Τα πεσκέσια που μας δίνουν καθορίζουν πολύ συχνά το τι θα μαγειρέψω. Θέλω πάντα να τα αξιοποιώ με τον καλύτερο τρόπο. Όταν λοιπόν μου έδωσαν μελιτζάνες από κήπο, εκτός από μουσακά, μελιτζανοσαλάτα, μελιτζανόπιτα και λαζάνια σκέφτηκα να φτιάξω και κάτι καινούργιο με τις μελιτζάνες. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω vegan παπουτσάκια! Σηκώθηκα πρωί πρωί για να προλάβω μιας και είχα αργά μάθημα. Το σχέδιο ήταν να ψήσω τις μελιτζάνες, να τις γεμίσω με μια γέμιση με πολλά λαχανικά και να τα σκεπάσω με μπεσαμέλ. Σκέφτηκα όμως να πειραματιστώ με μια νέα εκδοχή. Έτσι, έριξα την μπεσαμέλ μέσα στην γέμιση και απλά πασπάλισα μετά τις μελιτζάνες μου με λίγο τριμμένο τυράκι. Πωπώ! Το φαγάκι έγινε υπέροχο! Φτιάξαμε μπόλικη γέμιση για να χρησιμοποιήσουμε την μισή σε πένες φούρνου κι έτσι με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια! Δύο φαγάκια σε ένα! Πρέπει να τα δοκιμάσετε αυτά τα απίθανα vegan παπουτσάκια πάντως! Περιμένω εντυπώσεις!
Σε άλλα νέα να σας πω ότι εδώ στο νησί ο καιρός είναι ακόμη καλός. Εξακολουθούμε να κάνουμε μπανάκια και να απολαμβάνουμε την ομορφιά της φύσης. Πόση γαλήνη, πόση ομορφιά υπάρχει γύρω μας! Ας έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τις καρδιές μας για να νιώθουμε ευλογημένοι! Έχουμε σίγουρα πολλούς λόγους για να είμαστε ευγνώμονες… Σας δίνω και μια μικρή γεύση από το φθινοπωρινό Τζάντε στο τέλος της ανάρτησης. Πώς να μην νιώθω ευδαιμονία ζώντας σε ένα τόσο όμορφο μέρος; (κι ας προσπαθούν κάποιοι συστηματικά να το καταστρέψουν βλ. την τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή του Ναυαγίου)
Φιλιά πολλά από το νησί! Να περνάτε όμορφα και να μετράτε τις ευλογίες σας! Μουάτς!
Υλικά για 6 μελιτζάνες και 200 γρ. πένες:
6 μελιτζάνες
300 γρ. κολοκύθι σε κυβάκια
350 γρ. πιπεριές ψιλοκομμένες
100 γρ. καρότο τριμμένο
200 γρ. κρεμμύδι σε ροδέλες
150 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
70 γρ. ντοματοπελτές
5 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
200 γρ. πένες
vegan τριμμένο τυρί
για την μπεσαμέλ
500 γρ. γάλα σόγιας
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβω τις μελιτζάνες κάθετα, τις χαράσσω διαγώνια έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρόμβοι, τις αλείφω με λάδι, τις αλατοπιπερώνω και τις ψήνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα για περίπου μισή ώρα ώσπου να μαλακώσουν. Στο μεταξύ ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτω το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μετά από 1 λεπτό ρίχνω όλα τα λαχανικά κι ανακατεύω. Αφού σοταριστούν για 5 λεπτά, προσθέτω και τον πελτέ, χαμηλώνω την φωτιά και αφήνω τα λαχανικά να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο ώσπου να λιώσει. Κατόπιν ρίχνω το αλεύρι κι ανακατεύω με σύρμα. Προσθέτω σε δύο δόσεις το χλιαρό γάλα, αλατοπιπερώνω κι ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω την σάλτσα μέσα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύω καλά. Πιέζω τις μελιτζάνες ώστε να κάνω χώρο να υποδεχθούν την γέμιση (αν δεν μπορείτε, σκάψτε τις και χρησιμοποιήστε την σάρκα για να φτιάξετε μελιτζανοσαλάτα). Τις τοποθετώ σε ένα πυρέξ λαδωμένο. Τις γεμίζω, τις πασπαλίζω με τυράκι και τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου μισή ώρα. Την υπόλοιπη σάλτσα την ανακατεύω με τις πένες, τις βάζω σε πυρίμαχο, λαδωμένο σκεύος, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για ένα τέταρτο. Καλή σας απόλαυση!
Σημ. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε τις πένες, τότε γεμίστε κι άλλες μελιτζάνες
Υπέροχο άρθρο Ελένη!! Συγχαρητήρια… Θα επιχειρήσω τη συνταγή…
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, γλυκιά μου Πηγή!
Πολλά φιλιά και καλά μαγειρέματα!