For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Μια νέα βδομάδα ξεκινά, μια εβδομάδα πολύ σημαντική για μένα, αφού την Κυριακή θα λάβει χώρα ο μαραθώνιος στην Αθήνα, στον οποίο ευελπιστώ να συμμετάσχω! Αν μας το επιτρέψει ο καιρός (αν ζεις σε νησί, εξαρτάσαι από τον Αίολο θες δεν θες!) καθώς και ο μπέμπης (αν δηλ. μας επιτρέψει να κοιμηθούμε το προηγούμενο βράδυ), την Κυριακή το πρωί θα βρισκόμαστε πρώτα ο Θεός στον Μαραθώνα για να ροβολήσουμε προς το Καλλιμάρμαρο διανύοντας 42 km! Θέλω τόσο πολύ να πάνε όλα καλά κ να τερματίσουμε υγιείς κ χαρούμενοι αυτόν τον υπέροχο αγώνα…Προσεύχομαι στον Θεό του τρεξίματος να ευλογήσει όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 3,5 μήνες, με όλες τις αντιξοότητες, τραυματισμούς, αναποδιές, αϋπνίες και να στεφθεί με επιτυχία…Ίδωμεν…
Και τώρα ας μαγειρέψουμε ίσως το πιο νόστιμο πιάτο με όσπρια που έχω φάει ποτέ! Γίγαντες στιφάδο! Δεν θα πω πολλά, είναι ένα φαγάκι χουχουλιάρικο, μεστό γεύσης που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε! Το έφτιαξα εξ ολοκλήρου στην κατσαρόλα κ δεν στέγνωσαν καθόλου οι γίγαντες. Τουναντίον, όπως βλέπετε και στην φωτογραφία με την κατσαρόλα, έφτιαξαν μια υπέροχη σάλτσα ιδανική για πολλές βούτες! Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!
Σας φιλώ γλυκά κ σας εύχομαι μια υπέροχη εβδομάδα! Μουάτς!
Υλικά για 5 μερίδες:
500 γρ. γίγαντες
500 γρ. χυμός ντομάτας
15-20 κοκάρια (κρεμμύδια στιφάδου)
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 στικ κανέλας
4 μπαχάρια
4 δαφνόφυλλα
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Αποβραδίς μουλιάζω τους γίγαντες και καθαρίζω κ βάζω σε ένα μπολ με νερό κ παγάκια τα κρεμμυδάκια. Την επομένη ξεπλένω κ τους βράζω για 10 λεπτά. Πετώ το πρώτο νερό, τους στραγγίζω και τους βάζω να βράσουν σε νέο νερό ζεστό. (το πρώτο νερό το πετώ για να γίνουν πιο ελαφριοί). Κατόπιν σε ένα τηγάνι ζεσταίνω 2 κ.σ.ελαιόλαδο κ σοτάρω τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Μετά από περίπου 1 ώρα ρίχνω τα κρεμμύδια κ τα μπαχαρικά στους γίγαντες. Τέλος ρίχνω την ντομάτα κ τον πελτέ κ αφήνω να βράσουν όλα μαζί κ να δημιουργηθεί μια πηχτή σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρω από την φωτιά ρίχνω και το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνω. Καλή σας απόλαυση!
Λενια μου γλυκια!!! Καληηηηηηηη επιτυχια να εχεις στον αγωνα!! Ευχομαι να τον απολαυσεις πρωτα απ’ολα!!! Επιτυχια κ μονο ειναι οτι σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα εισαι ετοιμη για τετοιο αθλο!! Εισαι νικητρια ηδη για εμενα κ μπραβο σου!! Θελει πολυ θαρρος κ κοτσια η αποφαση κ μονο! Θα εχεις ολη μου τη θετικη ενεργεια κ σκεψη!! Εχε τις οδηγιες του αγαπημενου σου προπονητη στο μυαλο κ ολα θα πανε κατ’ευχην!! Η αληθεια ειναι οτι σε σκεφτομαι ολο αυτον τον καιρο που πλησιαζει ο αγωνας! :)))))) Αν ειμαι Αθηνα θα ερθω να σε χειροκροτησω σιγουρα!!
Ε ..καλα τωρα..οι γιγαντες σου μονο που δε μιλανε!! Σα να νιωθω τη γλυκα τους!!! Φαινονται φανταστικοι κ οι φωτος πολυ ζωντανες! Κ..αυτοι στη λιστα!!! χιχιχχιιχ
Πολλα πολλα φιλακια κ καλο καλο αγωνα!!!! Φτερωτος Ερμης να γινεις με ουριο ανεμο στα ποδια!!
Ευάκι μου μελίρρυτο, σε ευχαριστώ τόοοοοσο πολύ για τα καλά σου λόγια! Έχω πολλή ανάγκη από θετική σκέψη γιατί όντως είναι ένα τεράστιο εγχείρημα… Να τους δοκιμάσεις τους γίγαντες, θα ξετρελαθείς!!!
Ελπίζω όντως την Κυριακή να μεταμορφωθώ σε φτερωτό Ερμή!!! Χαχαχα!
Φιλάκια πολλά, γλυκιά μου!!!!!!!!!
Tι ωραίο φαγάκι!!
Τα κρεμμυδάκια μου αρέσουν πολύ και οι γίγαντες επίσης. Εχουν και τα δυο μια γλυκα.
Η σάλτσα φαίνεται τέλεια για βούτες όπως λες.
Ελπίζω να έρθετε με το καλό και να τρέξετε όλη τη διαδρομή. Κι επειδή το θέλεις πολύ θα γίνει 😉
Κι ο κουμπάρος μου θα τρέξει όλη τη διαδρομή.. αν δεν προκύψει κάτι μπορεί να παω για τον τερματισμό.
Φιλιά πολλά 🙂
Τελεια συνταγη!!!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Φιλάκια πολλά, Γεωργία μου!