Είναι καιρός τώρα που ακούω να μιλάνε για τον κουρκουμά. Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα λοιπόν είναι ένα φυτό από τη Ν.Ασία, από το οποίο προκύπτει το ομώνυμο μπαχαρικό, ευρέως διαδεδομένο στην ασιατική και μεσανατολική κουζίνα. Αποτελεί συστατικό του κάρυ και της μουστάρδας και χρησιμοποιείται και ως χρωστική ουσία. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση και δρα κατά της νόσου του Alzheimer. Θαυματουργή η κιτρινόριζα, δεν νομίζετε; Για καλύτερη απορρόφηση καλό είναι να το συνοδεύετε με πιπέρι.Χρωματίζει όμορφα τα πιάτα μας και μπορούμε να το βάλουμε π.χ. στο νερό που βράζουμε ζυμαρικά, ρύζι, σε πατάτες, σε όσπρια, σε πίτες. Εγώ πάντως το χρησιμοποίησα πρώτη φορά σ’ αυτή τη σαλατίτσα και ενθουσιάστηκα και από τη γεύση και από το χρώμα του που μου έφτιαξε το κέφι.
Υλικά:
Μαρούλι ή άλλη πρασινάδα
1 κούπα βρασμένα ρεβίθια
1 κ.σ. σουσάμι
για το dressing
1 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμός 1/2 λεμονιού
2 κ.γ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 κ.γ. νερό
1/2 κ.γ. κουρκουμά
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύω όλα τα υλικά της σάλτσας. Σε μπωλ βάζω τα ρεβίθια και τα ανακατεύω με τη μισή σάλτσα. Σε μια πιατέλα τοποθετώ το μαρούλι, ανακατεύω με την υπόλοιπη σάλτσα, προσθέτω τα ρεβίθια και πασπαλίζω με το σουσάμι. Καλή σας όρεξη!
Turmeric is a plant from South Asia used as a spice in asian and middle eastern cuisine and for dyeing. Turmeric’s active ingredient, curcumin, is considered to be antiflammatory, antioxidant and to have anti-cancer and anti-alzheimer properties! The spice derived from the plant is better absorbed if used along with pepper. You can add it in the water you cook your pasta or rice, in pies, with legumes etc.I really loved its taste and its vivid yellow color.
Take care and enjoy your life!
Ingredients:
for the salad:
lettuce leaves (or other green leaves)
1 cup chickpeas, cooked
1 Tbsp sesame seeds
for the dressing:
1 Tbsp olive oil
juice of 1/2 lemon
2 tsp water
1 garlic clove, minced
2 tsp tahini
1/2 tsp turmeric
1/2 tsp cumin
1/4 tsp smoked paprika
salt and pepper
Directions:
Place all dressing ingredients in a bowl and stir until well combined. Pour half of the dressing over the chickpeas. Mix well. Mix the rest with the chopped lettuce leaves. Place lettuce and chickpeas in a platter and sprinkle with sesame seeds. Enjoy!
Looks so beautiful and delicious! Hugs.
I love chickpeas this look beautiful and delicious!!
Me encanta me encanta muy saludable una gran delicia,abrazos.
exquisito…..,besos
I didn’t know about tumeric, so interesting Katarina. This sounds like a wonderful and very healthy recipe, such a great combination of flavors!
Amo alla follia i ceci in ogni tipo di piatto 🙂
Buongiorno!
Πρόσφατα και εγώ έμαθα για τις ιδιότητες του κουρκουμά. Η σαλάτα φαίνεται σούπερ! θα κεραστώ μια πηρουνίτσα!
Εξαιρετική πρόταση σαλάτας Λένια.
Και τρώγεται και ως κυρίως πιάτο θαυμάσια, τουλάχιστον από εμένα.
Καλημέρα εύχομαι.
Adoro i ceci, dalle zuppe alle insalate. Mai pensato di usare la curcuma per il condimento. Mi intriga assai. Un bacio, buona giornata
Νοστιμότατη σαλάτη!!!
I am too a fan of chickpeas! The dressing sounds great!
Ο κουρκουμάς εκτός από ωραίο χρώμα, αφήνει και ένα ωραίο άρωμα όπου προστεθεί!
Η σαλάτα σου δείχνει πεντανόστιμη!
Φιλάκια!
Ωραιότατη σαλάτα και πολύ υγιεινή!!! Προσωπικά θα την απολαύσω με ψωμάκι σαν κύριο πιάτο!!!
Φιλιά!
Είναι το αγαπημένο μου όσπριο!!! Πολύ ωραία αρωματική σαλάτα!
love this side dish ! Un bacione cara Lenia…
Great presentation!
Πολύ νόστιμη αυτή η σαλτσούλα! Ταιριαστή με τα ρεβύθια. Η σαλάτα σου κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει ένα μεσημεριανό γεύμα!
Καλό βράδυ.
Το σούπερ αγαπημένο όσπριο της οικογένειας και η σαλάτα σου πολύ προκλητική!
Μάλλον θα ενδώσω…
Z.
Nutriente e fresca, in una sola parola ottima! mi piacciono molto gli accostamenti che hai fatto, proverò!