The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Vegan Πιροσκί
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Vegan Πιροσκί

Την καλημέρα μας από το μέτωπο της καραντίνας! Πριν σας δώσω σούπερ συνταγούλα για λαχταριστά vegan πιροσκί, να σας πω τον πόνο μου! Πώς τα πάτε, αγαπημένοι/ες μου; Εγώ να σας πω την αλήθεια εχτές υπέστην ένα τεράστιο σοκ, όταν παρακολούθησα την προφητική ταινία “Contagion”. Είναι η πρώτη φορά που η ζωή αντιγράφει τον κινηματογράφο κι όχι το αντίθετο. Έχω προβληματιστεί, θυμώσει, εκπλαγεί κι αγανακτήσει πολύ όμως σκεφτόμενη το εξής: αν υπήρχε αυτή η γνώση για την επικινδυνότητα αυτών των αγορών, γιατί ο ΠΟΥ δεν έχει κάνει τίποτα για να προλάβει το κακό; Γιατί πρέπει ένας ολόκληρος πλανήτης να βιώνει αυτή την τραγωδία; Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε κινήσεις για να αποτρέψουμε τέτοια δράματα; Και φυσικά για άλλη μια φορά καθίσταται σαφές ότι αν αφήναμε τα ζώα στην ησυχία τους, δεν θα μπλέκαμε σε τέτοιες καταστάσεις…Όλες αυτές οι πανδημίες προέρχονται από ζώα. (γρίπη των χοίρων, γρίπη των πουλερικών, τρελές αγελάδες) Έχετε ακούσει ποτε να ξεκινά πανδημία από τις ντομάτες και τα κουνουπίδια; Μήπως, μήπως λέω εγώ τώρα, να σταματούσαμε να τρώμε ζώα για να γλιτώσουμε από όλες αυτές τις συμφορές; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ανθρωπότητα κάτι δεν κάνει καθόλου καλά και πληρώνει πολύ ακριβά για αυτό…Κι αν δεν συνετιστούμε, να είστε βέβαιοι ότι το τίμημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο…

Vegan Πιροσκί
Πιροσκί

Σας βάρυνα, το ξέρω, αλλά αν δεν μοιραστώ μαζί σας το μέσα μου, θα σκάσω! Με ξέρετε πια τόσα χρόνια πώς λειτουργώ! Θα σας αποζημιώσω όμως με σούπερ συνταγή! Σήμερα λοιπόν κερνάμε κολασμένα, πανεύκολα, πεντανόστιμα vegan πιροσκί! Με δύο γεμίσεις παρακαλώ: η μια με πατάτα κι η άλλη με μανιτάρι. Εξίσου υπέροχες και οι δύο. Σύμφωνα μάλιστα με την wikipedia παραδοσιακό αυτό ρωσικό έδεσμα μπορεί να γίνει και γλυκό με φρούτα ή μαρμελάδα! Ο chef Κωστής τα έκανε τηγανιτά, αλλά έψησε και μερικά για να δει πώς γίνονται. Εντάξει, αξίζει να τα τηγανίσετε, ακόμα κι αν δεν το συνηθίζετε. Τα ψητά είναι καλά μεν, αλλά δεν συγκρίνονται με τα τηγανιτά!

Φιλιά πολλά! Ελπίζω να αναλογιστείτε αυτά που έγραψα. Να σας έδωσα και λίγη τροφή για σκέψη παρέα με τα vegan πιροσκί! Μουάτς!

Vegan Πιροσκί
Πιροσκί

Υλικά για 20 μικρά πιροσκί:

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. νερό χλιαρό
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά (9 γρ.)
γέμιση πατάτας
550 γρ. πατάτα, καθαρισμένη
100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 γρ. πιπεριά, ψιλοκομμένη
χυμός μισού λεμονιού
3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
μάραθος ψιλοκομμένος
γέμιση μανιταριών
450 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
3/4 φλ. κάσιους ωμά
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1/2 φλ. νερό
αλάτι και πιπέρι
Vegan Πιροσκί
Πιροσκί
Εκτέλεση:
Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτω το αλάτι, την ζάχαρη και την μαγιά και μετά σταδιακά το χλιαρό νερό. Ζυμώνω για 10 λεπτά και μετά αλείφω με λίγο λάδι μια λεκάνη, βάζω εκεί την ζύμη, την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να φουσκώσει για 45 λεπτά. Κόβω την ζύμη στη μέση και πλάθω το πρώτο μισό σε κορδόνι, το οποίο κόβω σε 10 περίπου ίσα μέρη με βάρος γύρω στα 35 γρ. έκαστο. Ανοίγω σε πιτάκι , βάζω κάτι λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνω. Τα τοποθετώ σε αλευρωμένο ταψάκι με την ραφή προς τα κάτω. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω και το άλλο μισό της ζύμης. Τα τηγανίζω σε καυτό ηλιέλαιο περίπου τρία λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν και οι δυο πλευρές. Τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί. Καλή σας απόλαυση!
Για την γέμιση μανιταριών: μουλιάζω τα κάσιους σε ζεστό νερό για 1 ώρα.  Ζεσταίνω το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω σε μέτρια φωτιά τα μανιτάρια με το σκόρδο και τον μαϊντανό. Ρίχνω και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνω κι αποσύρω από την φωτιά, όταν έχουν μαλακώσει και έχουν εξατμισθεί τα υγρά. Στο μπλέντερ χτυπώ τα στραγγισμένα κάσιους μαζί με το νερό, την διατροφική μαγιά και λίγο αλατοπίπερο να γίνουν κρέμα. Ρίχνω αυτή την κρέμα στα μανιτάρια κι ανακατεύω. Έτοιμη η γέμιση για να μπει στα πιροσκί!
Για την γέμιση πατάτας: βράζω τις πατάτες. Τις στραγγίζω και με ένα πιρούνι τις λιώνω (δεν τις κάνω νια νια!). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγο το κρεμμύδι με την πιπεριά και τον μάραθο. Σβήνω με τον χυμό λεμονιού. Ενώνω την λιωμένη πατάτα με το μείγμα του τηγανιού, αλατοπιπερώνω και προσθέτω την διατροφική μαγιά. Έτοιμη να μπει στα πιροσκί η ζύμη μου!
Σημ. Τα φτιάξαμε δύο φορές: την πρώτη κάναμε 15 κομμάτια και βάλαμε γέμιση με μανιτάρια. Τα πιροσκί έγιναν πιο μεγάλα και ψωμένια. Ενώ την δεύτερη φορά (φαίνεται στις φωτογραφίες με την γέμιση πατάτας) τα κάναμε μικρότερα, βγήκαν 20 κι ήταν πιο ωραία και λιγότερο ψωμένια.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 224 times, 1 visits today)

2 Comment

  1. Καλημέρα!!! Αν τα βάλουμε φούρνο και δεν τα τηγανίσουμε, θα βγούνε καλά;;; Βέβαια χάνετε η έννοια του πιροσκί…αλλά είπα να ρωτήσω. Φλκ

    1. Κοριτσάκι μου, δοκιμάσαμε μερικά ψητά, αλλά δεν συγκρίνεται η γεύση με τα τηγανιτά. Είναι μακράν καλύτερα. Ούτε εμείς τηγανίζουμε γενικά στο σπίτι, αλλά μία στο τόσο θεωρώ ότι δεν βλάπτει!
      Φιλιά πολλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *