The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Μεσογειακά πιτάκια
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Μεσογειακά πιτάκια

Χριστός Ανέστη, γλυκά μου πλάσματα! Χρόνια πολλά και καλά! Ελπίζω να περάσατε όμορφα. Εμείς μείναμε στο νησί, αλλά πεταχτήκαμε στην Πάτρα για να συμμετέχει ο Δημητράκης μας στον πρώτο του αγώνα στα πλαίσια του 1ου Ημιμαραθωνίου. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία που απολαύσαμε οικογενειακώς! Ο Κωστής έκανε τον ημιμαραθώνιο (21km), μετά συνόδευσε εμένα στο πεντάρι και μετά και οι δύο συνοδεύσαμε τον μικρό μας στον παιδικό αγώνα 1km. Να έχουμε υγεία να τρέξουμε σε πολλούς πολλούς αγώνες παρείτσα, Παναγίτσα μου!
Ας περάσουμε στη συνταγή μας, η οποία με έχει ενθουσιάσει πολύ! Όταν ο Κωστής είχε φτιάξει πριν μερικά χρόνια την vegan ζύμη κουρού, είχε γίνει χαμός στο μπλογκ! Αμέσως πήρε θέση ανάμεσα στις δημοφιλέστερες συνταγές! Νομίζω ότι είμαστε λαός που αγαπά τις ζύμες και τις πίτες κ εμείς φυσικά δεν αποτελούμε εξαίρεση. Τα δε παιδάκια τρελαίνονται με τα πιτάκια παντός είδους. Τι πιο ωραίο να τους τα ετοιμάζουμε εμείς με δική μας ζύμη, μια υγιεινή γέμιση και χωρίς να τα τηγανίζουμε! Εδώ έχουμε μια γέμιση που μοσχοβολά Μεσόγειο: λιαστή ντομάτα , πιπεριά, ρίγανη και φέτα αμυγδάλου. Αυτά τα μεσογειακά πιτάκια είναι απίθανα! Αν δεν αγαπάτε τη λιαστή ντομάτα, μπορείτε να βάλετε ελιές σε φέτες ή να την παραλείψετε αυξάνοντας ίσως τη φέτα αμυγδάλου. Αυτά για σήμερα! Φιλιά πολλά από το Τζάντε!

Μεσογειακά πιτάκια
Μεσογειακά πιτάκια

Υλικά για 10 πιτάκια:
για την ζύμη:
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. γάλα σόγιας, όχι παγωμένο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder
για την γέμιση:
1/2 δόση φέτας με 3 κ.σ. νερό
50 γρ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
40 γρ. πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
ρίγανη
πιπέρι

Μεσογειακά πιτάκια
Μεσογειακά πιτάκια

Εκτέλεση:

Για την ζύμη: Σε μια λεκανίτσα βάζω το λάδι, το ξύδι, το γάλα, την ζάχαρη και το αλάτι. Τα χτυπώ με τον αυγογδάρτη να ομογενοποιηθούν. Σε άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder. Σταδιακά ρίχνω τα στερεά υλικά στα υγρά κι ανακατεύω με μια μαρίζ. Στο τέλος ανακατεύω με τα χέρια ελάχιστα όμως. Μην ζυμώσετε δηλ. το μείγμα. Θέλουμε να είναι αέρινο. Μην ανησυχήσετε που είναι λιπαρό.

Για τα πιτάκια: Σε ένα μπολ ανακατεύω την λιαστή ντομάτα με την πιπεριά, την σκόνη σκόρδου, την ρίγανη κ το πιπέρι. Παίρνω την φέτα και την θρυμματίζω με τα χέρια μου. Την προσθέτω κι αυτή στο μείγμα κ ανακατεύω καλά. Προσθέτω το νερό κι ανακατεύω. Παίρνω κομμάτι από την ζύμη, το ανοίγω στην παλάμη μου και το γεμίζω με την γέμιση. Τοποθετώ τα πιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα αλείφω με γάλα. Προαιρετικά πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στους 200C για 20 περίπου λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Καλή σας απόλαυση!

Σημ. καλό είναι να ταμπονάρετε την λιαστή ντομάτα με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια

Ο πρώτος αγώνας του Δημητράκη μας!
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.622 times, 2 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *