The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Vegan κουραμπιέδες
Vegan Γλυκά Γλυκά

Vegan κουραμπιέδες

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η αγαπημένη μας γιορτή, και ήδη έχουμε στολίσει και ήδη δοκιμάζουμε χριστουγεννιάτικες συνταγές! Μια βασική συνταγή που έλειπε από το μπλογκ ήταν οι vegan κουραμπιέδες. Για άλλη μια φορά ο Κωστής (ο οποίος μου πριονίζει τον θρόνο μου) ανέλαβε το εγχείρημα, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία! Οι vegan κουραμπιέδες του δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους παραδοσιακούς, είναι τραγανοί κι αφράτοι όσο πρέπει, πεντανόστιμοι και ελαφριοί. Χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και είναι εντυπωσιακό που έχει καταφέρει να μην βγάζουν λαδίλα. Δεν το λέω για να τον παινέψω, επειδή είναι ο άντρας μου, αλλά η συνταγή του είναι εκπληκτική! Κι από ό,τι είδα από την ανταπόκρισή σας στο Facebook είναι μια συνταγή που την θέλατε πολύ! Ιδού λοιπόν οι vegan κουραμπιέδες του Κωστή μου! Του δίνω την σκυτάλη να γράψει την συνταγή! Φιλιά πολλά κι από τους δυο μας! Περιμένουμε τις δικές σας δημιουργίες! Είμαστε σίγουροι ότι θα τους λατρέψετε! Μουάτς!

Vegan Κουραμπιέδες

Υλικά για 31 κουραμπιέδες:
425 γρ. Αλεύρι Μαλακό
150 γρ. Ελαιόλαδο
60 γρ. Κρασί Λευκό
40 γρ. Κονιάκ
150 γρ. Ζάχαρη Άχνη
70 γρ. Αμύγδαλα
1/2 κ.γ. Σόδα
1,5 κ.γ. Baking Powder
1 κ.γ. Εκχύλισμα Βανίλιας
1/2 κ.γ. κανέλλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα και σε ένα ταψάκι καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα για
8 λεπτά. Στη συνέχεια τα σπάμε είτε μέσα σε γουδί, είτε τα χοντροαλέθουμε στο μπλέντερ (δεν τα κάνουμε σκόνη, αλλά μικρά κομματάκια!). Κοσκινίζουμετο αλεύρι μαζί με το baking powder. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την άχνη και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα κι ανακατεύοντας, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλλα. Προσθέτουμε το μισό περίπου αλεύρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στο κρασί την σόδα και με το που αρχίσει να φουσκώνει το διάλυμα, το προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι. Στο σημείο αυτό ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις, όσο χρειάζεται ακριβώς για
να ενσωματωθούν πλήρως τα υλικά. Θα προκύψει μια ζύμη αρκετά λαδερή, την οποία αφήνουμε στην
άκρη για περίπου δέκα λεπτά.
Εν τω μεταξύ μπορούμε να καθαρίσουμε τον νεροχύτη και τους πάγκους ώστε να μην πάθει η κυρα-Λένη
εγκεφαλικό…
Κόβουμε από τη ζύμη κομμάτια βάρους 25-30 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε μπαλάκια, τα οποία
πιέζουμε με το δάκτυλό μας από πάνω ώστε να δημιουργηθεί μια λακουβίτσα. Τα τοποθετούμε σε ταψί
με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 210 βαθμούς για 10 λεπτά ή
μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, ανάλογα με την ισχύ του κάθε φούρνου. Όταν ψηθούν, τους ακουμπάμε σε σχάρα και τους αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον μία ώρα και κατόπιν πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Καλ0φάγωτοι! Κα του χρόνου! Ακολουθούν μερικές συμβουλές!

Μερικές συμβουλές:
1) Ως προς το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο να είναι καλής ποιότητας και όχι βαρύ, ώστε να
ανασχεθεί η έντονη επίγευση του λαδιού. Για παράδειγμα φέτος στο νησί λόγω ζέστης και
ανομβρίας το παραγόμενο ελαιόλαδο (κατ’ ουσίαν αγουρέλαιο) ήταν ακατάλληλο να
χρησιμοποιηθεί στη συνταγή μας.
2) Το αφράτεμα της ζύμης δεν βασίζεται στο κτύπημα του βουτύρου όπως στην γνωστή παραδοσιακή συνταγή
των κουραμπιέδων, αλλά στη δύναμη των διογκωτικών μέσων (σόδα και baking powder). Να
αποφύγουμε το έντονο ζύμωμα, το οποίο θα σκληρύνει τη ζύμη μας.
3) Προσοχή στους χρόνους ψησίματος! Αν τους αφήσουμε παραπάνω θα γίνουν πολύ σκληροί, όχι
για να πεθάνουν, μα πρωτίστως για να φαγωθούν!
4) Αποφύγετε το πασπάλισμα με άχνη, όταν είναι ακόμη ζεστοί. Εγκλωβίζεται υγρασία στο πρώτο
στρώμα της ζάχαρης με επακόλουθα προβλήματα στη γεύση.
5) Μπορείτε να βάλετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, θα γίνουν καλοί, απλά με το μαλάκο γίνονται τέλειοι! Θα σας συνιστούσα να χρησιμοποιήσετε μαλακό πάντως!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 14,340 times, 7 visits today)

11 Comment

    1. Κι όμως, γλυκιά μου Αθηνά, είναι απίστευτο το πόσο πολύ μοιάζουν με κουραμπιέδες παραδοσιακούς! Δεν συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου, από την στιγμή μάλιστα που δεν τους έχεις δοκιμάσει τους συγκεκριμένους Vegan κουραμπιέδες!
      Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!

    1. Μπορείς να βάλεις ηλιέλαιο. Απλά το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό. Βέβαια αν δεν έχεις ένα ελαφρύ ελαιόλαδο, καλύτερα να βάλεις ηλιέλαιο, γιατί θα έχει έντονη επίγευση! Καλές γιορτές!!!!!

  1. Θηλάζω τον μπεμπη μου που είναι αλλεργικός στα γαλακτοκομικά και έψαχνα απεγνωσμένα συνταγή για κουραμπιέδες που να μην τα περιέχει! Επιτέλους βρήκα!
    Μια ερώτηση, αν θέλω να παραλείψω τελείως τα αλκοολούχα της συνταγής, με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω;

    1. Πολύ χαίρομαι που σου είναι χρήσιμη η συνταγή! Το κρασί δεν μπορείς να το παραλείψεις. Αντί για κονιάκ, βάλε ροδόνερο.
      Πολλά φιλιά στα πατουσάκια! Να χαίρεσαι τον πρίγκηπά σου! Καλές γιορτές!

      1. Σ’ ευχαριστώ πολύ-πολύ για την απάντηση και τα γλυκά σου λόγια!
        Συνέχισε να μας προσφερεις υπεροχες συνταγες! Καλες γιορτες σε εσένα και την οικογένειά σου!

      2. Σε ευχαριστώ κι εγώ, γλυκιά μου! Να είμαστε καλά να μαγειρεύουμε παρείτσα!
        Σε γλυκοφιλώ!

  2. Απίστευτα νόστιμοι και μυρωδατοι για τη μητέρα μου που δεν τρώει βούτυρο αγελάδας λόγω χοληστερίνη.η μόνη διαφορά είναι ότι είναι λιιιγο ποιο ελαφρά μαλακοί στην υφή στο στόμα στην κυριολεξία όμως ελαφρά σαν τραγανο.μαλακα θεϊκά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *