The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια

For the recipe in English click here
Καλή σας ημέρα κ χρόνια πολλά! Αγ. Βαλεντίνου σήμερα, η γιορτή του έρωτα και της αγάπης! Δεν χρειάζεται να έχετε ταίρι για να γιορτάσετε. Δεν μπορεί να μην παθιάζεστε με κάτι, με την ίδια τη ζωή. Ας φτιάξουμε λοιπόν σήμερα ένα νόστιμο κ εύκολο γιορτινό ορεκτικό για να τιμήσουμε τη μέρα. Ακόμα θυμάμαι την γεύση της πίτας από καταΐφι με κολοκύθι και φινόκιο που είχα φτιάξει το καλοκαίρι του 2013. Μου άρεσε πολύ η χρήση του καταιφιού σε αλμυρή παρασκευή. Για την αδυναμία επίσης που έχουμε και οι λαχαναδερφές στα μανιτάρια δεν χρειάζεται να αναφερθώ, όσοι είστε συχνοί αναγνώστες μας το ξέρετε καλά κ το διαπιστώσατε κ με προηγούμενη ανάρτηση! Έτσι δημιουργήθηκε λοιπόν το σημερινό ορεκτικό από το πάντρεμα του καταιφιού με τα μανιτάρια με αποτέλεσμα να γεννηθούν νόστιμες φωλιές με αυτά τα δυο αγαπημένα υλικά.

Πολλά γλυκά φιλιά κ ευχές για να περάσετε όμορφα με ή χωρίς τον/την Βαλεντίνο/α σας!

Υλικά για  24 φωλιές καταϊφιού :
1 πακέτο Καταΐφι Χρυσή Ζύμη
7 μανιτάρια λευκά
4 μανιτάρια πορτομπέλο
1/2 πιπεριά κόκκινη
1/2 πιπεριά πράσινη
1/2 πιπεριά πορτοκαλί
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο
8 λιαστές ντομάτες
1/2 φινόκιο
6 κσ ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

4 αυγά
110ml γάλα
αλατοπίπερο

50γρ τυρί μαστέλο Χίου

Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια
Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβω στο μπλέντερ το φινόκιο και το κρεμμύδι και τα σοτάρω σε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο. Στην συνέχεια προσθέτω τις πιπεριές ψιλοκομμένες από το μπλέντερ, μαζί με τα κουκουνάρια. Προσθέτω και τα μανιτάρια είτε κομμένα πολύ μικρά κομματάκια είτε περασμένα από το μπλέντερ. Τέλος προσθέτω και τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες , μισό ποτήρι νερό και αλατοπιπερώνω. Τα αφήνω στο τηγάνι μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αφού έχει ξεπαγώσει το καταΐφι, το “ξεμαλλιάζω”. Χτυπάω σε ένα πιάτο τα αυγά με το γάλα  και αλατοπιπερώνω. Χωρίζω το καταΐφι σε 24 ίσα μέρη (μια χούφτα). Παίρνω μια φωλίτσα, την βουτάω στο μείγμα γάλα αυγό την στοίβω καλά με τα χέρια μου και την τοποθετώ πάνω σε λαδόκολα δημιουργώντας έναν μικρό κύκλο. Σε κάθε κύκλο βάζω 1 – 1,5 κουταλιά του γλυκού από το μείγμα του τηγανιού. Τρίβω μαστέλο πάνω από κάθε φωλιά. Ψήνω σε αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.

Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια
Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια

Hello, dear friends! Today is a special day and I hope you have a great time with the love of your life! The recipe I am sharing with you today is a simple and yummy appetizer, ideal for a romanti dinner. Shredded fillo dough (kataifi) nests filled with mushrooms and other veggies. I am sure you are gonna love it!

Happy Valentine’s day!

Ingredients (yields 24 nests):
500 gr. shredded fillo dough (Xrisi Zimi)
7 white mushrooms, finely chopped
4 portobello mushrooms, finely chopped
1/2 red pepper, finely chopped
1/2 green pepper, finely chopped
1/2 orange pepper, finely chopped
1 medium onion, finely chopped
8 sundried tomatoes
1/2 fennel bulb, finely chopped
6 Tbsp olive oil
salt and pepper

4 eggs
110ml milk
salt and pepper

50 gr. mastelo cheese

Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια
Φωλιές καταϊφιού με μανιτάρια

Instructions:

Saute fennel and onion. Add peppers and pine nuts. Then add mushrooms. Finally add sun dried tomatoes, 1/2 glass of water and season with salt and pepper. Remove from heat when liquid is evaporated. Remove a  handful of shredded defrosted dough and loosen by gently pulling strands with both hands working in opposite directions. Beat eggs with milk and season with salt and pepper. Divide dough into 24 parts/nests. (a handful each). Dip each nest  into the milk mixture, squeeze with your hands, lay on a baking sheet lined with parchment paper. Make a well in the middle and fill it with 1 tsp of the veggie mixture. Top with cheese. Bake in preheated oven at 200 C for about 15 minutes. Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 1.278 times, 1 visits today)

8 Comment

  1. Μου τρεξαν τα σαλια. Επειδη θελω να τις φτιαξω και να τις ψησω αλλη μερα,πρεπει να τις ψησω λιγο ή να της βαλω κατευθειαν στην καταψυξη με το καταιφι αψητο και την γεμιση ψημενη στο τηγανι στην ουσια;
    Ευχαριστω πολυ! 🙂

    1. Γλυκιά μου Τατιάνα, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω, γιατί δεν έχει τύχει να το φτιάξω από πριν κ να το αποθηκεύσω. Πάντως είναι νόστιμο ορεκτικό κ αξίζει να το δοκιμάσεις!
      Πολλά φιλιά κ καλά μαγειρέματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *