The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι
Ζυμαρικά - Ρύζι - Δημητριακά Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά

Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι

For the recipe in English click here

Καλή σας ημέρα, αγαπημένοι μου φίλοι! Είμαι ακόμα σε διακοπές, αφού τα σχολειά είναι κλειστά, πράγμα που σημαίνει ότι έχω χρόνο για πειραματισμούς στην κουζίνα μου! Ανοίγω λοιπόν εψές το μαγικό ντουλάπι μου (στόμα να ΄χε, θα αναστέναζε το καημένο από το φορτίο που κουβαλάει!) να ψαχουλέψω κάποιο υλικό για να εμπνευστώ κ πέφτω πάνω στο βάζο με την τρίχρωμη κινόα! Άρχισα να αναρωτιέμαι πώς θα την αξιοποιήσω αυτή τη φορά κ αμέσως μου ήρθε η ιδέα να την κάνω κεφτεδάκια. Βρήκα κ κάτι ξεχασμένα πορτσίνι σε ένα σακουλάκι κ είπα να τα χρησιμοποιήσω κι αυτά για άρωμα. Συνήθως τα μουλιάζω σε κρασί ή νερό. Αυτή τη φορά τα μούλιασα σε λαδολέμονο με μουστάρδα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε μου προσδοκία. Έγιναν πεντανόστιμα κ σας προτρέπω να τα δοκιμάσετε. Συμβουλή: βάλτε φρέσκια ρίγανη, όχι ξερή! Δεν συγκρίνεται το άρωμά της! Τα συνοδέψαμε με μια ελαφριά σαλάτα καρότο κολοκύθι. Έψησα πιτούλες, βάλαμε μέσα τη σαλάτα και τα κεφτεδάκια κ έγινε πανικός! Είπαμε το υγιεινό μπορεί να είναι κ “βρώμικο”! Περιμένω εντυπώσεις!

Καλό Σαββατοκύριακο κ γλυκά φιλιά!

Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι - Porcini quinoa balls
Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι

Υλικά για 17 κεφτεδάκια:
1 φλ. κινόα (εγώ έβαλα τρίχρωμη)
10 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμός 1 μικρού λεμονιού
1 μικρό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
5 φρυγανιές, αλεσμένες
1 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1 κ.σ. λιναρόσπορος+3 κ.σ. ζεστό νερό
φρέσκια ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι

Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι - Porcini quinoa balls
Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με τη μουστάρδα κ το λεμόνι. Ρίχνω τα μανιτάρια κ αφήνω να μαριναριστούν για 2 ώρες. Μαγειρεύω την κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας (μην ξεχνάτε να την ξεπλένετε σχολαστικά πριν το βράσιμο!). Στα μισά της βράσης ρίχνω τα μανιτάρια (αν δεν είναι ήδη ψιλοκομμένα, τα ψιλοκόβω)με τη μαρινάδα κ ανακατεύω. Όταν τα υγρά εξατμιστούν, αποσύρω από τη φωτιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τον λιναρόσπορο με το νερό κ αφήνω για 15 λεπτά να σταθεί. Όταν κρυώσει, αδειάζω την κινόα σε ένα μεγάλο μπολ κ ρίχνω μέσα τη φρυγανιά, τη μαγιά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον λιναρόσπορο με το νερό, φρέσκια ρίγανη κα αλατοπιπερώνω. Ανακατεύω καλά. Βάζω το μπολ στο ψυγείο καλυμμένο με μια μεμβράνη να σφίξει η ζύμη για 1 ώρα. Πλάθω κεφτεδάκια, τα αραδιάζω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 40 λεπτά. Στα μισά του ψησίματος γυρίζω τα κεφτεδάκια από την άλλη πλευρά. Καλή σας απόλαυση!

Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι - Porcini quinoa balls
Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 2.519 times, 1 visits today)

19 Comment

  1. Στο μυαλό μου είσαι, χαζέυω απο το πρωι συνταγή για veggie burgers και αυτή ειναι απο τις πιο απλές και με υλικά που εχω ήδη στο δικο μου (ταλαίπωρο) ντουλάπι. Πολύ ιδιαίτερο το μούλιασμα των μανιταριών, ανυπομονώ να το δοκιμάσω. Καλημέρα!

  2. Tωρα που εμαθα την κινοα Λενια μου αυτη η συνταγη δε θα μου ξεφυγει! χαχαχα Φανταστικα φαινονται τα κεφταδακια!!! Οσο για τις εικονες…γουρλωσαν τα ματια μου!! Μπραβοοοοοοοοο!!! Tης 2ης εικονας θα τα ετρωγα ολα ετσι για ‘ζεσταμα’!!
    Φιλακια πολλα!
    Υ.Γ. Α! Πηγα στο σουπερ μαρκετ σημερα μονο κ μονο για ν’αγορασω αβοκαντο επηρεασμενη απο τις συνταγες σας..ιδωμεν τι θα φτιαξω! :-))))))))

    1. Χαχα, τ πλάκα που έχεις, Ευάκι! Περιμένουμε εντυπώσεις από τα κινοακεφτεδάκια κ έχω περιέργεια τι θα κάνεις με το αβοκάντο! Στείλε φωτογραφίες να τις ανεβάσουμε στο facebook!
      Φιλάκια γλυκά!

    1. Καλησπέρα, Ζωίτσα μου! Τα πορτσίνι τα βάζω γιατί είναι πολύ γευστικά κ αρωματικά. Δεν έχουν όγκο, οπότε δεν μπορώ να σου πω πόσα μανιτάρια φρέσκα να βάλεις, γιατί αυτό θα ήταν μια άλλη συνταγή. Θα άλλαζαν όλες οι αναλογίες δηλαδή.
      Φιλάκια πολλά!

  3. Καλησπέρα!Έφτιαξα τα Κεφτεδάκια με κινόα κ πορτσίνι αλλά στο πλάσιμο διαλύονται πολύ εύκολα και ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα.Έπρεπε να προσέξω κάτι? Ευχαριστούμε πολύ για τις υπέροχες συνταγές!!!!!!!!

    1. Καλησπέρα, κοριτσάκι μου! Λυπάμαι που δεν σου βγήκε καλό. Απορώ,γιατί την έχουν φτιάξει κι άλλοι αναγνώστες με πολύ καλά αποτελέσματα. Ξέπλυνες καλά την κινόα κ την έβρασες καλά; Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εξήγηση…
      Φιλάκια πολλά!!!

      1. Σαν γεύση είχε μεγάλη επιτυχία,ο άντρας μου έφαγε όλο το ταψί!Η εικόνα του μόνο δεν πέτυχε.Το μόνο που σκέφτομαι είναι ίσως το κρεμμύδι να έπεσε παραπάνω και για αυτό μου διαλύονταν το μίγμα ή ότι αφού έγινε η κινόα (την ξέπλυνα καλά κ την έβρασα πολύ καλά) την άφησα λίγο να κρυώσει και μετά με τα υπόλοιπα υλικά την έβαλα στο ψυγείο (ήταν ακόμα ζεστό το μίγμα) για μια ώρα και όταν έβγαλα το μίγμα από το ψυγείο ήταν χλιαρό και όχι παγωμένο. Όχι τίποτα άλλο μου ζήτησε να του το ξαναφτιάξω την επόμενη εβδομάδα!

  4. Καλή σου μέρα, κοριτσάκι μου! Νομίζω έδωσες μόνη την απάντηση στο μυστήριο! Το μείγμα έπρεπε να είναι εντελώς κρύο, οτα θα το έβαζες στο ψυγείο! Έτσι ώστε να παγώσει κ να μπορείς να το πλάσεις. Επίσης το κρεμμύδι το ψιλοέκοψες, ε; Δεν το πολτοποίησες; Γιατί στην δεύτερη περίπτωση βγάζει υγρά κ δεν τα θέλουμε! Ελπίζω την δεύτερη φορά να σου πετύχουν κ σε εμφάνιση! Πόσο χαίρομαι που ο σύζυγος τα κατασπάραξε κ παρήγγειλε δεύετρο γύρο! Χαχαχα! Πολλά φιλάκια!!!!!!!!!!!

    1. Η κινόα έχει επίπεδη γεύση, οπότε τα μανιτάρια της δίνουν πολλή γεύση. Θα μπορούσες να περάσεις από το τηγάνι πιπεριές ψιλοκομμένες και να τις προσθέσεις στο μείγμα. Φιλάκια πολλά!

  5. Καλησπέρα, ωραία συνταγή φαίνεται!!! Ερώτηση: αντι για φρυγανιες θα μπορούσα να βάλω κουάκερ;πανω κατω ποσοτητα; (Υπολογίζω καμια κουταλιά της σούπας) τι λες; Ευχαριστώ!!

    1. Ειρηνάκι μου, δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά λογικά μπορείς να τις αντικαταστήσεις με αλεσμένη βρώμη σε περίπου ίδια ποσότητα. Φιλιά πολλά!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *