For the recipe in English click here
Αυτό το κέικ έχει μείνει αδημοσίευτο για καιρό. Είχα πάει να κάνω εξετάσεις για την καμπύλη ζαχάρου κ περιμένοντας να μου πάρουν αίμα, πέτυχα τη συνταγή σε ένα περιοδικό μαγειρικής (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο). Ήταν μακράν η χειρότερη εξέταση που έχω κάνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου: πρωί πρωί σε αναγκάζουν να πιεις σχεδόν μονορούφι ένα ποτήρι νερό με γλυκόζη. Μπλιαξ εις τη νιοστή! Και μετά περιμένεις υπομονετικά να περάσει η ώρα για να σου πάρουν αίμα 2-3 φορές…Τέλος πάντων! Η συνταγή μου έκανε αμέσως κλικ γιατί αγαπώ πολύ τον συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι. Σημείωση: τα υλικά της σάλτσας έγραφε ότι δίνουν γλάσο. Εμένα μου βγήκε αραιό σαν σάλτσα. Κανένα πρόβλημα όμως! Περιχύναμε κάθε κομμάτι κέικ με αυτή κ το αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο με σοκολατόπιτα παρά με κέικ. Κ φυσικά το γλυκάκι αυτό δεν έχει αυγά κ βούτυρα! Είναι πολύ λαχταριστό!
Φιλάκια πολλά κ καλή εβδομάδα!
Υλικά:
2 φλ. αλεύρι ολικής
1 φλ. βρώμη, αλεσμένη στο μπλέντερ
1/2 φλ. κακάο
1 βανίλια
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. βραστό νερό
για τη σάλτσα:
1 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
50 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη βρώμη, το κακάο, τη βανίλια, τη σόδα. Σε ένα άλλο χτυπώ το ηλιέλαιο με τον χυμό κ το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτω κ τη ζάχαρη κ χτυπώ καλά. Κατόπιν ρίχνω κ το βραστό νερό. Ανακατεύω κ σιγά σιγά προσθέτω το μείγμα των στέρεων υλικών. Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Λαδώνω μια στρογγυλή φόρμα κέικ κ αδειάζω το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζω μέσα στο κέικ. Στο μεταξύ φτιάχνω κ τη σάλτσα ρίχνοντας στη λιωμένη σε μπεν μαρί κουβερτούρα τη ζάχαρη κ τον χυμό κ ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να γίνουν μια ωραία σάλτσα. Δεν έχει υφή γλάσου, δεν θα είναι πηχτή. Όταν το κέικ είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο κ το ξεφορμάρετε όταν κρυώσει. Περιχύνετε μια ποσότητα από τη σάλτσα κ διακοσμείτε με ξύσμα. Σερβίρετε τα κομμάτια περιχύνοντας με επιπλέον σάλτσα από πάνω. Καλή σας απόλαυση!
Τέλειο! Μου αρέσει καλύτερα που το γλάσο έγινε σαν σάλτσα! Θα πρέπει να είναι πολύ ζουμερό!
Μοιάζει με σοκολατόπιτα, Μαράκι! Υπέροχο!
Φιλάκια γλυκά!
Φαίνεται πολύ ωραίο 😉 Και οι φωτογραφίες τέλειες! Εντάξει, τι γλάσο, τι σάλτσα, πάλι νόστιμο θα είναι χαχα… Τα καλύτερα σοκολατένια κέικ είναι τα vegan κατά την γνώμη μου, γιατί έχεις όλη την γεύση της σοκολάτας…μμμ!
Σε ευχαριστούμε , κοριτσάκι! Έχεις απόλυτο δίκιο. Είναι άπαιχτα τα vegan κέικ!
Φιλάκια πολλά!
Καλημέρα. Επειδή μ΄αρέσει πολύ η συνταγή και είμαι κι εγώ φίλη του συνδυασμού σοκολάτα-πορτοκάλι, θα ήθελα μια μικρή διευκρίνιση. Όταν λέτε βρώμη εννοείτε νιφάδες?
Ευχαριστώ
Ναι, Ζωίτσα μου. Νιφάδες βρώμης κουάκερ χρησιμοποίησα, τις οποίες άλεσα στο μπλέντερ.
Καλή επιτυχία κ φιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ πολύ!
Πιο λαχταριστό δε γίνεται 🙂 !!!!!!
Το ότι το έφτιαξα ξανά χτες κ σήμερα θα το τελειώσουμε τα λέει όλα, Άρη μου! Καλή σου μέρα!!!
Τελειο,Τρίτη εβδομάδα στη σειρά που μου το ζητάει ο γιος μου. Εγω έβαλα στο μπλέντερ με το κουάκερ και αρκετά γκρανμπερι οπότε μείωσα την ζάχαρη.
Τέλεια ιδέα! Εύγε, κοριτσάκι! Χαιρόμαστε πολύ που έχει τέτοιο σουξέ στον γιόκα σου το κέικ! Φιλάκια πολλά!
Πολύ ωραία ιδέα! Μπράβο, κοριτσάκι! Χαιρόμαστε που έχει τόσο σουξέ στον γιόκα σου το κεικάκι! Φιλάκια πολλά!
Το έφτιαξα κι εγώ κι έγινε παρά πολύ ωραίο!!! Μπράβο κορίτσια 😉 Είχα χρησιμοποιήσει μίξερ. Χρειαζόταν ή μπορώ να το αποφυγω?
Και κάτι ακόμα, θα μπορούσα λετε να βάλω κάτι άλλο αντί για ζάχαρη? Π.χ σιρόπι αγαβης, ή σταφίδες στο μουλτι, ή θα χαλάσει τελείως ή υφή κ θα γίνει σαν στόκ
ος?
Καλή σου μέρα, κοριτσάκι κ καλή χρονιά! Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε το κεικάκι! Κι εμείς το τσακίζουμε κανονικότατα!!! Δεν χρειάζεται μίξερ, εγώ στο χέρι το χτυπάω.όσον αφορά τη ζάχαρη, όντως εικάζω πως θα αλλάξει η υφή του κέικ αν βάλεις σιρόπι ή σταφίδες…Δεν θα το συνιστούσα. Μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Φιλάκια πολλά!
καλησπερα,στο γλασο αραγε η ζαχαρη αχνη μπορει να αντικατασταθει με κατι?
Βικάκι, δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Βέβαια κ χωρίς τη σάλτσα είναι νοστιμότατο. Μπορείς να φτιάξεις εναλλακτικά το σημερινό κείκ που έχει πολύ ελαφρύ γλάσο χωρίς καθόλου ζάχαρη! Σου στέλνω τον σύνδεσμο! Φιλάκια πολλα!
https://theveggiesisters.gr/keik-sokolata-avokanto/
και κατι ακομη το ηλιελαιο μπορω να το αντικαταστησω με λαδι καρυδας?
Καλημερουδια, Βικακι μου! Δεν θα το συνιστούσα για 2 λόγους. Πρώτον έχει έντονη μυρωδιά καρύδας κ θα επισκίαζε το πορτοκάλι κ δεύτερον δεν ξέρω πώς αντιδρά στο ψήσιμο. Το λάδι καρύδας το έχω χρησιμοποιήσει μόνο ωμό. Ξέρω ότι έχει πηκτικές ιδιότητες. Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδρούσε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν το δοκιμάσεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
Φιλάκια πολλά!
Καλησπέρα!Επειδή μου είναι απαγορευμένο το κακάο,θα ήθελα να μάθω αν μπορώ στις συνταγές σας να το αντικαθιστώ με το χαρουπάλευρο;
Καλησπέρα, Σταυρούλα μου! Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ χαρουπάλευρο (αλλά πρέπει επιτέλους!), νομίζω ωστόσο ότι χρησιμοποιείται αντί για κακάο, οποτε φαντάζομαι ότι μπορείς, χωρίς όμως να το έχω δοκιμάσει.
Αν φτιάξεις συνταγή από το μπλογκ κ κάνεις την αντικατάσταση, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα! Φιλάκια πολλά!!!!!
Καλησπέρα!Αντί για ηλιέλαιο μπορούμε να βάλουμε ελαιόλαδο?
Καλησπέρα, κοριτσάκι μου! Αποφεύγω το ελαιόλαδο σε γλυκά γιατί το θεωρώ βαρύ κ μου μυρίζει. Γούστα είναι αυτά! Φιλάκια πολλά πολλά!!!
Καλησπέρα σας! Ο φούρνος είναι στον αέρα ή αντιστάσεις; Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα, Σοφακι! Στις αντιστάσεις ψήνω. Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!!!
Το φλυτζανι που γραφεται σαν μοναδα μετρησης ειναι η γνωστη πλεον κουπα(περιπου 250ml)?
Βικάκι μου γλυκό, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Η κούπα που χρησιμοποιώ είναι 225 ml.
Όταν βλέπεις συνταγή με φλιτζάνια, να μετράς πάντα με το ίδιο φλιτζάνι!
Φιλάκια πολλά και καλά μαγειρέματα!
Εχω φτιαξει πολλα νηστισιμα κεικ αυτο ηταν το πιο σοκολατενιο και νοστιμο.Εβαλα την μιση ποσοτητα ζαχαρης. Παρελειψα το γλασο και εβαλα αχνη ζαχαρη. Θα δοκιμασω και καποια αλλα κεικ που εχω ξεχωρισει και θα επανελθω για σχολια.☺
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, κοριτσάκι μου όμορφο! Καλά μαγειρέματα!!!
To έφτιαξα για τα νεα μου γεννέθλια! ( έναν χρόνο από την τελευταία μου χημειοθεραπεία) Το εφτιαξα σε φόρμα καρδούλας! <3 Απλά καταπληκτικό!!!
Λενάκι μου γλυκό, έτσι νόστιμη να είναι η ζωή σου από εδώ και πέρα!
Σου εύχομαι όλα τα καλά!
Φιλιά πολλά από μια παθούσα!
Καλησπέρα, μπορεί στην σάλτσα η ζάχαρη να αντικατασταθεί με μέλι; Ή με ζάχαρη καρύδας;
Όχι, Δημητρούλα μου. Μπορείς όμως να φτιάξεις μικρότερη ποσότητα: βάλε μισο φλιτζάνι άχνη με 50 γρ, σοκολάτα και σχεδόν μισό φλιτζάνι χυμό και θα βγει μια χαρά!
Το εφτιαξα χθες αλευρι ζεας ολικης!
Οσοι δοκιμασαν ξετρελάθηκαν!
Εβαλα ελαιολαδο που εχουμε εδω στην Κρητη περισσο.. 🙂 Και όλα καλα!
Νομιζω σηκωνει ανετα να αφαιρεσεις ζαχαρη απο την σαλτσα. Την επομενη φορα θα το δοκιμασω.
Ευζαριστουμε για την συνταγη!
Μπράβο, Μαράκι μου! Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε!
Πολλά φιλιά από το Τζάντε!