The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο!
Κυρίως πιάτο Όσπρια

Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο!

Print Friendly

For the recipe in English click here

Έχω μια θεία λατρεμένη, τη Δέσποινα ή Δεσπουλίνι όπως μου αρέσει να την αποκαλώ. Όταν ήμουν φοιτήτρια στην Αθήνα έτρωγα συχνά σπίτι της. Ήταν της υγιεινής διατροφής κ μαγείρευε υπέροχα. Το αγαπημένο μου ήταν μπακαλιάρος παστός λεμονάτος με πράσα κ σέλινο. Τρελαινόμουν κυριολεκτικά για αυτό το πιάτο. Πρόσφατα λοιπόν το ανέσυρα απ’ τη μνήμη μου αυτό το πιάτο κ αναρωτήθηκα πώς θα μπορούσα να το αναβιώσω χωρίς φυσικά το ψάρι…Η έμπνευσή μου απεδείχθη πολύ σωστή: κράτησα όλα τα υλικά κ στη θέση του ψαριού έβαλα γίγαντες! Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό κ πήρε τη θέση του στο διαιτολόγιο μας. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε γίγαντες πρασοσέλινο! Δεν θέλω γέλια! Ναι, ναι, ξέρω, συνήθως χοιρινό πρασοσέλινο φτιάχνει ο κόσμος θα μου πείτε…Όμως σας το υπογράφω πως αυτό το πιάτο αξίζει να το δοκιμάσετε. Εξάλλου «όλα τα λεφτά» σε αυτή τη συνταγή είναι τα πράσα κι όχι το χοιρινό ή ο μπακαλιάρος. Το κρέας κ το ψάρι χρωματίζονται γευστικά από τα λαχανικά κι όχι το αντίθετο! Ας ξεφύγουμε κιόλας από τους κοκκινιστούς γίγαντες. Παλιότερα είχα φτιάξει κι αυτούς τους λεμονάτους γίγαντες κι ήταν πολύ νόστιμοι! (Παρακαλώ δείξτε κατανόηση για την χαμηλή ποιότητα εκείνων των παλιών φωτογραφιών, ήμουν μικρή κ ανόητη! Χαχα)

Σας εύχομαι να έχετε μια υπέροχη ημέρα! Φιλάκια!

Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο
Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο!

Υλικά για 2-3μερίδες:
250 γρ. γίγαντες
4 πράσα, χοντροκομμένα
2 καρότα, σε φέτες
3 σέλινα, σε φέτες
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
χυμός 1 λεμονιού
9 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο
Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο!

Εκτέλεση:
Βράζω σε μια κατσαρόλα τους γίγαντες μέχρι να τσιμπιούνται. Μετά τους μεταφέρω σε ταψάκι, προσθέτω τα πράσα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο. Αλατοπιπερώνω, βάζω το λάδι κ τον χυμό λεμονιού κ ανακατεύω καλά. Πρόσθέτω ζεστό νερό (περιπου 1,5 ποτήρι)κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C μέχρι να βράσουν καλά οι γίγαντες κ να απορροφηθούν τα υγρά. (Ανάλογα με την ποιότητα των οσπρίων κ τον φούρνο σας μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε νερό, οπωσδήποτε ζεστό!). Καλή σας όρεξη!

Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο
Λεμονάτοι γίγαντες πρασοσέλινο!

11 Comment

  1. Γέλια; Μόνο για γέλια δεν είναι αυτό το πιάτο!
    Βρίσκω την ιδέα σου φοβερή, γιατί οι γίγαντες να γίνονται συνέχεια πλακί;
    Μπακαλιάρος παστός με πράσα, πάπρικα και με λεμόνι φυσικά ήταν για μένα ένα από τα φαγητά της μαμάς που λάτρευα -και λατρεύω!
    Την καλημέρα μου!