The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Κέικ - Μάφινς Νηστίσιμα Γλυκά Πρωινό

Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας

Print Friendly

For the recipe in English click here

Αυτό το κέικ έχει μείνει αδημοσίευτο για καιρό. Είχα πάει να κάνω εξετάσεις για την καμπύλη ζαχάρου κ περιμένοντας να μου πάρουν αίμα, πέτυχα τη συνταγή σε ένα περιοδικό μαγειρικής (δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιο). Ήταν μακράν η χειρότερη εξέταση που έχω κάνει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου: πρωί πρωί σε αναγκάζουν να πιεις σχεδόν μονορούφι ένα ποτήρι νερό με γλυκόζη. Μπλιαξ εις τη νιοστή! Και μετά περιμένεις υπομονετικά να περάσει η ώρα για να σου πάρουν αίμα 2-3 φορές…Τέλος πάντων! Η συνταγή μου έκανε αμέσως κλικ γιατί αγαπώ πολύ τον συνδυασμό σοκολάτα-πορτοκάλι. Σημείωση: τα υλικά της σάλτσας έγραφε ότι δίνουν γλάσο. Εμένα μου βγήκε αραιό σαν σάλτσα. Κανένα πρόβλημα όμως! Περιχύναμε κάθε κομμάτι κέικ με αυτή κ το αποτέλεσμα έμοιαζε περισσότερο με σοκολατόπιτα παρά με κέικ. Κ φυσικά το γλυκάκι αυτό δεν έχει αυγά κ βούτυρα! Είναι πολύ λαχταριστό!

Φιλάκια πολλά κ καλή εβδομάδα!

Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας- Scrumptious chocolate orange cake with chocolate sauce
Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας

Υλικά:
2 φλ. αλεύρι ολικής
1 φλ. βρώμη, αλεσμένη στο μπλέντερ
1/2 φλ. κακάο
1 βανίλια
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 φλ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1 φλ. βραστό νερό
για τη σάλτσα:
1 1/3 φλ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
50 γρ. κουβερτούρα

Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας- Scrumptious chocolate orange cake with chocolate sauce
Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με τη βρώμη, το κακάο, τη βανίλια, τη σόδα. Σε ένα άλλο χτυπώ το ηλιέλαιο με τον χυμό κ το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτω κ τη ζάχαρη κ χτυπώ καλά. Κατόπιν ρίχνω κ το βραστό νερό. Ανακατεύω κ σιγά σιγά προσθέτω το μείγμα των στέρεων υλικών. Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Λαδώνω μια στρογγυλή φόρμα κέικ κ αδειάζω το μείγμα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζω μέσα στο κέικ. Στο μεταξύ φτιάχνω κ τη σάλτσα ρίχνοντας στη λιωμένη σε μπεν μαρί κουβερτούρα τη ζάχαρη κ τον χυμό κ ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να γίνουν μια ωραία σάλτσα. Δεν έχει υφή γλάσου, δεν θα είναι πηχτή. Όταν το κέικ είναι έτοιμο το βγάζετε από τον φούρνο κ το ξεφορμάρετε όταν κρυώσει. Περιχύνετε μια ποσότητα από τη σάλτσα κ διακοσμείτε με ξύσμα. Σερβίρετε τα κομμάτια περιχύνοντας με επιπλέον σάλτσα από πάνω. Καλή σας απόλαυση!

Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας- Scrumptious chocolate orange cake with chocolate sauce
Κολασμένο κέικ σοκολάτα πορτοκάλι με σάλτσα σοκολάτας

 

21 Comment

  1. Φαίνεται πολύ ωραίο 😉 Και οι φωτογραφίες τέλειες! Εντάξει, τι γλάσο, τι σάλτσα, πάλι νόστιμο θα είναι χαχα… Τα καλύτερα σοκολατένια κέικ είναι τα vegan κατά την γνώμη μου, γιατί έχεις όλη την γεύση της σοκολάτας…μμμ!

  2. Τελειο,Τρίτη εβδομάδα στη σειρά που μου το ζητάει ο γιος μου. Εγω έβαλα στο μπλέντερ με το κουάκερ και αρκετά γκρανμπερι οπότε μείωσα την ζάχαρη.

  3. Το έφτιαξα κι εγώ κι έγινε παρά πολύ ωραίο!!! Μπράβο κορίτσια 😉 Είχα χρησιμοποιήσει μίξερ. Χρειαζόταν ή μπορώ να το αποφυγω?

  4. Και κάτι ακόμα, θα μπορούσα λετε να βάλω κάτι άλλο αντί για ζάχαρη? Π.χ σιρόπι αγαβης, ή σταφίδες στο μουλτι, ή θα χαλάσει τελείως ή υφή κ θα γίνει σαν στόκ
    ος?

    1. Καλή σου μέρα, κοριτσάκι κ καλή χρονιά! Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσε το κεικάκι! Κι εμείς το τσακίζουμε κανονικότατα!!! Δεν χρειάζεται μίξερ, εγώ στο χέρι το χτυπάω.όσον αφορά τη ζάχαρη, όντως εικάζω πως θα αλλάξει η υφή του κέικ αν βάλεις σιρόπι ή σταφίδες…Δεν θα το συνιστούσα. Μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
      Φιλάκια πολλά!

    1. Βικάκι, δεν νομίζω ότι μπορεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Βέβαια κ χωρίς τη σάλτσα είναι νοστιμότατο. Μπορείς να φτιάξεις εναλλακτικά το σημερινό κείκ που έχει πολύ ελαφρύ γλάσο χωρίς καθόλου ζάχαρη! Σου στέλνω τον σύνδεσμο! Φιλάκια πολλα!
      http://theveggiesisters.gr/keik-sokolata-avokanto/

      1. Καλημερουδια, Βικακι μου! Δεν θα το συνιστούσα για 2 λόγους. Πρώτον έχει έντονη μυρωδιά καρύδας κ θα επισκίαζε το πορτοκάλι κ δεύτερον δεν ξέρω πώς αντιδρά στο ψήσιμο. Το λάδι καρύδας το έχω χρησιμοποιήσει μόνο ωμό. Ξέρω ότι έχει πηκτικές ιδιότητες. Δεν γνωρίζω πώς θα αντιδρούσε με τα υπόλοιπα υλικά. Αν το δοκιμάσεις, ενημέρωσέ με για τα αποτελέσματα!
        Φιλάκια πολλά!