The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ψωμί ολικής άλεσης
Ψωμί

Ψωμί ολικής άλεσης

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα θα φτιάξουμε σπιτικό ψωμάκι για μια ακόμα φορά! Το προηγούμενο ψωμάκι που σας παρουσιάσαμε (εδώ) επιλέξαμε να το κάνουμε με κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μιας και υπάρχει σε όλα τα σπίτια και τώρα με την καραντίνα καλό είναι να δίνουμε συνταγές με απλά υλικά. Όμως, δεν θα μπορούσαμε να μην σας κεράσουμε κι ένα ψωμί ολικής άλεσης και μάλιστα πολύσπορο. Είναι μακράν το πιο ωραίο ψωμάκι ολικής που έχω δοκιμάσει και ναι, πρέπει να παραδεχθώ για μια ακόμα φορά ότι ο Κωστής μεγαλούργησε! Διατηρείται καλά για μέρες, είναι πολύ νόστιμο και εύκολο! Αξίζει να το δοκιμάσετε, αγαπημένοι/ες μου!

Σας γλυκοφιλώ! Μουάτς!

Ψωμί ολικής άλεσης
Ψωμί ολικής άλεσης

Υλικά για 2 καρβελάκια των 450γρ. περίπου:

500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

20 γρ. ελαιόλαδο

290 γρ. χλιαρό νερό

9 γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)

10 γρ. αλάτι

10 γρ ζάχαρη

Ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, παπαρουνόσπρος, μαυροκούκι, σουσάμι.

Ψωμί ολικής άλεσης
Ψωμί ολικής άλεσης

Εκτέλεση:

Σε 130γρ. χλιαρό νερό διαλύω 10 γρ. ζάχαρη, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω. Αφήνω το μείγμα για 5 λεπτά. Στο μεταξύ  σε 160 γρ. χλιαρού νερού διαλύω 10 γρ. αλάτι. Σε λεκάνη ανακατεύω το αλεύρι με το λάδι, προσθέτω το μείγμα της μαγιάς κι εν συνεχεία το αλατόνερο. Ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφού καλύψω με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα, αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μιάμιση περίπου ώρα. Εν συνεχεία τοποθετώ τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο κι αφού προσθέσω τα σπόρια, ζυμώνω για δέκα περίπου λεπτά. Χωρίζω τη ζύμη στη μέση και πλάθω δυο καρβελάκια, τα οποία και χαράζω στην κορυφή τους με βρεγμένο μαχαίρι. Τα τοποθετώ σε λαδωμένο ταψί ή λαδόκολλα και τα σκεπάζω με μια πετσέτα για 50 περίπου λεπτά μέχρι να φουσκώσουν. Τα αλείφω με λίγο νερό και πασπαλίζω την επιφάνεια τους με σπόρους της αρεσκείας μου. Ψήνω για 30 περίπου λεπτά σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 180 βαθμούς. Καλοφάγωτα!

Σημ. στην επιφάνεια βάλαμε όλα τα σπόρια. Μέσα στην ζύμη βάλαμε από 1 κ.σ. ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο.

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 4.107 times, 1 visits today)

12 Comment

  1. Καλημέρα! Φαίνεται πολύ νόστιμο το ψωμί σας!! Να ρωτήσω, το αλεύρι είναι απλώς ολικής; όχι κάποιο ειδικό για ζύμες, ψωμιά κλπ ; Και ο φούρνος στις αντιστάσεις ή στον αέρα; Ευχαριστώ πολύ!

    1. Κορίτσι γλυκό, ψησαμε στις αντιστάσεις κ το αλεύρι ήταν ένα απλό αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις! Περιμένω εντυπώσεις αν το δοκιμάσεις! Φιλιά πολλά

      1. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, να είσαι πάντα καλά & να μας φτιάχνεις τη μέρα με τις ωραίες συνταγές σου!! Μόλις το δοκιμάσω θα ενημερώσω για το πως τα πήγα! Καλή συνέχεια, πολλά φιλιά!! 🙂

      2. Μαριάννα μου γλυκιά, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Περιμένω εντυπώσεις! Να είμαστε όλοι καλά να μαγειρεύουμε παρείτσα!

    1. Μπορείς. Θα βάλεις όλα τα υλικά μέσα και θα κάνει μόνο του την δουλειά. Ωστόσο δεν θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα. Θα είναι άλλο ψωμί!
      Φιλιά πολλά!

  2. Χαίρομαι που δεν βάζετε λιναρόσπορο που έχουν όλα τα πολύσπορα ψωμιά εμπορίου, παρ’ ότι γίνεται επικίνδυνος όταν ψήνεται, κι ελπίζω να το γράφετε να μαθευτεί σε πολλούς/ες μήπως και σταματήσουν να τον βάζουν στα αρτοσκευάσματα και ψωμιά, ευχαριστούμε…

  3. καλημερα το εκανα το ψωμι με αλευρι ολικης αλλα μου πηρε παραπανω αλευρι δεν ξερω γιατι,ισως επειδη εβαλα και προζυμι;παντως εμενα μου βγηκε ενα καρβελακι αλλα ηταν πεντανοστιμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *