The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Σπιτικό ψωμί
Ψωμί

Σπιτικό ψωμί

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες και καλή εβδομάδα! Εύχομαι τα πράγματα να εξελιχθούν καλά. Κάθε μέρα που περνάει είναι και μια μάχη με αυτόν τον ιό…Ελπίζω η Ελλαδίτσα μας να τα καταφέρει και να μην ξεφύγει η κατάσταση, όπως έγινε στην αγαπημένη μου χώρα, την Ιταλία. Εκεί που εξελίσσεται καθημερινά ένα δράμα δίχως τέλος, εκεί που οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ποιους θα σώσουν, εκεί που μελλοθάνατοι αποχαιρετούν με βιντεοκλήση τα αγαπημένα τους πρόσωπα και δεν αξιώνονται καν να κηδευτούν…Τι τραγωδία, Θεέ μου…Βουρκώνω και μόνο που γράφω αυτά τα πράγματα…Πόσο σκληρό κι απάνθρωπο…Γι’ αυτό ας κάνουμε αυτό που πρέπει, ας μείνουμε σπίτι μπας κι αποτρέψουμε αυτές τις οδυνηρές καταστάσεις…

Ας περάσουμε στην συνταγούλα μας τώρα. Ο Κωστής φτιάχνει πού και πού σπιτικό ψωμί, αλλά αγοράζουμε κι από ζακυνθινό φούρνο. Ωστόσο τώρα εν μέσω καραντίνας δεν βγαίνουμε, οπότε ο κύριος επί των ζυμών, όπως τον αποκαλώ, επιφορτίστηκε με αυτό το καθήκον. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην μοιραστούμε μαζί σας την συνταγή. Πρόκειται για ένα απλό, νόστιμο ψωμί με αλεύρι που υπάρχει σε κάθε σπιτικό. Οπότε #μενουμεσπιτι και φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί!

Φιλιά πολλά, καλά κουράγια και προσευχή…Θα έρθει αργά ή γρήγορα η άνοιξη…

Σπιτικό ψωμί
Σπιτικό ψωμί

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. χλιαρό νερό
10 γρ. ζάχαρη
9 γρ. ξηρή μαγιά (ένα φακελάκι)
10 γρ. αλάτι
Σπιτικό ψωμί
Σπιτικό ψωμί

Εκτέλεση:

Διαλύω τη ζάχαρη σε 100 γρ. χλιαρό νερό και το αλάτι στα υπόλοιπα 200 γρ. νερού. Στον κάδο του του μίξερ (είτε σε βαθύ μπωλ αν δουλεύω τη ζύμη με το χέρι) βάζω 100 γρ αλεύρι, τη μαγιά και περιχύνω με το ζαχαρόνερο. Δεν ανακατεύω, απλά αφήνω για δέκα περίπου λεπτά το μίγμα ως έχει, ώστε να ενεργοποιηθεί πλήρως η μαγιά. Εν συνεχεία προσθέτω το αλεύρι και σταδιακά το αλατόνερο ζυμώνοντας ταυτόχρονα. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο πολύ δυνατό ζύμωμα, ώστε να αναπτυχθεί πλήρως το πλέγμα της γλουτένης και το ψωμάκι μας να φουσκώσει εύκολα. Η διαδικασία με το γάντζο του μίξερ απαιτεί γύρω στα δώδεκα λεπτά, ενώ με το χέρι γύρω στα είκοσι. Θα προκύψει ζύμη ελαστική, η οποία όμως ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Καλύπτω τον κάδο με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει για μια περίπου ώρα. Προκύπτει ζύμη 800 περίπου γραμμαρίων από την οποία τοποθετώ σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα του κέικ τα 600 γραμμάρια, κάνοντας με μαχαίρι ελαφρές διαγώνιες τομές στην επιφάνειά της, ενώ την υπόλοιπη πλάθω σε καρβελάκι και προαιρετικά, αφού αλείψω με λίγο νερό, πασπαλίζω με σουσάμι. Σκεπάζω και πάλι και αφήνω να φουσκώσουν για μία ώρα. Ενα τέταρτο πριν ψήσω προθερμαίνω το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις. Χρειάζεται δυνατή φωτιά, αλλά και υγρασία συνάμα στο ψήσιμο του ψωμιού, γι αυτό και μόλις βάλω τα ψωμιά τοποθετώ χαμηλά στο θάλαμο του φούρνου ένα ταψί με 2 ποτήρια νερό. Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, ανοίγω το φούρνο και αφαιρώ το ταψί με το νερό και αφήνω το ψωμί να ψηθεί για δέκα ακόμη λεπτά. Είναι έτοιμο όταν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα και όταν το κτυπάμε ακούγεται κούφιο. Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε υπερυψωμένη σχάρα ώστε να μην συγκεντρωθεί υγρασία στη βάση του. Καλοφάγωτο!!!
Σημ. Διατηρείται καλά για μέρες! Οι διαστάσεις της φόρμας είναι 32*10

 

Print Friendly, PDF & Email

5 Comment

  1. Ενδιαφέρον!
    Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος από το αλεύρι με αλεύρι ολικής ή αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι?

    1. Το έφτιαξα.
      Έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, σκληρό αλεύρι, χωριάτικο κ αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι.
      Βγήκε πολύ ωραίο. Έχω κ ντοκουμέντα.
      Μπράβο για την συνταγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *