The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Γίγαντες με σπανάκι
Κυρίως πιάτο Όσπρια

Γίγαντες με σπανάκι

Γίγαντες στον φούρνο
Γίγαντες με σπανάκι – Lima Beans with spinach

Τον προηγούμενο μήνα που πήγα την μικρή Χαρά (15 μηνών) στον παιδίατρο, τον ρώτησα αν μπορώ να της δώσω όσπρια….. Η απάντησή του ήταν πως δεν πρέπει να βιάζομαι και όταν έρθει η ώρα της θα τα φάει!!! Ε και εγώ του απάντησα ό,τι βιάζομαι γιατί η δικιά μου η ώρα ήρθε στα 29 και ανυπομονώ το παιδάκι μου να τα γευτεί. Άργησα να τα δοκιμάσω τα όσπρια, αλλά τώρα που ξεκίνησα σταματημό δεν έχω!!!!!

Όπως λοιπόν σας έδειξα τα πρώτα μου ρεβύθια και την πρώτη μου φασολάδα, σας παρουσιάζω σήμερα τους πρώτους γίγαντες όχι που έφαγα αλλά που μαγείρεψα, αφού μέχρι χθες, τις λίγες φορές που τους είχα φάει ήταν από τα χεράκια της μαμάς μου!!

Υλικά:
500γρ γίγαντες
500γρ σπανάκι καθαρισμένο
μισό ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ή 500 γρ. χυμός ντομάτας)
πελτέ ντομάτας προαιρετικά
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
Βάζω τους γίγαντες σε ένα μπολ με νερό για 10 περίπου ώρες (από το προηγούμενο βράδυ). Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζω τους γίγαντες να βράσουν μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι (ο χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του όσπριου).Πλένω καλά όλα μου τα υλικά. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αέρα, ψιλοκόβω τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο και τις ντομάτες. Σε ένα βαθύ ταψί βάζω το σπανάκι (χοντροκομμένο), τα κρεμμύδια, το πράσο, τον άνηθο,  τα καρότα σε ροδέλες και τα ανακατεύω. Στην συνέχεια ρίχνω τους γίγαντες μαζί με το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν, στο ταψί και ανακατεύω όλα τα υλικά, προσθέτω ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και αν το θέλετε πιο κόκκινο βάλτε λίγο πελτέ (διαλύστε τον πελτέ μέσα στο νερό που έβρασαν οι γίγαντες). Μην βάλετε πάρα πολύ νερό, θα βγάλει και το σπανάκι τα υγρά του, δεν θέλουμε στο τέλος να έχει ζουμιά. Καλύτερα να παρακολουθείτε το φαγητό και άμα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό.
Θέλει περίπου 1,5 ώρα ψήσιμο.

 

Γίγαντες στον φούρνο
Γίγαντες με σπανάκι – Lima Beans with spinach

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 798 times, 1 visits today)

32 Comment

  1. Καλημέρα manousina!!
    Τι σύμπτωση!! Κι εμάς σήμερα μας έφερε η πεθερά μου γίγαντες και τους έχει κάνει γλύκισμα με μπόλικο κρεμμυδάκι. Δεν έχει βέβαια όλα τα υλικά που έχεις βάλει εσύ αλλά έγινα λουκουμάκια!
    Η δική σου εκδοχή θα είναι ακόμα πιο ν΄στιμη φαντάζομαι!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!

  2. Καλημέρα manousina μου, κρίμα που άργησες να δοκιμάσεις τόσο τα πεντανόστιμα όσπρια… παρόλα αυτά είμαι σίγουρη ότι τώρα θα αναπληρώσεις τον χαμένο χρόνο…χαχαχα! Το φαγάκι σου πρέπει να έγινε μούρλια… όσο για τη μικρούλα σου είμαι σίγουρη ότι θα τα τρώει από μικρή! Οι ανιψιές μου και οι δύο, τρελλαίνονται για όσπρια!! Φιλιά!

  3. What a lovely recipe. The beans look delicious. This is my first visit here but I’ll be back. I like the food and recipes you share with your readers. I hope you have a great day. Blessings…Mary

  4. Υπέροχο φαγητό! Το έχω φτιάξει στην κατσαρόλα και πρόσθεσα επιπλέον μισό κιλό σταμναγκαθι ενώ δεν έβαλα καρότα. Υπέροχοι γίγαντες σε κάθε εκδοχή! 🙂

    1. Συμφωνώ απόλυτα! Λατρεύω τους γίγαντες, θα μπορούσα να τους τρώω ασταμάτητα (αλλά είναι βαρούτσικοι οι άτιμοι). Πολύ ωραία η ιδέα με το σταμναγκάθι!
      Φιλάκια,Ολυμπίτσα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *