The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Ψωμί

Ho ho ho chef Χριστόψωμο – Christ’s bread(Greek Christmas Bread)

Print Friendly
DSCN2829

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε !!!!! Ξεκινάει η καινούργια χρονιά με παιχνιδιάρικη διάθεση ….. Παιχνιδάκι με την thallasamov , ho ho ho chef, ήρθε η ώρα σου…. Η τύχη μου έδωσε το μπλογκ της αγαπημένης Ξανθής !!!!! άντε να διαλέξω τι να φτιάξω….. Η πρώτη συνταγή που τελικά διάλεξα είναι το Χριστόψωμο, δεν είχα ξαναφτιάξει και ήταν ευκαιρία λόγω των ημερών.

Υλικά

4 κούπες αλεύρι μαλακό
25 γρ μαγιά νωπή
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά βούτυρο

1 αυγό
1 κουταλιά γλυκάνισο
1 ½ κούπες νερό
Λίγο αλάτι
Σουσάμι
καρύδια
Λίγο λάδι για το ταψί
ΕκτέλεσηΣε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια .
Κατά τόπους τηρούνται διάφορα έθιμα για τον στολισμό του ψωμιού.
Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.Έπεται συνέχεια…………

I wish everybody a Happy New Year! The new year begins with a game! Thallasamov organised this great game called » ho ho ho chef». Each blog has to cook dishes from another blog! I had the luck to cook Xanthi’s ideas! The choice was difficult! The first recipe I decided to cook was a Christ’s bread since I had never made one and it was the right period!

Ingredients:


4 cups soft flour
25 gr. fresh yeast
2 Tbsp sugar
1 Tbsp butter
1 egg
1 Tbsp anise
1 ½ cup water
salt
sesame seeds
walnuts
olive oil for greasing
Directions:
In a large bowl dissolve yeast and sugar in 1/2 cup of tepid water. Add 1 cup of flour and make a runny dough. Cover and let rise for about 15 minutes in a warm place. In the meantime boil anise, drain it and let cool.Add in the already puffed dough the rest of the flour and water, butter, egg, anise. Knead dough until smooth and elastic.
In a round greased baking pan(22cm) place dough. Keep some for the decoration of the bread. The most common is a cross in the middle of the bread and leaves, birds, trees, lambs in the quadrants.
Place whole walnuts in various spots of the bread and sprinkle with sesame seeds.
Cover the bread and allow to double in size.
Bake in preheated oven at 180 C for 35 minutes.
When bread colour starts to change, cover with a sheet of aluminium foil, otherwise it will get too dark.
to be continued…..

32 Comment

  1. Χαχαχα θα με αφήσεις σε αγωνία για τα υπόλοιπα!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ για την επιλογή αυτού του ψωμιού μιας και για μένα σημαίνει πολλά!
    Περιμένω με αγωνία και τα υπόλοιπα και θεωρώ τύχη το ότι έτυχε σε σένα να μαγειρέψεις συνταγές μου.
    Σε φιλώ!!

  2. Δεν μπορείς να φανταστείς με πόση αγωνία περιμένω σήμερα να δω ποια μαγείρεψε ποιας! χα χα χααα!
    Σαν μικρό παιδί έχω χαρεί αυτό το παχνιδάκι!!
    Περιμένω ανυπόμονα και την συνέχεια!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

  3. Καλή χρονιά manousina και καλή συνέχεια εντός κι εκτός blog σου εύχομαι.
    Μοιάζει να εκτέλεσες την ιδέα της Ξανθής πολύ αποτελεσματικά! Είμαι περίεργη για τη συνέχεια.
    Φιλάκια! :)

  4. Καλημέρα Μανουσίνα μου! Εξαιρετική επιλογή συνταγής από ένα πολύ αγαπημένο μπλογκ και πολύ όμορφη παρουσίαση! Ανυπομονώ να δω τι άλλο θα μας παρουσιάσεις! Φαντάζομαι πόσο δύσκολο θα ήταν να επιλέξεις!! Φιλιά πολλά!

  5. Η επιλογή σου εξαιρετική!
    Χριστόψωμο,ό,τι πρέπει για τις μέρες που πέρασαν.

    Θα την έχω κι εγώ στα υπόψη μου για του χρόνου.
    Ευχαριστούμε Μανουσίνα!!!

    μμμμΜΜΜμμμμάαααααααακια σου πολλά!!!