Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο έστω και λίγο καθυστερημένα σας εύχομαι! Επιστροφή στην καθημερινότητά μας! Ελπίζω να περάσατε όμορφα. Εμείς είχαμε ένα απρόσμενο καλοκαίρι, πράγμα για το οποίο θα σας μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση…Το μόνο που έχω να σας πω είναι να μην γκρινιάζετε και να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε..Θα καταλάβετε σύντομα γιατί τα λέω αυτά…
Ας μαγειρέψουμε τώρα! Σήμερα θα φτιάξουμε ένα ζακυνθινό πιάτο που αγαπά πολύ ο Κωστής μου και του το έμαθε η πολυαγαπημένη γιαγιούλα του, η Ρουμπίνα. Η Ρουμπίνα ήταν μια βέρα, δυναμική Ζακυνθινιά και μια εξαιρετική μαγείρισσα. Είχε μεγάλη αδυναμία στον Κωστή μου, αλλά δυστυχώς όταν τον γνώρισα εγώ, αυτή ήδη είχε συγχωρεθεί…Ελπίζω να με βλέπει από εκεί ψηλά και να χαίρεται που φροντίζω τον αγαπημένο της εγγονό… Εδώ στο Τζάντε λοιπόν μια κλασική συνταγή είναι οι μελιτζάνες σκορδοστούμπι. Μελιτζάνες δηλαδή περασμένες ελάχιστα από το τηγάνι και βαφτισμένες μετά σε μια πλούσια κόκκινη σάλτσα με μπόλικο σκορδάκι! Ένα ονειρεμένο καλοκαιρινό φαγάκι που τρώγεται σκέτο ή μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι/μακαρόνια/πουρέ. Εμένα όταν μου μένει, την άλλη μέρα βράζω λίγες πένες και τις ανακατεύω με τα απομεινάρια και γίνεται υπέροχο. Μελιτζάνες σκορδοστούμπι λοιπόν από τα χεράκια του Κωστή αφιερωμένες στην γιαγιάκα του!
Φιλάκια πολλά! Να περνάτε όμορφα και να προσέχετε τους εαυτούς σας! Μουάτς!
Υλικά:
1 κιλό μελιτζάνες
750 γρ. νερό
250 γρ. χυμός ντομάτας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
35 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
70 γρ. ντοματοπελτές
5 κ.σ. ελαιόλαδο+λίγο για τηγάνισμα
5 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβω τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες και τις βάζω για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό. Έπειτα τις ξεπλένω και τις στραγγίζω. Σοτάρω το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι για λίγα λεπτά και κατόπιν ρίχνω τον χυμό ντομάτας, το νερό, τη ρίγανη και τον πελτέ και αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ τηγανίζω ελαφριά τις μελιτζάνες σε λίγο λάδι (ίσα να πάρουν λίγο χρώμα) και από τις δύο πλευρές. Τις βάζω σε χαρτί κουζίνας να φύγει η πολλή λαδίλα κι όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, τις βάζω μέσα για να πάρουν μία βράση. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μεγάλη κατσαρόλα για να απλωθούν. Κουνάτε την κατσαρόλα κι όχι το φαγητό για να μην στραπατσαριστούν οι μελιτζάνες. Καλή σας απόλαυση!