The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κέικ μαρμπρέ
Γλυκά Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Vegan κέικ μαρμπρέ

Print Friendly

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Η παρατεταμένη καλοκαιρία μας χάρισε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Μέσα σε δυο μέρες οι εργαζόμενες μανούλες πρέπει να χωρέσουν πολλά! Και φυσικά να βρουν και χρόνο για βολτούλα. Πήγαμε λοιπόν τις τσάρκες μας στην πόλη της Ζακύνθου, αμοληθήκαμε στην πλατεία Σολωμού και επιδοθήκαμε στο νέο μας χόμπυ: να μιλάμε, να ταΐζουμε  και να κυνηγάμε περιστέρια! Μετά τις πάπιες περάσαμε σε νέα κατηγορία! Πλάκα που έχει ο μικρούλης μας. Εξακολουθεί να λέει λίγες λέξεις, αλλά συνεχώς προσπαθεί να επικοινωνήσει στην δική του ακαταλαβίστικη γλώσσα, τα «Δημητρικά». Και ναι με περισσή χαρά έχω να σας ανακοινώσω ότι καταφέραμε να φάμε έξω και ο Δημητράκης ήταν κύριος! Δεν ενόχλησε καθόλου και περάσαμε όμορφα! Μπράβο, γιόκα μου!

Και τώρα μπαίνουμε στην κουζίνα για να φτιάξουμε ένα κλασικό κέικ, το οποίο μου είχε ζητήσει αναγνώστρια, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι ποια! Ας μου φανερωθεί, αν με διαβάζει! Το κέικ μαρμπρέ είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα μικρών και μεγάλων. Το όνομά του σημαίνει μάρμαρο στα γαλλικά και ονομάζεται έτσι, γιατί φτιάχνεται με «πάντρεμα» δύο ζυμών: μιας άσπρης και μιας καφέ. Προφανώς η διχρωμία παραπέμπει στα «νερά» που κάνει το μάρμαρο. Εδώ σας προτείνω μια ελαφριά vegan εκδοχή χωρίς αυγά και βούτυρο. Παρ’όλο που είναι νηστίσιμο, δεν υστερεί καθόλου ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή. Σας πληροφορώ ότι είναι πολύ αφράτο! Δεν το έκανα πολύ γλυκό για να φάει και ο Δημητράκης. Αν θέλετε, αυξήστε την αγαύη για πιο γλυκό αποτέλεσμα!

Περιμένω εντυπώσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε! Φιλάκια γλυκά και καλή εβδομάδα, καλά μου πλάσματα!

Κέικ μαρμπρέ
Κέικ μαρμπρέ

Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα:
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο
1 κ.σ. baking powder
3 βανίλιες
15 γρ. κακάο
100 γρ. φυτικό γάλα
300 γρ. πουρές μήλου
210 γρ. σιρόπι αγαύης
80 γρ. ηλιέλαιο

Κέικ μαρμπρέ
Κέικ μαρμπρέ

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder και τις βανίλιες. Σε άλλο χτυπώ το γάλα με το ηλιέλαιο και το σιρόπι αγαύης. Κατόπιν ενσωματώνω και τον πουρέ μήλου. Ρίχνω στο μείγμα με τα υγρά υλικά σταδιακά το μείγμα των στερεών. Αρχικά ανακατεύω με αυγογδάρτη και μετά με μαρίζ. Όταν έχουν ενωθεί καλά τα υλικά, μεταφέρω 1/3 της ζύμης σε άλλο μπολ και ρίχνω το κακάο. Λαδώνω την φόρμα και με ένα κουτάλι αδειάζω εναλλάξ περιεχόμενο από τα δυο μείγματα. Με ένα μαχαίρι ανακατεύω ελαφρώς για να «σμίξουν» οι δυο ζύμες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 περίπου λεπτά. Βγάζω από τον φούρνο, όταν μπήξω ένα μαχαίρι στο κέικ και βγει καθαρό. Όταν κρυώσει, ξεφορμάρω και χιμάω! Καλοφάγωτο!

11 Comment

  1. Καλημέρα! Για τον πουρέ μήλου που λέτε, βάζω τα μήλα στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ κι είναι εντάξει? Ή θέλει ειδική διαδικασία?

    1. Λενάκι μου γλυκό, εγώ σε ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιο! Μπορείς να βάλεις την ίδια ποσότητα σε μέλι. Αν βάλεις ζάχαρη θα αλλάξουν οι αναλογίες, γιατί θα αντικαταστήσεις κάτι υγρό με κάτι στερεό.
      Φιλάκια πολλά, κοριτσάκι μου!

    1. Ναι, αλλά επειδή θα αντικαταστήσεις ένα υγρό υλικό με ένα στερεό, ένδεχομένως θα πρέπει να αυξήσεις λίγο το γάλα. Φιλάκια πολλά!

  2. Καλησπέρα ευχαριστούμε για τις πολύ νόστιμες συνταγές! Αντί για φυτικό γάλα θα μπορούσα να αντικαταστήσω με χυμό πορτοκάλι ή θα αλλάξει την υφή της συνταγής;Ευχαριστώ.

    1. Καλησπέρα, γλυκιά μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Μπορείς να βάλεις πορτοκάλι, απλά θα έχει ίσως λίγο άρωμα πορτοκαλιού, αν δεν σε πειράζει. Η υφή δεν νομίζω να αλλάξει! Αν το φτιάξεις, ενημέρωσέ με για το αποτέλεσμα! Απλά όπως γράφω και στο εισαγωγικό κείμενο, δεν είναι πολύ γλυκό, γιατί έδωσα στο παιδί. Μπορείς να αυξήσεις λίγο την αγαύη, αν αγαπάς τα πολύ γλυκά.
      Φιλάκια πολλά!!!