Καλημερούδια, αγαπημένοι μας φίλοι και φίλες! Συνεχίζουμε σήμερα το πασχαλινό μας μενού με το κυρίως πιάτο. Χαίρομαι πολύ που σας ενθουσίασε το ορεκτικό, την αγαπήσατε ήδη την Vegan Μανιταρόπιτα, την δοκιμάσατε και σας άρεσε πολύ. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε πένες φούρνου με κρέμα αρακά. Ένα πανεύκολο, ντελικάτο, ελαφρύ και πεντανόστιμο φαγάκι, ανοιξιάτικο και ευπαρουσίαστο για γιορτινό τραπέζι. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο όμορφο από το αρνί στην σούβλα! Ακόμα και οι κρεατοφάγοι που με διαβάζουν θα το παραδεχτούν! Θα φτιάξουμε λοιπόν πένες ανακατεμένες με κρέμα αρακά και καραμελωμένα κρεμμύδια και από πάνω θα απλώσουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ. Τα αρώματα του μάραθου και του λεμονιού κάνουν το πιάτο μυρωδάτο και του προσδίδουν μια ανοιξιάτικη φρεσκάδα! Είπα πολλά! Ας σηκώσουμε τα μανίκια να πάμε να μαγειρέψουμε τώρα!
Φιλιά γλυκά από το νησί! Έρχεται σύντομα και το γλυκό. Μείνετε συντονισμένοι! Μουάτς!
Υλικά για πυρέξ 18*30:
Εκτέλεση:
Βράζω τον αρακά, τον στραγγίζω και τον πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με την διατροφική μαγιά, το γάλα, αλατοπίπερο και την μια κουταλιά λάδι. Βράζω στο μεταξύ και τις πένες al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια σε φετούλες λεπτές μαζί με τον μάραθο. Όταν γίνουν διάφανα αποσύρω από την φωτιά. Σουρώνω τις πένες, τις επιστρέφω στην κατσαρόλα και τις περιχύνω με την κρέμα αρακά. Προσθέτω και τα κρεμμύδια κι ανακατεύω. Λαδώνω το πυρέξ και αδειάζω τα ζυμαρικά μέσα ισιώνοντας την επιφάνεια. Τέλος φτιάχνω την μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το λάδι και το αλεύρι σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύω με σύρμα. Κατόπιν προσθέτω σταδιακά το χλιαρό γάλα σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Στην αρχή μπορεί να σχηματισθούν σβόλοι αλευριού, αλλά εξακολουθώ να ανακατεύω με το σύρμα γρήγορα και χαμηλώνοντας την φωτιά ώσπου να γίνει λεία η κρέμα και να μην μας “πιάσει”. Προσθέτω αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο. Απλώνω την μπεσαμέλ πάνω από τα ζυμαρικά και πασπαλίζω με το φυτικό σπιτικό τυράκι (ευκαιρία να το δοκιμάσετε όσοι δεν το έχετε ανακαλύψει ακόμη, είναι θεϊκό! Δείτε το εδώ ). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η κρούστα. Το αφήνω να κρυώσει πριν το κόψω. Καλή σας απόλαυση!
Πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή. Ιδιαίτερα η μπεσαμέλ με λάδι – πρώτη φορά τη συναντώ – βγήκε πολύ γευστική και έδεσε αμέσως χωρίς πρόβλημα. Επίσης χρησιμοποίησα ζυμαρικά ολικής και βρήκα ότι ταίριαζαν άψογα.
Έμεινα πολύ ευχαριστημένη και θα την ξαναφτιάξω. Ευχαριστούμε 🙂
Με κάνεις πολύ χαρούμενη! Αυτό το φαγάκι το αγαπάμε κι εμείς πολύ!
Καλά μαγειρέματα λοιπόν, αγαπημένη μου!
Καλησπέρα, καλή χρονιά και καλά μαγειρέματα! Έχω μία ερώτηση: τι είναι η διατροφική μαγιά και πού τη βρίσκουμε; Τώρα που δεν την έχω μπορώ να την παραλείψω; Ευχαριστώ!
Μυρτώ μου, χρόνια πολλά και φωτεινά! Η διατροφική μαγιά είναι ένα φυσικό προϊόν σε νιφάδες με τυρένια γεύση. Την βρίσκεις σε καταστήματα με βιολογικά, αλλά και στον Σκλαβενίτη. Κάνει το φαγάκι πιο νόστιμο. Αν τρως τυρί, μπορείς να βάλεις λίγο τριμμένο.
Φιλιά πολλά!