The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Νηστίσιμη μαγειρίτσα
Κυρίως πιάτο Σαλάτες

Νηστίσιμη μαγειρίτσα

Print Friendly

Καλημερούδια και χρόνια πολλά, αγαπημένοι/ες μου! Χριστός Ανέστη! Ελπίζω να περάσατε υπέροχα τις άγιες τούτες μέρες. Εμείς δεν πολυκαταλάβαμε Πάσχα, γιατί ο Κωστής δούλευε. Δεν πειράζει, αρκεί να είμαστε καλά…Μετά την περιπέτειά μου με τη βρογχίτιδα που με ταλαιπώρησε για πάνω από ένα μήνα δεν σταματάω να το λέω πόσο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία και πόσο λάθος είναι να την έχουμε δεδομένη. Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες κάθε μέρα που περνά και απολαμβάνουμε αυτό το υπέρτατο αγαθό!

Ας μαγειρέψουμε τώρα! Θα αναρωτιέστε γιατί ανεβάζω μαγειρίτσα κυριολεκτικά κατόπιν εορτής… Λοιπόν οι λόγοι είναι δύο: πρώτον μπορείτε να φυλάξετε τη συνταγή για του χρόνου και δεύτερον και κυριότερον γιατί είναι ένα πεντανόστιμο φαγάκι που μπορείτε να το καθιερώσετε στο μενού σας ανεξαρτήτως εποχής. Δεν ξέρω πάντως  αν πρέπει να την αποκαλώ μαγειρίτσα… Το Μ. Σάββατο που λέτε αποφάσισα να μην φτιάξω την κλασική νηστίσιμη μαγειρίτσα που κάνω συνήθως (συνταγή εδώ), αλλά μια παραλλαγή: αντί για λεμόνι χρησιμοποίησα πελτέ ντομάτας, παρέλειψα το ρύζι και αντί για φρέσκα μανιτάρια χρησιμοποίησα αποξηραμένα μαζί, τα οποία έσβησα με κρασί και απογείωσαν το πιάτο! Ένα θα σας πω! Το πιάτο αυτό κέρδισε μια θέση στο διαιτολόγιό μας! Είναι πολύ γευστικό, ελαφρύ, εύκολο και είναι ένας ωραίος τρόπος να καταναλώνουμε πολλά πράσινα! Μην περιμένετε έναν ολόκληρο χρόνο να το δοκιμάσετε! Φτιάξτε το τώρα και απολαύστε ένα υπέροχο και θρεπτικό φαγάκι!

Φιλάκια πολλά, εαρινά, ζακυνθινά! Μουάτς!

Νηστίσιμη μαγειρίτσα
Νηστίσιμη μαγειρίτσα

Υλικά για 3 άτομα:
500 γρ. μαρούλι, μέτρια κομμένο
500 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
3 πράσα, κομμένα σε φέτες
3 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
15 γρ. πορτσίνι
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
μπόλικος μάραθος κ μαϊντανός, ψιλοκομμένα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Νηστίσιμη μαγειρίτσα
Νηστίσιμη μαγειρίτσα

Εκτέλεση:

Μουλιάζω για 2-3 ώρες τα μανιτάρια στο κρασί. Κατόπιν τα σουρώνω (δεν πετώ το κρασί) και τα ψιλοκόβω. Ζεσταίνω σε μια κατσαρόλα το μισό λάδι και σοτάρω για 2 λεπτά τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα και τα μανιτάρια. Σβήνω με το κρασί και αφού εξατμισθεί, προσθέτω το μαρούλι, το σπανάκι και τα μυρωδικά μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αφήνω να μαγειρευτεί το φαγάκι μου σε μέτρια φωτιά. Προς το τέλος αλατοπιπερώνω και ρίχνω και τον πελτέ. Όταν είναι έτοιμο, χύνω και το υπόλοιπο λάδι. Είναι υπέροχο και την επόμενη μέρα και τρώγεται ευχάριστα τόσο ζέστό όσο και κρύο. Καλή σας απόλαυση!