The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα
Vegan Γλυκά Γλυκά Πίτες Τάρτες Πρωινό

Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα

For the recipe in English click here

Η μηλόπιτα είναι ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό! Ωστόσο είναι ένα δημοφιλές κι αγαπημένο γλυκό, το οποίο εδώ κ καιρό ήθελα να το φτιάξω σε νηστίσιμη εκδοχή. Άργησα, αλλά τα κατάφερα! Έφτιαξα μια αναποδογυριστή μηλόπιτα (την επονομαζόμενη tarte tatin) χωρίς αυγά! Έγινε πολύ νόστιμη κ δεν μου φάνηκε καθόλου η απουσία των αυγών. Όσο περνά ο καιρός, τόσο πείθομαι ότι μπορεί κανείς να μεγαλουργήσει στη ζαχαροπλαστική χωρίς ζωικά παράγωγα!

Ας ψήσουμε λοιπόν μια πεντανόστιμη κ ελαφριά μηλόπιτα! Περιμένω εντυπώσεις! Να έχετε μια υπέροχη ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι!

Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα - Vegan apple tarte tatin
Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα

Υλικά:
1 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
1 κ.σ. baking powder
3/4 φλ. πουρές μήλου (applesauce)
1+1 κ.γ. κανέλλα
3 κ.σ. φυτική μαργαρίνη
3/4 φλ. καστανή ζάχαρη + 1/2 φλ.
3 μήλα (2 σε ροδέλες, 1 σε κομματάκια)
1/4 φλ. σταφίδες κ καρύδια (προαιρετικά)

Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα - Vegan apple tarte tatin
Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα

 

Εκτέλεση:
Ρίχνω στην ταρτιέρα (24εκ) το βούτυρο, το 1/2φλ. ζάχαρη και 1 κ.σ. κανέλα και βάζω το ταψί στο φούρνο μέχρι να λιώσει τη μαργαρίνη και η ζάχαρη. Κόβω τα 2 μήλα σε φέτες και τα στρώνω πάνω από το λιωμένο μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύω τον πουρέ μήλου με τα 3/4 φλ. ζάχαρη κ την υπόλοιπη κανέλλα. Προσθέτω το αλεύρι σιγά σιγά, τις βανίλιες και το baking powder ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ. Μέσα στην ζύμη ρίχνω και το ένα μήλο που έχω κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια, τις σταφίδες κ τα καρύδια. Ρίχνω την ζύμη μου πάνω από τα μήλα κι ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Αφήνω την μηλόπιτα να κρυώσει και την αναποδογυρίζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Καλή σας απόλαυση.

Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα - Vegan apple tarte tatin
Νηστίσιμη αναποδογυριστή μηλόπιτα

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 21.143 times, 1 visits today)

32 Comment

  1. Απλα φανταστικο γλυκο Κοριτσακια γλυκα!!! Ναι, ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!! Την εχω φτιαξει με αυγα κ χαιρομαι πολυ μα πολυ που τωρα θα μπορω κ χωρις αυγα!!! Οι φωτος σας με κανουν να παραμιλω, καταπληκτικες!! Μπραβο σας!! :-))))))))
    Ξερω οτι εχετε ηδη συνταγη για πουρε μηλου αλλα AN (λεμε τωρα αν καλη ωρα) μ’εχει πιασει πρεμουρα να τη φτιαξω την ταρτα κ δεν εχω πουρε μηλου ξερετε μηπως με τι θα μπορουσα να τον αντικαταστησω ? Ισως με μηλα στο μπλεντερ?
    Φιλακια πολλα κ ευχαριστω προκαταβολικα!!

  2. Αχ, βρε Ευάκι, πάντα με τον γλυκό λόγο στο στόμα! Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Αντί για πουρέ μήλου μπορείς να βάλεις 1/2 φλ. λιωμένη μπανάνα, αν και εγώ σου συνιστώ να προμηθευτείς πουρέ μήλου (τον βρίσκεις σε όλα τα super market), γιατί αντικαθιστά τέλεια τα αυγά!
    Ιδού κι ένας σύνδεσμος με πληροφορίες για την αντικατάσταση των αυγών στη μαγειρική:
    http://chefinyou.com/egg-substitutes-cooking/
    Φιλάκια κ καλή εβδομάδα!

  3. Είναι όντως φανταστική!!
    Φαίνεται με την πρώτη ματιά! Τα μήλα είναι από τα λίγα φρούτα που μου αρέσουν στα γλυκά γιατί γενικώς τα φρουτογλυκά δεν τα συμπαθώ πλην μερικών εξαιρέσεων. Μου αρέσει που είναι λεπτή η μηλόπιτά σας!!!
    Φιλιά πολλά πολλά!

  4. Πολύ καλή φαίνεται!!! μου αρέσει το στυλ σας το μαγειρικό! και θα ήθελα τη συνταγή σας για την apple sauce!! Eυχαριστώ

    1. Ευδοκία μας, είναι όντως πολύ απλή κ νόστιμη! Χαιρόμαστε που σου αρέσουν οι συνταγούλες μας! Δεν έχουμε αναρτήσει συνταγή για apple sauce, είναι στα σχέδια μας όμως! Φιλάκια πολλά!

  5. Μου άρεσε κι εμένα η ιδέα και την έφτιαξα αλλά, ενώ η ζύμη είναι υπέροχη, δεν δημιουργήθηκε κάποιου είδους κρούστα στην επιφάνεια (μετά το αναποδογύρισμα – όπως στην κλασική up-side-down μηλόπιτα) αλλά κάτι σαν πηκτό σκούρο σιρόπι και δη καυτερό! Και αναρωτιέμαι μήπως 2 κουταλιές σούπας κανέλα είναι πάρα πολύ? Και, αν μπορείτε να …υποψιαστείτε, τι θα μπορούσε να φταίει που δημιουργήθηκε το “σιρόπι” αυτό? Ευχαριστώ πολύ

    1. Ζωή μου, καλησπέρα. Η συνταγή αυτή δεν είναι μια κλασική μηλόπιτα, οπότε δεν κάνει κρούστα. Είναι μια ελαφριά εκδοχή της, φαντάσου πως έχει πολύ λίγο βούτυρο, άρα δεν καραμελώνει όσο η κλασική. Η κανέλλα για κάποιους ίσως είναι πολλή, απλά εμείς τη λατρεύουμε! Ωστόσο, ευτυχώς που μας ρώτησες γιατί δεν διευκρινίζουμε στη συνταγή ότι το 1 κουτάλι το βάζουμε στη ζύμη κ το άλλο στη βάση. Σε ευχαριστούμε πολύ! Θα διορθωθεί αμέσως!
      Φιλάκια πολλά!

      1. ΟΚ ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Θα την ξαναδοκιμάσω όπως προτείνετε, σίγουρα θα υπάρξει διαφορά!

    1. Λυγερή μου, ναι, πιστεύω πως δεν θα έχεις θέμα, αν χρησιμοποιήσεις αλεύρι ολικής (που δεν φουσκώνει μόνο του)
      Ενημέρωσέ με για το αποτέλεσμα. Πολλά γλυκά φιλιά!
      Μουάτς!

  6. Με ξεσηκώσατε κορίτσια….παρατήρησα όμως ότι το μπαίηκιν με πειράζει…με χαλάει…το αντικατέστησα με σόδα…δεν αρέσει η γεύση….υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική;..

    1. Χρυσούλα Μου, καλησπέρα κ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να μπει αντί για σόδα ή baking. Φιλάκια πολλά, γλυκιά Μου!

  7. Στο αρχικό στάδιο που λέτε οτι βάζουμε για λίγο την ταρτιέρα στο φούρνο να λιώσει βούτυρο και ζάχαρη..για πόσα λεπτά μιλάμε περίπου…δεν είμαι έμπειρη στην κουζίνα και φοβάμαι μην μου καεί η ζάχαρη. Θέλουμε απλά να λιώσει το βούτυρο η να καραμελώσει το μείγμα;

  8. Καλησπέρα! Έκανα μια απόπειρα να την φτιάξω αλλά προέκυψε μια απορία. Όταν λέτε στα υλικά για το αλεύρι ότι η δοσολογία είναι 11/4 τι εννοείτε; Μήπως 2 κούπες και 3/4; Διότι αν είναι έτσι στην πράξη βγαίνει λίγο ψωμένια η ζύμη κι ελαφρώς σκληρή. Μήπως έχει γίνει λάθος στο κλάσμα; Αναμένω απάντηση και ωστόσο ξανα πειραματίζομαι.. Ευχαριστώ! Ακης

    1. Άκη μου, η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι και 1/4! Κρίμα για την παρεξήγηση και την ταλαιπωρία σου!
      Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!
      Φιλιά πολλά από το Τζάντε!

  9. Δεν χρησιμοποιώ ποτέ μαργαρίνη γιατί την θεωρώ ανθυγιεινή. Τόσα έχουν γραφτεί για τις μαργαρίνες. Υπάρχει ίσως κάποια που να είναι αβλαβής; ή μπορώ να χρησιμοποιήσω π,χ, ηλιέλαιο; Ευχαριστώ πολύ για τη σπουδαία δουλειά που κάνετε. Να είστε πάντα καλά!

    1. Ευάκι μου, συμφωνώ ότι δεν είναι υγιεινή, θεωρώ ωστόσο ότι άμα τη χρησιμοποιεί κανείς σπάνια, δεν παθαίνει τίποτα.
      Δεν την έχω δοκιμάσει με ηλιέλαιο τη συνταγή.
      Φιλιά πολλά από το Τζάντε, αγαπημένη μου και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *