Καλημέρες γλυκιές από το νησάκι μας, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Επιστρέφω μετά από καιρό…Συνέβησαν πολλά αυτό το καλοκαίρι που μαύρισαν την ψυχή μας…Πολλές εθνικές τραγωδίες που δεν μπορεί κανείς να τις χωνέψει…Κρατώ τις όμορφες αναμνήσεις του καλοκαιριού, κατά το οποίο πήραμε τα βουνά και τα λαγκάδια(μακριά από τον ζακυνθινό πανζουρλισμό), ευχαριστηθήκαμε φύση, ποτάμια, λίμνες και ζωάκια (ειδικά ερπετά που είναι η νέα αδυναμία του Δημητράκη μας) και επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας με ελπίδα…Αυτό μας έχει μόνο απομείνει, ζώντας την κάθε μέρα στο μεδούλι της, νιώθοντας ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ για όλα τα καλά που έχουμε…Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, οπότε απολαύστε τη ζωή στο μέγιστο, γλυκά μου πλάσματα!
Ας μαγειρέψουμε τώρα κάτι απίθανο! Όταν πριν λίγα χρόνια λοιπόν ανακάλυψα το chutney, ξετρελάθηκα! Ήταν έρωτας με την πρώτη μπουκιά! Το chutney είναι κατ’ ουσίαν μια γλυκόξινη διασταύρωση σάλτσας και μαρμελάδας και κατάγεται από την Ινδία . Περιέχει απαραίτητα φρούτα, λαχανικά, ξίδι, ζάχαρη και μπαχαρικά. Το πρώτο που έφτιαξα κι ανέρτησα στο μπλογκ ήταν με ζακυνθινά σταφύλια. Αυτό εδώ είναι πάλι καλοκαιρινό βασισμένο στο αγαπημένο μου σύκο. Είναι πικάντικο (αν σας αρέσουν τα καυτερά, αυξήστε το μπούκοβο) και πεντανόστιμο. Έχει οξύτητες, ένταση και με το που το δοκιμάζεις, νιώθεις μια έκρηξη γεύσεων να λαμβάνει χώρα μέσα στον ουρανίσκο σου. Όσο μένει στο βαζάκι, τόσο παντρεύονται καλύτερα οι γεύσεις και γίνεται ακόμα πιο νόστιμο! Συνοδεύει υπέροχα όσπρια, μπορείτε επίσης να το απολαύσετε απλά σκέτο με ψωμάκι και λίγο σταφυλάκι για την δροσιά. Μια ακόμα ιδέα είναι να το απλώσετε σε ζυμάρι και να φτιάξετε την πιο γκουρμέ πίτσα της ζωής σας!
Αυτά για σήμερα! Φιλιά πολλά από το νησάκι μας! Και καλή σχολική χρονιά! Μουάτς!
Υλικά για 2 βαζάκια (περίπου 600 γρ):
650 γρ. φρέσκα σύκα, καθαρισμένα
150 γρ. βανίλιες, καθαρισμένες
130 γρ. ξερά δαμάσκηνα
80 γρ. πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
130 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
110 γρ. ξύδι
60 γρ. ζάχαρη καστανή
2+1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
3/4 κ.γ. μπούκοβο
40 γρ. ούζο
2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω σε ζεστό νερό τα δαμάσκηνα για 1 ώρα και μετά τα ψιλοκόβω. Χτυπώ στο μπλέντερ τα σύκα και τις βανίλιες χωρίς να τα κάνω νια νια! Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω 1 κ.σ. λάδι και σοτάρω για 2 λεπτά τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Σβήνω με το ούζο. Όταν εξατμιστεί, προσθέτω τα φρούτα, το σκόρδο, τα δαμάσκηνα, τα μυρωδικά, το ξύδι, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο λάδι, την σκόνη σκόρδου. Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Όταν πήξει το μείγμα κι έχει γίνει σαν μαρμελάδα, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μπούκοβο. Ανακατεύω, αφήνω τα υλικά να πάρουν μια τελευταία βράση κι αποσύρω από την φωτιά. Μοιράζω το chutney σε 2 αποστειρωμένα βαζάκια. Εγώ τα φυλάω στο ψυγείο. Καλοφάγωτο!