For the recipe in English click here
Σήμερα έχει πατατούλα φουρνιστή σε στυλ ακορντεόν, γνωστή και ως Hasselback potato, έχει πάρει το όνομά της από το ξενοδοχείο Hasselbacken στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, στο εστιατόριο του οποίου πρωτοσερβιρίστηκε. Μια συνταγή από την Ευρώπη λοιπόν παντρεμένη με τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα της Yolenis. Τρεις διαφορετικές εκδοχές, διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο ή δοκιμάστε και τις τρεις.
Υλικά:
πατάτες ίδιου περίπου μεγέθους
α. επιλογή μελιτζάνας – για κάθε πατάτα
1/2 μελιτζάνα σε φέτες
2 μανιτάρια σε φέτες
1 κσ Σάλτσα ντομάτας με ματζουράνα “Spitiki”
15-20γρ Μαλακό τυρί Άνδρου “Ασούτη”
β. επιλογή βασιλικού – για κάθε πατάτα
1/2κγ Πολτός σκόρδου με ελαιόλαδο “Δρίσκα”
1 κσ Βασιλικός φρέσκος κομμένος σε λάδι “Amvrosia Gourmet”
15-20γρ Μαλακό τυρί Άνδρου “Ασούτη”
γ. επιλογή μαϊντανού – για κάθε πατάτα
2 κσ παξιμάδι βρώμης bio “Φούρνος Ντουρουντού“, τριμμένο
1 κσ μαϊντανός ψιλοκομμένος
ξύσμα μισού λεμονιού
1 κσ Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο “Threpsi”
15-20 γρ Μαλακό τυρί Άνδρου “Ασούτη”
1/2 κγ Πολτός σκόρδου με ελαιόλαδο “Δρίσκα”
Εκτέλεση:
Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τις κόβω σε φέτες περίπου 3 χιλιοστών με προσοχή ώστε να μην διαχωριστούν.
α. επιλογή μελιτζάνας
σε αυτή την εκδοχή στο κόψιμο της πατάτας σε ακορντεόν κόβω μια φέτα 3 χιλιοστά περίπου και την επόμενη την κόβω 1,5 χιλιοστό και την αφαιρώ -όχι από τον πάτο- για να μπορέσουν να χωρέσουν οι φέτες μελιτζάνες και τυριού. Kόβω σε λεπτές φέτες την μελιτζάνα και τα μανιτάρια και τα βάζω στα κενά από την πατάτα, βάζω μια κουταλιά της σούπας σάλτσα μαντζουράνας, κόβω κομμάτια από το τυρί και τα βάζω από πάνω. Τυλίγω την κάθε πατάτα με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για 35 περίπου λεπτά στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο.
β. επιλογή βασιλικού σκόρδου
για κάθε πατάτα ανακατεύω μια κουταλιά της σούπας βασιλικό κομμένο σε λάδι και μισή κουταλιά του γλυκού πολτό σκόρδου, τα ανακατεύω και αλείφω την πατάτα με το μείγμα εξωτερικά αλλά και ανάμεσα από τα κενά. Προσθέτω και κομμάτια από το τυρί στα κενά. Τυλίγω την κάθε πατάτα με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για 35 περίπου λεπτά στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο.
γ. επιλογή μαϊντανού
αλείφω τις πατάτες με τον πολτό σκόρδου, κόβω φετάκια από το τυρί και το βάζω στα κενά. Τυλίγω την κάθε πατάτα με αλουμινόχαρτο και τις ψήνω για 35 περίπου λεπτά στους 200 C σε προθερμασμένο φούρνο. Εν τω μεταξύ στο μπλέντερ βάζω παξιμάδι, ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό και τα κόβω να γίνουν ψίχουλα. Στα 35 λεπτά ανοίγω το αλουμινόχαρτο, τσεκάρω ότι έχει ψηθεί η πατάτα και την πασπαλίζω με το μείγμα μαϊντανού-παξιμαδιού και της περιχύνω μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε πατάτα, την βάζω πάλι στον φούρνο με ανοιχτό το αλουμινόχαρτο και την αφήνω να ψηθεί για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
I like all of your versions of the potatoes, yum! Hugs!
Με τη μελιτζάνα μπορεί να μην έχω και τόσο καλές σχέσεις, αλλά οι υπόλοιπες δύο εκδοχές είναι απολύτως του γούστου μου!
Φιλιά
Και τις 3 επιλογές τις θέλω!! Η μία καλύτερη από την άλλη!
Πολύ καλό και καλοκαιρινό!!
Το τυρί Άνδρου είναι vegan? Είχα την αίσθηση ότι έχετε μόνο vegan συνταγές…
Αγαπητή Άννα μου, το μπλογκ ξεκίνησε με χορτοφαγικές συνταγές και μετά από λίγο έγινε αποκλειστικά vegan. Αν προσέξεις την χρονολογία δημοσίευσης της συνταγής, είναι το 2014.
Να είσαι καλά!