The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
"Φέτα"από κάσιους
Ορεκτικά - συνοδευτικά

“Φέτα” από κάσιους

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με την συνταγή που θα σας παρουσιάσω σήμερα! Απορώ πώς δεν την έχω μοιραστεί μαζί σας τόσο καιρό. Κατ’αρχήν να σας πω ότι από όλα τα ζωικά παράγωγα κατά γενική ομολογία το τυρί είναι αυτό που κόβεται πιο δύσκολα κι αυτό γιατί είναι εθιστικό λόγω της καζείνης που περιέχει. Παλιά ήμουν φανατική τυρόβια. Φανταστείτε ότι στο ψυγείο μου μπορεί να υπήρχαν και 5 είδη τυριών, όταν ήμουν εργένισσα. Σιγά σιγά διαβάζοντας για τον τρόπο παραγωγής του, για την απάνθρωπη βιομηχανία που κρύβεται από πίσω, αλλά και για το πόσο βλαβερό είναι για την υγεία κατάφερα να το κόψω με πολύ πολύ κόπο. Τώρα πια δεν μου λείπει. Το έκοψα πολύ σταδιακά. Στην προσπάθειά μου με βοήθησαν τα ακόλουθα φυτικά σπιτικά τυριά που γίνονται πανεύκολα και είναι πεντανόστιμα : τριμμένο τυρί από ηλιόσπορους, τριμμένο τυρί από καρύδια, τριμμένο τυρί από κάσιους, τυρί από κάσιους.

Σε ξένα σάιτ είχα δει πριν καιρό ότι μπορείς να φτιάξεις “φέτα” από ξηρούς καρπούς. Ενθουσιάστηκα και το δοκίμασα με την διαφορά ότι απλοποίησα την διαδικασία. Κανονικά στραγγίζεις με τουλπάνι το τυρί για ώρες, αλλά εγώ παρέλειψα αυτό το βήμα. Απλά πολτοποίησα κάσιους ή αμύγδαλα (και τα δύο είναι υπέροχα), τα αρωματισα με λίγα υλικά και έψησα το μείγμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ωραιότατο τυράκι που τρώγεται πολύ ευχάριστα. Ταιριάζει υπέροχα ακόμα και με  chutneys. Είτε είστε vegan, είτε σκέφτεστε να γίνετε και δυσκολεύεστε στο θέμα της διακοπής του τυριού, είτε έχετε δυσανεξία στην λακτόζη, είτε απλά θέλετε να διευρύνετε τους γευστικούς σας ορίζοντες κάνοντας ταυτοχρόνως καλό στο περιβάλλον, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την “φέτα” από κάσιους!

Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!

"Φέτα" από κάσιους
“Φέτα” από κάσιους

Υλικά για ένα μικρό καρβελάκι τυρί:

150 γρ. ωμά κάσιους
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
2 κ.σ. λεμόνι
2 κ.σ. νερό
λίγα φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή
αλάτι και πιπέρι
"Φέτα" από κάσιους
“Φέτα” από κάσιους

Εκτέλεση:

Μουλιάζω σε νερό αποβραδίς τα κάσιους ή σε βραστό νερό για 3 ώρες. Τα στραγγίζω τα ξεπλένω και τα πολτοποιώ ώσπου να γίνουν κρέμα. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αδειάζω το μείγμα σε ένα πυρίμαχο μικρό σκεύος στρωμένο με λαδόκολλα. Το ισιώνω με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και προαιρετικά το πασπαλίζω με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C  για περίπου 20- 25 λεπτά ή μέχρι να δω ότι έχει πάρει χρώμα. Βγάζω από τον φούρνο κι όταν κρυώσει σηκώνω την λαδόκολλα, το βγάζω και το φυλάω σε μπολ αεροστεγές στο ψυγείο. Διατηρείται για μία εβδομάδα. Καλοφάγωτο!

Σημ. μπορείτε να το κάνετε και με ωμά αμύγδαλα. Θα τα μουλιάσετε σε καυτό νερό και θα βγάλετε μετά τις φλούδες. Έχει περισσότερο κόπο, αλλά είναι εξίσου νόστιμο. Απλά η υφή δεν είναι η ίδια. Αυτό με το κάσιους κόβεται πιο καλά σε κομμάτια.

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *