For the recipe in English click here
Αγαπημένοι μου φίλοι, σήμερα συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο φεστιβάλ του Αθηνοράματος. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψουμε στο πανέμορφο νησί της Κρήτης, έναν τόπο πραγματικά ευλογημένο. Η γνωριμία μας με τον κ. Βαγγέλη Σταυρακάκη, την τυροκομική Αμαρίου και τα παραδοσιακά προϊόντα Ξαθέρι ήταν άκρως ενδιαφέρουσα!
“Το Αμάρι βρίσκεται στο κέντρο του νομού Ρεθύμνου της Κρήτης, σε μία πανέμορφη κοιλάδα ανάμεσα στον Ψηλορείτη και στα όρη Κένδρος και Σάμιτος σε υψόμετρο 400-500 μέτρων. Πρόκειται για την πιο πλούσια σε βλάστηση επαρχία του νομού, παρθένα ακόμα, με πλήθος πηγών, ρυακιών και χειμάρρων, τον Πλατύ ποταμό και τον ποταμό Σταυρομάνα ή Πλατανέ. Η πλειοψηφία των κατοίκων του Αμαρίου ασχολούνται με την παραδοσιακή κτηνοτροφία και λόγω της σπάνιας χλωρίδας και των αρωματικών φυτών της περιοχής του Ψηλορείτη και των παρακείμενων ορέων, παράγουν γάλα με πλούσια αρώματα και υψηλή διατροφική αξία.
Σε αυτήν λοιπόν τη μοναδική περιοχή βρίσκεται και η Τυροκομική Αμαρίου Α.Ε. Από το 2005 ξεκινά, να τυροκομεί με μεράκι και αγάπη το εξαιρετικής ποιότητας γάλα της περιοχής. σε νέες πρότυπες εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η Τυροκομική Αμαρίου Α.Ε. κατάφερε να συνδυάσει την υψηλή ποιότητα του γάλακτος της περιοχής, την πολυετή πείρα, την τεχνογνωσία και την αγάπη για την τυροκομία, με τις υπερσύγχρονες πλέον μεθόδους τυροκόμησης, παράγοντας αγνά και γευστικά προϊόντα.
Βιολογικά προϊόντα “Aμαρίου”:Παράγονται από βιολογικό γάλα που προέρχεται από αιγοπρόβατα ντόπιας φυλής, τα οποία τρέφονται σε περιοχές της Κρήτης , στον Ψηλορείτη και τα Λευκά όρη από συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της βιολογικής κτηνοτροφίας.Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής και δίνουν γάλα απόλυτα βιολογικό, υψηλής θρεπτικής αξίας και με αρώματα τα οποία παίρνουν από τα σπάνια βότανα που φύονται στις παραπάνω περιοχές.”
Η εταιρεία διαθέτει ευρεία γκάμα τυριών: Γραβιέρα Κρήτης βιολογική Π.Ο.Π “Αμάρι”, τριμμένη Γραβιέρα Κρήτης βιολογική Π.Ο.Π “Αμάρι”, Ανθότυρος Ξηρός βιολογικός “Αμαρίου”, Ξινομυζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π. “Αμαρίου”, Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π “Αμάρι”, Τρίμμα γραβιέρας Π.Ο.Π «Αμαρίου”,Κατσικίσιο τυρί σε άλμη, Mυζήθρα φρέσκια “Αμαρίου”, Κεφαλοτύρι “Αμαρίου”, Ανθότυρος Ξηρός “Αμαρίου”.
Εμείς ήμασταν στην ευχάριστη θέση να δοκιμάσουμε αυτά τα τυριά και ομόφωνα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι όλα ήταν υπέροχα, το καθένα για τους δικούς του λόγους! Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το Αmarino, ένα κρεμώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά, το οποίο ωστόσο ήταν γευστικότατο. Επίσης, η γραβιέρα ήταν καταπληκτική, δοκιμάσαμε μια πικάντικη και μια πιο γλυκιά, αλλά και οι δύο μας ενθουσίασαν. Ο κ. Σταυρακάκης μας μετέδωσε την αγάπη του για την κρητική διατροφή, για την οποία μίλησε με μεγάλο πάθος! Προιόντα τους μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Ξαθέρι καθώς και στα καταστήματα Ξαθέρι στη Δουκίσσης Πλακεντίας 18 (Αμπελόκηποι) και Γεννηματά Γεωργίου 53 (Γλυφάδα).
Και ας περάσουμε στη συνταγή μας! Στριφτάρια “Ξαθέρι” ζυμωμένα με το κατεξοχήν κρητικό χορταρικό, το σταμναγκάθι, μια φοβερή καινοτομία, συνοδευόμενα με πολύχρωμες πιπεριές κ μια ελαφριά λεμονάτη πέστο δυόσμου και φυσικά από κομματάκια λαχταριστής κρητικής γραβιέρας! Ένα πιάτο δροσερό, ελαφρύ και νοστιμότατο! Ό,τι πρέπει για καλοκαιράκι!
Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
Υλικά:
500γρ. στριφτάρια με σταμναγκάθι
1 πράσινη, κόκκινη, κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. Γραβιέρα Κρήτης, σε κυβάκια
αλάτι κ πιπέρι
για την πέστο δυόσμου:
1 χούφτα φύλλα δυόσμου
50 γρ. Γραβιέρα Κρήτης
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
χυμός κ ξύσμα 1/2 λεμονιού
Εκτέλεση:
Σοτάρω σε ένα τηγάνι για 2 λεπτά τις πιπεριές με το σκόρδο, ρίχνω ελάχιστο νεράκι κ τα αφήνω σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν. Χτυπώ στο μπλέντερ τα υλικά της πέστο. Όταν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά, προσθέτω την πέστο στο τηγάνι, ανακατεύω καλά κ αποσύρω από τη φωτιά. Στο μεταξύ βράζω τα στριφτάρια και κρατώ 1 φλ. από το ζωμό τους. Τα στραγγίζω και τα ρίχνω στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτω τον ζωμό, ανακατεύω καλά. Πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω με τα κομματάκια γραβιέρας. Καλή σας απόλαυση!
It looks fresh and tasty. Hugs to you two!
Α!! Τα πήρα κι εγώ αυτά τα στριφτάρια από την έκθεση. Πολύ νόστιμα ήταν!!!
Ωραία η πρόταση με τα πέστο δυόσμου!!!
Ααα!
Τι πρωτότυπα που είναι αυτά τα στριφτάρια!
Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Καθότι έχω καταγωγή από Κρήτη, το πιάτο σου μου φαίνεται άκρως ελκυστικό!
Τα φιλιά μου!
look delicious and the pictures are amazing!!!!
First sight…I thought they were string beans…this looks so yum!
Che bontà i fagiolini… deliziosa insalata, fresca e saporita! Un bacione dal sud dell’Italia, carissima Lenia 🙂
Πολύ ωραίο φαγητό! Τι πρωτότυπα ζυμαρικά! Πόσες νοστιμιές έχει η Ελλάδα!!!!!!
Summery and delicious!
ela h.
Τι πρωτότυπο! Και το πιάτο και η πέστο δυόσμου! Ούτε εγώ έχω ξαναδοκιμάσει!