The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Η καλύτερη vegan πίτσα
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά

Η καλύτερη vegan πίτσα

Γεια σας, γλυκά μου πλάσματα! Είμαι πολύ πολύ ενθουσιασμένη με την σημερινή ανάρτηση! Τι σας έχουμε ετοιμάσει;;; Η καλύτερη vegan πίτσα παρακαλώ είναι εδώ! Ο Κωστής, όπως ήταν αναμενόμενο, έφτιαξε την ζύμη κι εγώ 2 γεμίσεις, μια κλασική μεσογειακή και μια δεύτερη πολύ πρωτότυπη, για την οποία είμαι περήφανη. Δεν συνηθίζω να ευλογώ τα γένια μου, αλλά πιστέψτε με είναι απίθανη! Το ζυμάρι είναι επεξεργασμένο με δύο τρόπους για να επιλέξετε εσείς αν σας αρέσει η πίτσα με στεφάνι (napolitana) ή χωρίς (όπως μια τραγανή ιταλική ζύμη). Διαλέγετε και παίρνετε! Και τις δύο πάντως τις λατρέψαμε!

Στην μία γέμιση λοιπόν χρησιμοποίησα: σπιτική σάλτσα ντομάτας, ελιές, πράσινη πιπεριά, ντοματίνια, ρόκα και σπιτική φέτα αμυγδάλου. Στην άλλη έβαλα: κρέμα από καραμελωμένα κρεμμύδια, καρύδια, φέτα αμυγδάλου, λάδι τρούφας και ρόκα. Ποιήμα και οι δύο, αλλά η δεύτερη μας έκλεψε την καρδιά! Φτιάξτε πανεύκολα λοιπόν με λίγα απλά, αγνά υλικά αυτή την πίτσα είτε είστε Vegan, είτε νηστεύετε, είτε απλά θέλετε να απολαύσετε μια αληθινά νόστιμη πίτσα που δεν θα σας γεμίσει λιπαρά, ενοχές και θερμίδες! Να σημειώσω ότι η απουσία τυριού δεν γίνεται αντιληπτή. Τουναντίον, καταλαβαίνεις καλύτερα όλες τις γεύσεις, γιατί ως γνωστόν το τυρί έχει το χαρακτηριστικό να “σκεπάζει” όλες τις άλλες γεύσεις! Η καλύτερη vegan πίτσα είναι από τις συνταγές που θα αγαπήσετε!

Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας! Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!

Η καλύτερη vegan πίτσα

Υλικά για 3 πίτσες διαμέτρου 27cm:

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
300 γρ. χλιαρό  νερό
10 γρ. αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1η εκδοχή:
ντοματίνια, ελιές, πιπεριές, σάλτσα κόκκινη, φέτα αμυγδάλου, ρόκα, τυρί τριμμένο

2η εκδοχή:
230 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κλωνάρια δεντρολίβανο ή φρέσκια ρίγανη
2 κ.σ. λεμόνι

ρόκα, καρύδι, λάδι τρούφας, φέτα αμυγδάλου, τυρί τριμμένο

Η καλύτερη vegan πίτσα

Εκτέλεση:

Σε μπολ διαλύω τη μαγιά μέσα στο νερό, προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι, ανακατεύω και αφήνω το μίγμα σε ηρεμία  για πέντε περίπου λεπτά. Προσθέτω εν συνεχεία το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνω για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να προκύψει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τοποθετώ τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και την σκεπάζω με μια υγρή πετσέτα κουζίνας για περίπου δύο ώρες ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της, ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου.  Χωρίζω την ζύμη σε τρία κομμάτια των 250-270 γραμμαρίων περίπου και στη συνέχεια ανάλογα με τον τύπο της πίτσας που επιθυμώ έχω δύο επιλογές:

Η καλύτερη vegan πίτσα

  1. Ανοίγω κάθε κομμάτι ζύμης με πλάστη και το τοποθετώ σε λαδωμένο στρογγυλό ταψάκι. Αλείφω την επιφάνεια με ελαιόλαδο και τα αφήνω για μία περίπου ώρα. Προσθέτω τα υλικά της πίτσας ενώ προθερμαίνω το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του για 20 λεπτά στον αέρα. Ψήνω σε υψηλή θέση της σχάρας του φούρνου για περίπου 8 λεπτά. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή πίτσα με λεπτή ζύμη ιταλικού τύπου.
  2. Κάθε κομμάτι ζύμης το πλάθω σε μπάλα και το αφήνω να φουσκώσει για περίπου δυο ώρες. Σε αλευρωμένο πάγκο τοποθετώ κάθε μπάλα ζύμης και την ανοίγω με τα δάκτυλα αφήνοντας περιμετρικά ένα στεφάνι περίπου 1,5 εκατοστού το οποίο και δεν το αγγίζω κατά τη διαδικασία του ανοίγματος. Προθερμαίνω το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία του για 20 λεπτά στον αέρα έχοντας τοποθετήσει το ταψί του φούρνου σε υψηλή θέση και ανάποδα. Τοποθετώ την ζύμη πάνω σε μεγάλο ξύλο κοπής και συνθέτω την πίτσα. Τραβώ με προσοχή το καυτό ταψί προς τα έξω και με το ξύλο κοπής υπό κλίση και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, αδειάζω την πίτσα πάνω στο ταψί. Το ψήσιμο θα πάρει γύρω στα πέντε λεπτά. Φυσικά, αν διαθέτετε το ειδικό μεταλλικό φτυάρι για ψήσιμο πίτσας δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε τέτοιες «πατέντες»… Το αποτέλεσμα θα είναι μια τύπου ναπολιτάνικη πίτσα με φουσκωμένο στεφάνι στην περιφέρεια.

Η καλύτερη vegan πίτσα

Για την δεύτερη εκδοχή με την κρέμα κρεμμυδιών: σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω δυο κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρω τα κρεμμύδια για 10 λεπτά μαζί με το δεντρολίβανο. Σβήνω με τον χυμό λεμονιού. Όταν έχουν γίνει διάφανα, αποσύρω από την φωτιά. Αλατοπιπερώνω, τα μεταφέρω στο μπλέντερ και τα χτυπώ μαζί με την διατροφική μαγιά και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Αυτή η κρέμα λειτουργεί σαν σάλτσα. Την απλώνω στην πίτσα και από πάνω βάζω τα υπόλοιπα υλικά. Σημειωτέον την ρόκα δεν την ψήνω, την βάζω, όταν έχει βγει η πίτσα από τον φούρνο. Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1,813 times, 8 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *