For the recipe in English click here
Την κολοκύθα την έχουμε παρουσιάσει σε αρκετές μας συνταγές όπως: στην πικάντικη σαλάτα με ψητή κολοκύθα κ φακές, στην Πράσινη σαλάτα με ψητή κολοκύθα, ρόδι κ καρύδια, στο Ρολό κολοκύθας με μανιτάρια κ καρύδι, στο Κις με κολοκύθα, σπανάκι και πράσα , στην Φθινοπωρινή σούπα κολοκύθας , αλλά και σε γλυκές παρασκευές όπως στο Κέικ με κολοκύθα κ σοκολάτα ή στο Αφράτο κέικ κολοκύθας με μυρωδικά κ καρύδια . Σήμερα την κάναμε ένα αλμυρό ψωμάκι, πολύ μοσχομυριστό και αφράτο ! Ένα ψωμάκι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Εμείς ξετρελαθήκαμε! Δοκιμάστε το και πείτε μας τις εντυπώσεις σας! Πολλά φιλιά κ καλό μήνα να έχουμε!
Υλικά:
300 γρ πουρέ κολοκύθας
700 γρ αλεύρι γοχ
20 γρ baking powder
8 γρ ξερή μαγιά
1/2 φλ. χλιαρό νερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κσ κουκουνάρι
6 κσ ελαιόλαδο
1 κγ πάπρικα
1 κγ κουρκουμάς
αλάτι
κολοκυθόσποροι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω την κολοκύθα, την βράζω και όταν μαλακώσει πολύ την περνάω στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο, για να γίνει πουρές. Προσθέτω ανακατεύοντας στον πουρέ της κολοκύθας, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι, το κουκουνάρι και το ελαιόλαδο. Σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτό μέσα στο οποίο έβρασε η κολοκύθα) ρίχνω την μαγιά και την ανακατεύω με ένα πηρούνι. Στην συνέχεια προσθέτω και το μείγμα μαγιά-νερό μέσα στον πουρέ και σταδιακά ζυμώνοντας ενσωματώνω το αλεύρι και το baking powder να γίνει ένα ενιαίο ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια. Δίνω στο ζυμάρι το σχήμα που επιθυμώ, το τοποθετώ σε λαδόκολλα ή φόρμα σιλικόνης, πασπαλίζω με κολοκυθόσπορους και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 50 περίπου λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται πάντα από τον φούρνο αλλά και το μέγεθος του ψωμιού). Καλοφάγωτο!
ααα, πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή!
θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!
καλή επιτυχία στον διαγωνισμό κορίτσια!
σας φιλώ!
Mπορώ να κάνω την ίδια συνταγή με γλυκοπατάτα αντί για κολοκύθα?
Λογικά ναι, μπορείς! Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά έχω διαβάσει ότι είναι ισοδύναμα! Φιλάκια πολλά!
Έφτιαξα το ψωμάκι κ βγήκε πεντανόστιμο και με πολύ ένταση π έδωσε το σκόρδο και τα μπαχαρικά! Δεν ήμουν σίγουρη ομωσ αν έπρεπε να βάλω το κουκουνάρι ολόκληρο η να το θρυματισω,
Ολόκληρο το κουκουνάρι, αγαπημένη μου! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
Πολλά φιλιά από το Τζάντε!