The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Πίτες Τάρτες

Vegan ζύμη κουρού

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Σας γράφω αυτή την ανάρτηση με μάτια βαριά, μισόκλειστα, γλαρωμένα…Ο λόγος ακούει στο όνομα “Δημητράκης”! Το παιδί που έχει τσακωθεί με τον ύπνο, που αντιστέκεται σθεναρά στο να κοιμηθεί, ακόμα κι αν κουτουλάει σαν μεθυσμένο από την νύστα! Το παιδί που αγαπά να ξυπνά μεταμεσονύχτιες ώρες κ να αλωνίζει στο σαλόνι, αδιαφορώντας για τους ταλαίπωρους γονείς του που χασμουριούνται διαρκώς κ αδιαλείπτως κ αναφωνούν κάθε τρεις κ λίγο “Άγιε μου Διονύσιε, πού την βρίσκει τόση ενέργεια;” Αυτός είναι ο γιος μας, το βλαστάρι μας, το καμάρι μας! Αγαπημένε μου Μιμάκο, επειδή “scripta manent”, κάποτε θα τα διαβάζεις αυτά κ θα γελάς με τα καμώματά σου…Αλλά η αλήθεια είναι ότι σκας μετά ένα χαμόγελο, φωνάζεις ένα μπαμπά, ένα μαμά με την γλυκιά φωνούλα σου και η καρδιά μας λιώνει και τα ξεχνάμε όλα…

Ας μαγειρέψουμε τώρα! Η σημερινή συνταγή είναι απίθανη! Ζύμη κουρού πεντανόστιμη, τριφτή κ vegan! Ναι, καλά διαβάσετε! Η αγαπημένη ζύμη σε νηστίσιμη εκδοχή από τα χεράκια του Κωστή μου, του ειδικού επί των ζυμών! Μπορείτε να την κάνετε πιτάκια (εδώ βλέπετε πιτάκια με γέμιση κολοκύθι), αλλά κ φωλίτσες που θα γεμίσετε με υλικά της αρεσκείας σας. Στην επόμενη ανάρτηση θα σας γράψω σχετική συνταγή!

Σας φιλώ γλυκά! Καλά κουράγια με τις ζέστες! Να προσέχετε! Μουάτς!

DSC_1022

Υλικά για 8 μεγάλα πιτάκια:

250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
100 γρ. ηλιέλαιο
100 γρ. γάλα σόγιας, όχι παγωμένο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. baking powder

DSC_1020

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα βάζω το λάδι, το ξύδι, το γάλα, την ζάχαρη κ το αλάτι. Τα χτυπώ με τον αυγογδάρτη να ομογενοποιηθούν. Σε άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το baking powder. Σταδιακά ρίχνω τα στερά υλικά στα υγρά κ ανακατεύω με μια μαρίζ. Στο τέλος ανακατεύω με τα χέρια ελάχιστα όμως. Μην ζυμώσετε δηλ. το μείγμα. Θέλουμε να είναι αέρινο. Μην ανησυχήσετε που είναι λιπαρό. Παίρν κομμάτι από την ζύμη, το ανοίγω στην παλάμη μου και το γεμίζω με την γέμιση που επιθυμώ (ή το απλώνω σε μαφινοθήκη, αν το προορίζω για φωλίτσα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αέρα στους 200C για 20 περίπου λεπτά. Καλή σας απόλαυση!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 7.450 times, 1 visits today)

23 Comment

  1. Πολύ ωραία φαίνεται. Γίνεται και με γάλα αμυγδάλου αντί για γάλα σόγιας; Ευχαριστούμε για τις ωραίες συνταγές.

    1. Σε ευχαριστω πολύ για τα καλά σου λόγια! Είναι όντως υπέροχη η ζύμη! Ναι μπορείς να βάλεις αμυγδάλου!
      Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!

    1. Καλησπέρα, Ράνια μου! Με επιφύλαξη σου λέω ναι, αρκεί να είναι ελαιόλαδο. Εμείς μόνο με ηλιελαιο τα έχουμε φτιάξει! Φιλάκια πολλά!

  2. Αν είμασταν σε μαμαδογκρούπ θα σου έλεγα, μήπως περνάει αλμα ανάπτυξης Ο μικρός?
    Για την συνταγή θα ήθελα να ρωτήσω, έχω νισεστε, μπορώ να το βάλω ή δεν πάει? Δεν ξέρω ποια η χρήση του, το έχει ό άντρας μου που κανει κρέμες με γάλα.

    1. Αχ, γλυκιά μου, τι να πω; Από άλμα σε άλμα το πάει ο μικρούλης μας! Οσο Για το νισεστε δεν ταιριάζει στην συνταγή
      Φιλάκια πολλά!

  3. Γεια σου Λενια!! Με λενε Ρενατα και ζω στον Καναδα εδω και σχεδον ενα χρονο!! Ειμαι vegan και ο αντρουλης μου vegetarian και μου αρεσει πολυ το μπλογκ σου!! Μου εχουν λειψει πολυ οι πιτουλες εδω στην ξενητια και αυτη η ζυμη φαινεται πολυ ωραια!! Δυστυχως ομως προσπαθω να χασω κιλα μιας και εχω καποια παραπανισια και ηθελα να ρωτησω αν γινεται να αντικαταστησω το λαδι με περισσοτερο γαλα η νερο! Ευχαριστω πολυ για τις ομορφες συνταγες και για τις ιδεες που μου δινεις!!

    1. Καλώς το κορίτσι το ξενιτεμένο! Ρενάτα μου, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κ χαίρομαι που αγαπάς το μπλογκ!
      Την ζύμη δεν την έχουμε δοκιμάσει με άλλο τρόπο κ σίγουρα βγάζοντας το λάδι δεν θα είναι ίδια ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή. Λογικά θα γίνει ζύμη, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για την ποιότητά της! Αν την δοκιμάσεις, ενημέρωσέ με για το αποτέλεσμα! Πάντως δεν έχει πολύ λάδι κ μην ξεχνάς ότι ψήνεις τα πιτάκια, δεν τα τηγανίζεις!
      Φιλάκια πολλά από την εξωτική Ζάκυνθο κ καλά μαγειρέματα!

  4. θα μπορούσε άραγε η ζύμη να καταψυχθεί για να χρησιμοποιηθεί εν καιρώ; ή αν δεν ψηθεί επί τόπου, μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για μία ημέρα; Ευχαριστώ πολύ!

    1. Καλησπέρα, κοριτσάκι μου! Λογικά στο ψυγείο μπορεί να συντηρηθεί για λίγο. Στην κατάψυξη δεν ξέρω να συ απαντήσω. Όσες φορές την έχουμε φτιάξει, την χρησιμοποιούμε αμέσως. Αν την δοκιμάσεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
      Φιλάκια πολλά κ καλά μαγειρέματα!

  5. Καλησπέρα! Η γέμιση πρέπει να είναι τελείως μαγειρεμένη ή προλαβαίνει να ψηθεί μαζί με τη ζύμη; Ευχαριστώ πολύ!!

    1. Κοριτσάκι μου, εγώ δεν τη μαγειρεύω. Πχ μπορεί να βάλω ψιλοκομμένη πιπεριά, κρεμμύδι, λιαστη ελιά κάπαρη. Τα βάζω απευθείας πολύ ψιλοκομμένα. Φιλάκια πολλά πολλά!!!

  6. Η ζύμη πολύ απλή και η γευση της πολυ πολυ καλη. Μπραβο. Φανταστική η ιδέα με τις φωλιτσες. Χαρηκα τόσο πολύ με το αποτελεσμα και ήταν τόσο εύκολο να γίνουν…

    1. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Κι εγώ τρελαίνομαι για αυτή τη ζύμη!
      Φιλάκια πολλά, Χρυσούλα μου!

  7. εκανα ακριβως οτι λεει η συνταγη αλλα η ζυμη μου διαλυεται και φαινεται σαν να εχει πολυ λαδι.. αλλα το μετρησα ακριβως οσο λεει

    1. Μου κάνει εντύπωση που δεν σου βγήκε καλή, κοριτσάκι μου! Όσες αναγνώστριες τη δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν…Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο απέτυχε…

    1. Σε ευχαριστώ πολύ, Τόνια μου! Θα μπορούσες να βάλεις ψιλοκομμένα λαχανικά περασμένα από το τηγάνι κ να τα ανακατέψεις με κρέμα κάσιους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *