Χαιρετώ τους αγαπημένους μου διαδικτυακούς φίλους και φίλες! Τι μου κάνετε; Καρναβαλιστήκατε; Ελυσιάξατε που λέμε εδώ στο Τζάντε; Εμείς περάσαμε ήσυχα και χωρίς αποκριάτικες εξάρσεις! Αυτό που με ενθουσίασε όμως τις τελευταίες μέρες ήταν αυτή η vegan γαλατόπιτα που έφτιαξα τις προάλλες! Είχα καημό να την βιγκανοποιήσω, είναι και γλυκό παραδοσιακό και επίκαιρο, οπότε ήταν μεγάλη η πρόκληση! Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας την παρουσιάζω! Το πείραμα πέτυχε, τα αυγά αντικαταστάθηκαν από το μαγικό υλικό που ακούει στο όνομα “πουρές μήλου” (είτε τον φτιάχνετε, είτε τον αγοράζετε από μεγάλα σούπερ μάρκετ). Το γλυκάκι αυτό είναι πανεύκολο, πολύ οικονομικό, ελαφρύ και πολύ νόστιμο. Χρησιμοποίησα ξύσμα λεμονιού, αλλά την επόμενη φορά θα βάλω πορτοκαλιού. Περιμένω τις εντυπώσεις σας! Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!
Υλικά για πυρέξ 20*30 :
1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
175 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
190 γρ. ζάχαρη ή 110 γρ. στέβια σε αναλογία 1/2
160 γρ. πουρές μήλου
ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού
2 βανίλιες
λίγο βούτυρο για το πυρέξ
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα, την ζάχαρη, την βανίλια, το ξύσμα και το σιμιγδάλι. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύω με σύρμα διαρκώς. Μετά από 10 λεπτά προσθέτω και τον πουρέ μήλου. Όταν αρχίσει να βράζει, προσέχω πότε θα σφίξει για να αποσύρω την κατσαρόλα από την φωτιά. Αδειάζω την πηχτή κρέμα σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνω στους 180C σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου. Βγάζω το πυρέξ από τον φούρνο, όταν θα έχει πάρει χρώμα και περιμένω υπομονετικά να κρυώσει η γαλατόπιτα, να την πασπαλίσω με άχνη και κανέλα και ορμάω χωρίς αιδώ! Καλή σας απόλαυση!
Ενημέρωση: την έφτιαξα και με στέβια και βγήκε υπέροχη. Η αναλογία της συγκεκριμένης στέβια που χρησιμοποίησα ήταν 1 μέρος στέβια για 2 μέρη ζάχαρη (δηλ. μια κούπα ζάχαρη αντικαθίσταται με μισή κούπα στέβια)
Πυρέξ 25χ35 θα είναι καλό?
Αλέξανδρε, επειδή βγαίνει φτενή, αν βάλεις μεγαλύτερο σκεύος, ναι, θα πρέπει να αυξήσεις ίσως κατά 1/3 τις ποσότητες!
Φιλιά πολλά!
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι;
ΔΕν το έχω δοκιμάσει! Λογικά θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή των ποσοτήτων, αφού αντικαθιστάς κάτι στερεό με κάτι υγρό!
Μπορουμε να βάλουμε στέβια σκόνη στη θέση της ζάχαρης και αν ναι σε τη δοσολογία αν βάλω μισή δόση παραπάνω ?
Αλέξανδρέ μου, δεν το έχω δοκιμάσει με στέβια, λογικά θα γίνεται.
Φιλιά πολλά!
Επανέρχομαι με άλλη μια ερώτηση εδώ και καιρό θέλω να την κάνουμε αλλά που μυαλό χεχε.σε περίπτωση που δεν βάλω ούτε ζάχαρη ούτε στέβια αλλά φρουκτόζη σε αναλογία γνωρίζετε μήπως η πρέπει να το υπολογίζω εγώ .επίσης τη αυξομειώσεις θα γίνουν στο φούρνο?
Δεν έχω χρησιμοποιήσει φρουκτόζη, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω, Αλέξανδρε!
Γλυκιές καλημέρες!
Όταν λέτε “πουρες μηλου” εννοειτε μήλο λιωμένο στο μιξερ?
Εννοώ αυτό, Δήμητρά μου!
https://theveggiesisters.gr/poures-milou-spitikos/