Μετά από το πρώτο πετυχημένο πείραμα να ψήσω ψωμί με κολοκύθα, αποφάσισα να κάνω και μια γλυκιά εκδοχή. Όταν έψηνα λοιπόν αυτά τα γλυκά ψωμάκια, είπε ο άντρας μου ότι του μύρισαν Χριστούγεννα στο σπίτι! Τι ωραία να συνδυάζεις μυρωδιές με περιόδους, γεγονότα, ανθρώπους! Και πλάκα πλάκα, τα Χριστούγεννα έρχονται, δυο μήνες έμειναν. Η γεύση τους ήταν το ίδιο ικανοποιητική με την μυρωδιά τους. Νόστιμα γλυκά ψωμάκια χωρίς ζάχαρη, χωρίς αυγά και περιττά λιπαρά. Τέλεια για σνακ στο σχολειό. Να έχετε μια υπέροχη και γεμάτη όμορφες μυρωδιές ημέρα! Καλό Σαββατοκύριακο, αγαπημένοι μας φίλοι!
300 γρ πουρές κολοκύθας
650-700 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ώριμη μπανάνα
1 φλ. σταφίδα
1 φλ. πεκάνς χοντροκομμένα
4 κσ ελαιόλαδο
4 κσ σιρόπι αγαύης
1 κσ κανέλα
1 κγ γαρίφαλο
1 κγ μοσχοκάρυδο
για την επικάλυψη (προαιρετικά):
6 κσ νιφάδες βρώμης
4 κσ σιρόπι αγαύης
2 κγ μαργαρίνη
2 κγ κανέλα
Εκτέλεση:
Καθαρίζω την κολοκύθα, τη βράζω και όταν μαλακώσει πολύ την περνάω στο μπλέντερ για να γίνει πουρές. Προσθέτω ανακατεύοντας στον πουρέ της κολοκύθας, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, την σταφίδα, τα πεκάνς, την μπανάνα λιωμένη, το σιρόπι αγαύης και το ελαιόλαδο. Στην συνέχεια προσθέτω σταδιακά ζυμώνοντας το αλεύρι. Πρέπει να μην κολλάει στα χέρια το ζυμάρι. Δίνω το σχήμα που θέλω στα ψωμάκια μου. Τα τοποθετώ σε λαδόκολλα ή σε ειδικές φόρμες. Προαιρετικά ανακατεύω τις νιφάδες βρώμης με το σιρόπι αγαύης, την κανέλα και την μαργαρίνη και κάνω μια επικάλυψη πάνω από κάθε ψωμάκι. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για 20-25 περίπου λεπτά (ο χρόνος εξαρτάται πάντα από τον φούρνο αλλά και το μέγεθος του ψωμιών). Καλοφάγωτα!
Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;