθουσιασμό μου…Έχω καταντήσει Σεφερλής, αφού κάθε τρεις και λίγο τους ρωτάω “Ναι, με ακούτε;” Με θλίβει και με κουράζει αυτή η κατάσταση…Δυστυχώς δεν ξέρω τι άλλο να κάνω για να τους κάνω να ενδιαφερθούν τα τσιριχτά μουτράκια μου (όπως τα αποκαλώ εμπνευσμένη από το Ice Age).
Αυτά τα ολίγα από το νησί! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχουμε! Μουάτς!
Υλικά για 8 κουλούρια:
320 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
180 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
Επικάλυψη
100 γρ. σουσάμι
300 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό, προσθέτουμε τη μαγιά και δυο κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα για πέντε λεπτά μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Προσθέτουμε το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει μια λεία ελαστική ζύμη. Τη βάζουμε μέσα σε λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα, ώστε να φουσκώσει διπλασιάζοντας τον όγκο της. Σε θερμοκρασία δωματίου στους 21 βαθμούς, θα πάρει περίπου 50 λεπτά. Για την επικάλυψη, μέσα σε μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό και απλώνουμε το σουσάμι σε ένα μεγάλο πιάτο. Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια των 70 περίπου γραμμαρίων, τα οποία στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Θα προκύψουν 7-8 τεμάχια. Λαδώνουμε την επιφάνειά μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε κορδόνια μήκους περίπου 50 εκατοστών. Ενώνουμε τις άκρες σχηματίζοντας τα κουλούρια και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς αέρα. Τα βουτάμε στο ζαχαρόνερο κι αμέσως τα μεταφέρουμε στο πιάτο με το σουσάμι, το οποίο κολλάει πάνω στην επιφάνειά τους και τα τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο, είτε σε λαδόκολλα. Ψήνουμε για 14 λεπτά στον αέρα, ανάλογα με τη δύναμη του φούρνου μας, μέχρι να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!
flour g.o.x
what kind of flour is this? I’ve never seen the reference g.o.x
It is all purpose flour. It s a greek abbreviation, dear!
one other question, 1 kg salt? I think google translate got it wrong. how many grams?
It ‘s 1 teaspoon! Google translation sucks!
Ωραία φάση!
Αν θέλουμε όμως να τα έχουμε προετοιμάσει για να τα έχουμε έτοιμα ανά πάσα ώρα τι είναι καλύτερο να κάνουμε?
Να τα ψήσουμε κ να τα βάλουμε κατάψυξη ή να τα μισοψήσουμε, να τα τα βάλουμε κατάψυξη κ όταν γουστάρουμε να ολοκληρώνουμε το ψήσιμο?
Τριχωτό αγγελούδι, καλή σου μέρα! Ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά όταν είσαι εργαζομενη μαμά ενός πεντάχρονου και ταυτοχρόνως έχεις να απαντήσεις σε εκατοντάδες σχόλια στο facebook, instagram, blog, email, αλλά και να ενημερώνεις με νέες συνταγές και αναρτήσεις, καταλαβαίνεις ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Δεν έχω δοκιμάσει να τα καταψύξω, σίγουρα δεν θα είναι το ίδιο ωραία. Μάλλον την πρώτη σου λύση θα πρότεινα…
Να είσαι καλά! Φιλιά από την όμορφη Ζάκυνθο!
Θενκς