The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο Όσπρια

Μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα

Καλησπέρα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες από την βροχερή Ζακυνθούλα! Χρόνια πολλά στην πατρίδα μου την Πάτρα! Ο Άγιος Ανδρέας να μας προστατεύει από κάθε κακό! Τις προάλλες που λέτε ήθελα να φτιάξω γίγαντες, αλλά είχα όρεξη για κάτι διαφορετικό. Πέραν από τους κλασικούς πλακί τους κάνω στιφάδο, κεμπάμπ,  πρασοσέλινο ή με σπανάκι. ήθελα να δοκιμάσω μια νέα εκδοχή αυτού του φανταστικού οσπρίου! Κάτι πράσα στο ψυγείο και κάτι βρασμένα κάστανα στο ντουλάπι οδήγησαν την φαντασία μου να δημιουργήσει αυτό το πιάτο. Μεστό γεύσης, χορταστικό και θρεπτικό το συνοδεύσαμε με ρυζάκι μπασμάτι και έγινε ένα κυριακάτικο φαγάκι μούρλια! Αυτό το μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα κέρδισε επάξια μια θέση στο οικογενειακό μας συνταγολόγιο και ελπίζω να κερδίσει και στο δικό σας!
Με τον ήχο της αδιάκοπης βροχής στα αυτιά μου σας στέλνω ένα μεγάλο φιλί! Να προσέχετε! Μουάτς!

Μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα
Μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα

Υλικά:
400 γρ. μαύροι γίγαντες
2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
200 γρ. βρασμένα και κομμένα κάστανα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
250 γρ. χυμός ντομάτας
4 δαφνόφυλλα
4 κλωνάρια φρέσκιας ρίγανης
8 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
600 ml νερό ζεστό

Μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα
Μπασμάτι με μαύρους γίγαντες, πράσα και κάστανα

Εκτέλεση:
Αποβραδίς μουλιάζω τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό. Την επομένη τους ξεπλένω και τους βράζω σε ανάλατο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Κατόπιν τους σουρώνω, τους αδειάζω σε ένα ταψί και προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από τα κάστανα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 1 ώρα ή ώσπου να πήξει η σάλτσα και να είναι μαλακοί εντελώς οι γίγαντες και τα λαχανικά (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου. αν δείτε ότι δεν είναι έτοιμοι κι έχει σωθεί το νερό, προσθέστε κι άλλο αρκεί να είναι ζεστό). Λίγο πριν κλείσω το μάτι προσθέτω και τα βρασμένα κάστανα. Την ώρα που το φαγάκι μου ψήνεται, φτιάχνω και το μπασμάτι. Σερβίρω μια γενναία στρώση από το ρυζάκι κι από πάνω βάζω αυτούς τους λαχταριστούς μαύρους γίγαντες με τα πράσα και τα κάστανα! Ό,τι περισσέψει, φυλάσσεται ωραιότατα στο ψυγείο. Καλή σας απόλαυση! 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 630 times, 1 visits today)

2 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *