Από μικρή λατρεύω τα όσπρια. Όταν η μανούλα μου έφτιαχνε φασολάδα, ήταν η καλύτερη μου! Τώρα πια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μου για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν τρώω κρέας. Παρ’ όλο που τρώω συστηματικά όσπρια, την φάβα ομολογώ ότι την ανακάλυψα πριν λίγα χρόνια. Τι έχανα τόσα χρόνια! Είναι ένα υπέροχο όσπριο, πολύ νόστιμο και θρεπτικό, το οποίο μαγειρεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε φάβα με πάστα λιαστής ντομάτας. Ένα θρεπτικό πιάτο που γίνεται γρήγορα και εύκολα που μπορεί να φαγωθεί ως κυρίως ή σαν ορεκτικό παρέα με ψωμάκι ή κριτσινάκια! Η προσθήκη της πάστας ενισχύει την γεύση και την κάνει πιο πικάντικη. Να σημειώσω ότι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε τοστ. Πάρτε ψωμάκι, αλείψτε το με λίγη vegan μαγιονέζα και βάλτε πάνω λίγη από αυτήν την λαχταριστή πάστα. Το τοστάκι αυτό είναι απίστευτα νόστιμο! Άλλη ιδέα με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια και λιαστή ντομάτα είναι αυτή εδώ.
Φιλιά πολλά από το όμορφο νησάκι μας!
Υλικά για 4 μερίδες:
950ml νερό
500 γρ. φάβα
200 γρ. κρεμμύδι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη
για την πάστα:
50 γρ. λιαστές ντομάτες
φρέσκια ρίγανη
40 γρ. καρύδια
2 σκελίδες σκόρδο
χυμός μισού λεμονιού
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Ρίχνω και την φάβα και την ρίγανη και μετά από ένα λεπτό ρίχνω το βραστό νερό. Ξαφρίζω αν χρειαστεί. Χαμηλώνω την φωτιά κι αφήνω να βράσει. Σε περίπου ένα τέταρτο (εξαρτάται και από την ποιότητα της φάβας) θα έχει μαλακώσει. Την αποσύρω από την φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ την πολτοποιώ. Κατόπιν σε μπλέντερ χτυπώ όλα τα υλικά της πάστας ώσπου να ομογενοποιηθούν. Σερβίρω σε πιάτο τη φάβα και από πάνω ένα μπαλάκι με την πάστα. Την ανακατεύω στο ζεστό φαγάκι κι αυτή διαλύεται και απογειώνει την φάβα μου. Καλή σας όρεξη!
Una purea molto buona.Complimenti.
I love legumes too Lenia my daughter only eat fish nothing of meat or chicken so in my blog almost I dont have meat dishes (only fish and chicken) sometimes to the men I make some meat. Lol
they love kubbe with burghol!
Μ’ αρέσει τρελά η φάβα!
Και θα σου ομολογήσω ότι είναι ένα όσπριο, που εγώ προσωπικά το θεωρώ “καλοκαιρινό”
Ωραία και η σαλτσούλα βασιλικού που την συνόδεψε!
Φιλιά!
meravigliosa e appetitosa
Την αντιγράφω και τη φτιάχνω με την πρώτη ευκαιρία…τα παιδιά μου τρελαίνονται για όσπρια…οπότε θα την καταευχαριστηθούν!!
ma che ricetta originale e saporita:-) molto buona!!! bacioni cara
What a fantastic recipe, dear!
Looks so good. I’ve only had split peas in soup, I would love to try it this way.
Have a terrific week!
πολυ ωραια η φαβα. καλοκαιρινη.
καλη εβδομαδα
Che ricetta intrigante per usare i piselli 🙂 Mi ispira di buono. bacioni, buona settimana
This looks delicious! I love legumes too. Have a great day, cheers!
Ottima idea per cucinare i piselli in maniera diversa!!! Bravissima!!!
Μου αρέσουν και μένα πάρα πολύ τα όσπρια, καταπληκτική συνταγή, μπράβο!Θα τη δοκιμάσω άμεσα!!
Φιλιά , καλή εβδομάδα!!!
Λένια μου κι εγώ με τα όσπρια τα πάω περίφημα και ομολογώ ότι τα προτιμώ από το κρέας!!
Τη φάβα ειδικά τη λατρεύω! Απίθανη η σαλτσούλα με την οποία τη σέρβιρες!
Φιλιά!
Delicioso, las legumbres tienen mucha proteina, para las dietas sin carne.
Ωραία σαλτσούλα επέλεξες!
soooper tempting & irresistable
Tasty Appetite
Αυτά τα παντρολογήματα της φάβας με διάφορες γαρνιτούρες με τρελαίνουν! Τέλειο καλοκαιρινό πιάτο!
Ottimi i legumi e questi sono deliziosi preparati così. brava!Ciao
πολύ πολύ ωραία ιδέα!! μου αρέσει απίστευτα η φάβα!
Delicious! I love split peas. This dried tomato dressing must be really tasty.
Cheers,
Rosa
Io sto imparando a sostituire la carne con i legumi….questa ricetta me la tengo con cura, mi ispira un sacco!!!
Das klingt echt toll! Ein super Rezept. Danke 🙂
Liebe Grüße zu dir,
Sarah Maria
Love this filling and flavorfull recipe!
This sounds awesome! What a great combination of ingredients I would never have thought to put together!