The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ελιόπιτα
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες Ψωμί

Ελιόπιτα

Καλημερούδια από την όμορφη Πάτρα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Ήρθε η ώρα να ξεκινήσω τις ακτινοβολίες, γι’αυτό μετακομίσαμε στο πατρικό μου κι αφήσαμε το νησί να σείεται ασταμάτητα. Ξημερώνοντας του Αγ. Δημητρίου έζησα τη χειρότερη εμπειρία της ζωής μου. Ο σεισμός που έπληξε τη Ζάκυνθο ήταν τρομακτικότατος, αφού και πολύ ισχυρός ήταν, αλλά και μεγάλη διάρκεια είχε…Νόμιζα πως κάποιος με είχε πιάσει από τα χέρια και με ταρακουνούσε ανελέητα (όπως βλέπουμε στις ταινίες σε ανακρίσεις τύπου “Μίλα, σκουλήκι! Ξέρασέ τα όλα!”). Με το σώμα μου είχα καλύψει τον Δημητράκη μου και προσευχόμουν μεγαλόφωνα. Είχα την ατυχία να είναι νυχτερινός ο Κωστής, γεγονός που μου στοίχισε πολύ…Να είναι καλά όμως η γλυκιά μου Πένυ, η γειτόνισσα, που ήρθε να περάσουμε το υπόλοιπο βράδυ μαζί και να απολαύσουμε παρέα τη μετασεισμική δραστηριότητα! Ήταν απίστευτο, κουνούσε δυνατά κάθε τρεις και λίγο! Βέβαια το πιο απίστευτο ήταν ότι σε όλο αυτόν τον πανικό ο γιόκας μου δεν ξύπνησε και συνέχισε να κοιμάται ατάραχος παρά τον κακό χαμό που επικρατούσε…Πόσο μικροί είμαστε μπροστά στη φύση, πόσο ευάλωτοι, στο έλεος των φυσικών φαινομένων…Τα της θεραπείας μου θα σας τα διηγηθώ σε επόμενη ανάρτηση…Ας σηκώσουμε τα μανίκια να φτιάξουμε ελιόπιτα!

Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε μια υπέροχη ελιόπιτα που θα αγαπήσουν ακόμα κι αυτοί που δεν τρελαίνονται για ελιές! Γίνεται γρήγορα, πανεύκολα, θέλει λίγα απλά υλικά και είναι πεντανόστιμη! Τρώγεται σαν σνακ, μεταφέρεται στο γραφείο/σχολείο, αλλά μπορεί να αντικαταστήσει και το ψωμί και να συνοδεύσει το φαγάκι μας. Εμείς τη συνδυάσαμε με φασολάδα και ταίριαζε απίστευτα! Πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε αυτή την ελιόπιτα! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!

Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλό υπόλοιπο εβδομάδας! Μουάτς!

Ελιόπιτα
Ελιόπιτα

Υλικά για ταψί διαμέτρου 30cm :
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
2 κ.γ. baking powder
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. ελιές µαύρες ψιλοκοµµένες
1/2 φλ. φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
1 1/2 φλ. μαιντανό ψιλοκοµµένο
1/2 κ.σ. αποξηραµένο δυόσµο
1 φλ. φρέσκο χυµό πορτοκαλιού
165 ml ανθρακούχα σόδα
4 κουταλιές σουσάµι

Ελιόπιτα
Ελιόπιτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder. Σε άλλο χτυπώ το λάδι με τη σόδα, τον χυμό πορτοκαλιού και τον δυόσμο κι έπειτα προσθέτω το μαϊντανό, τις ελιές και τ α κρεμμυδάκια. Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι κι ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου cm, το ισιώνω και πασπαλίζω με το σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μία ώρα. Βγάζω από τον φούρνο και μετά από λίγο αφού κρυώσει κόβω και απολαμβάνω! Καλοφάγωτη!

Τη συνταγή τη βρήκα εδώ και είναι της κυρίας Μαρίας Αυξέντη. Μπράβο, κυρία Μαρία μου!

Ελιόπιτα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 35,461 times, 9 visits today)

46 Comment

      1. Εχω παρει φαρινα χωρις γλουτενη μπορω να τη χρησιμοποθησω?Ειναι λιγο δυσκολο αλευρι

  1. Καλημερουδια ήθελα να ρωτήσω το φλυτζανι τι χωρητικότητα εννοούμε; δε το χω πολύ με τις κούπες και τα φλυτζανια…συγγνωμη.. Πχ 200ml; ευχαριστώ πολύ

    1. Μαράκι μου, το φλιτζάνι που χρησιμοποιώ χωρά 200 γρ. νερό. Αξίζει να δοκιμάσεις αυτή την πίτα. Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
      Φιλάκια πολλά!

    1. Κοριτσάκι μου, μέτρησε τα υλικά σου με την ίδια κούπα, οπότε δεν θα έχεις πρόβλημα. Δεν τα είχα ζυγίσει, γιατί η συνταγή τα έδινε σε φλιτζάνια τα υλικά. Περιμένω εντυπώσεις, αν τη φτιάξεις! Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

      1. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Έβαλα πολύ λίγο και τώρα περιμένω να βγει από το φούρνο! Μυρίζει υπέροχα! Ευχαριστούμε οικογενειακώς για τη συνταγή!

      2. Καλοφαγωτη!! ! Αν Θες, στείλε μου φωτογραφία να την ανεβάσω στο Facebook του μπλογκ. Φιλάκια πολλά!

  2. Εξαιρετική η Ελιόπιτά σας. Πήρε 215ml χυμό πορτοκαλιού με μια ώρα ψήσιμο στους 175 C. Ψήθηκε ομοιόμορφα. Δεν χρειάστηκε να την καλύψω.

  3. Θα σας παρακαλούσα εάν μας δίνατε και τις δοσολογίες, ειδικά στις παρασκευές γλυκών και αλμυρών εδεσμάτων (σε γραμμάρια και σε ml), γιατί και εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτήρια και φλυτζάνια. Όσες φορές επιχείρησα να φτιάξω κάτι σε γλυκό με φλυτζάνια δεν μου βγήκανε. Αντίθετα με τα γραμμάρια ήταν πάντοτε επιτυχία.
    Ευχαριστώ πολύ!

    1. Εδώ και πολύ καιρό δίνω τα υλικά σε γραμμάρια γιατί όντως είναι πιο ασφαλής τρόπος. Η συνταγή της ελιόπιτας δεν είναι δική μου, οπως αναφέρω, και την παρέθεσα αυτούσια. Φιλάκια πολλά πολλά κ καλά μαγειρέματα!

  4. Χρόνια σας πολλά!ευχομαι το 2019 να φέρει μόνο χαρές σε όλους μας!Η ελιόπιτα είναι πεντανόστιμη. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας!

      1. καλημέρα!αν βάλω μισό φλ χυμό πορτοκαλιού και μισό χυμό λεμονιού πιστευετε ότι θα υπάρει πρόβλημα;έχω πολλά λεμόνια και θελω καπως να τα χρησιμοποιήσω :))))

      2. ευχαριστώ πολύ για τις λεμονάτες ιδέες σας!!θα ήθελα να σας στείλω μια φωτογραφία της ελιόπιτας μου. Να την στείλω με μνμ στο facebook;

    1. Λυπάμαι πολύ! Είναι από τις δημοφιλέστερες συνταγές και την έχουν φτιάξει πολλοί αναγνώστες με μεγάλη επιτυχία.
      Πιθανολογώ ότι θα έφταιγαν οι ελιές σου, δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση!

      1. Ευχαριστώ, σήμερα θα την κάνω φαίνεται πεντανόστιμη!!!Καλή Ανάσταση!

  5. Καλησπέρα σας. Ανακάλυψα πρόσφατα την ιστοσελίδα σας και την βρίσκω απλα φανταστική! Μπράβο σας! Εχω μια ερώτηση να κανω ομως, όταν αναφέρεστε στο φλιτζάνι, για τι δοσολογία μιλάτε ακριβώς; ας πουμε 250 γρ.;
    Ευχαριστώ.

    1. Όλγα μου, καλησπέρα! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Πολύ χαίρομαι που σου αρέσει το μπλογκ!
      Η δοσολογία εξαρτάται από το υλικό που μετράς…Δεν είναι το ίδιο να ζυγίζεις π.χ. αλεύρι και χυμό. Κακώς σε παλιές συνταγές γράφω φλιτζάνια (πια δίνω ποσότητες μόνο σε γραμμάρια). Με το ίδιο φλιτζάνι θα μετρήσεις όλα τα υλικά σου και φαντάσου ότι πρόκειται για ένα κλασικό φλιτζάνι τσαγιού που χωρά 230 γρ. νερό. Πάντως την συνταγούλα αυτή έχουν δοκιμάσει πολλοί αναγνώστες και τους άρεσε πολύ!
      Φιλιά πολλά!!!!

      1. Στο εξωτερικό το να μετράει κανείς με γραμμάρια και ml θεωρείται από τους περισσότερους ξεπερασμένο. Και εμένα στην αρχή με μπέρδευε, αλλα αν διαλέξεις μια κουπα/ φλιτζάνι και κάνεις ολες τις μετρήσεις με το ίδιο αποκλείεται να αποτύχεις. Και είναι τόσο πιο εύκολος και απελευθερωτικός τρόπος μαγειρέματος. Προσωπικά δεν μαγειρεύω πια καμμία συνταγή με γραμμάρια,με απωθεί μόνο που το σκεφτόμαι να βγάζω ζυγαριες και να ζυγίζω. Αμα μαγειερεύεις με κούπες, επίσης εξοικειώνεται το μάτι σου και αποκτάς αυτοπεποίθηση. Αν πχ η συνταγή λέει 1/8 του μικρού κουταλιού σόδα, ε βάζεις λίγο σόδα στη μύτη. Αν λέει 12 γρ άντε βρες συνταγή ακριβείας…. Κατά την ταπεινή μου άποψη, ποτέ μια συνταγή δεν έχει αποτείχει για τέτοιες λεπτομέρειες, πάντα κάτι άλλο φταίει… Παρεπιπτώντως, συγχαρητήρια για τις εξαιρετικές συνταγές!!!!!!

      2. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Στις περισσότερες συνταγές δίνω γραμμάρια για σιγουριά ειδικά στην ζαχαρολαστική που χρειάζεται ακρίβεια. Εννοείται ότι όταν μιλάμε για τόσο μικρές ποσότητες (12 γρ.), δίνω κουταλάκια του γλυκού. Όπως βολεύεται κανείς, γλυκιά μου!
        Φιλιά πολλά!

  6. Γεια σας μου φάνηκε εξαιρετική η συνταγή και είπα να δοκιμάσω να την κάνω.
    Έβαλα αλεύρι ολικής άλεσης και προσπάθησα να τηρήσω τις δοσολογίες.
    Όμως μου βγήκε πικρή στην γεύση. Τι μπορεί να φταίει?
    Μήπως ο δυόσμος? Τι θα μπορούσα να βάλω εναλλακτικά?

  7. Καλησπέρα!
    Είχε φτιάξει μια γνωστή μου μια ελιόπιτα και μου έστειλε και τρελλάθηκα. Ζήτησα την συνταγή και σήμερα διαπίστωσα ότι ήταν δική σας και πάρα πολύ το χάρηκα! (τυχαία μου άνοιξε στο Πιντερεστ)

  8. Για σας. Την δοκίμασα ακριβώς οπως λεει η συνταγή και μου βγηκε παρα πολυ πικρη. Δηλητήριο λεμε. Τι να φταεί; Το πρόσεξα και σε καποια άλλα σχολια οτι βγηκε πικρη σε καποιες κοπελες. Είμαι σιγουρη δεν ηταν οι ελιες γιατι τις δοκιμασα απο πριν.

    1. Την συνταγή την έχει φτιάξει πολύς κόσμος και έχει πετύχει απόλυτα, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι φταίει…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.