Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια πολύ ωραία συνταγή ιδανική για τραπέζι γιορτινό! Τι καλύτερο από ένα πιάτο λαχταριστής μακαρονάδας με κοκκινιστό; Καλά διαβάσατε! Τι κοκκινιστό όμως; Μιλάμε για το τέλειο vegan κοκκινιστό, ένα φαγάκι παραδοσιακό στην αναίμακτη, αλλά πεντανόστιμη εκδοχή του! Παλιότερα είχα φτιάξει το κοκκινιστό του χορτοφάγου με μανιτάρια πλευρώτους κι ήταν πολύ καλό! Σήμερα σας παρουσιάζω μια ακόμα πιο λαχταριστή εκδοχή με βάση τον αρτόκαρπο ή αλλιώς jackfruit! Πρόκειται για ένα φρούτο με καταγωγή από τον Νότιο Ειρηνικό, το οποίο σήμερα καλλιεργείται σε 90 χώρες της Ασίας, Κεντρικής Αμερικής και Αφρικής. Πωλείται σε κομμάτια σε βάζο με άλμη. Η υφή και η εμφάνισή του θυμίζει κρέας και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δημοφιλέστατο στους χορτοφάγους. Αυτό καθ’ εαυτό είναι άνοστο, αλλά “ρουφάει” τα αρώματα από τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά με τα οποία μαγειρεύεται. Ο Δημητράκης ξετρελάθηκε και μου ζήτησε να του το φτιάχνω συχνά. Αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε αυτό το προϊόν, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες. Να σας ευχηθώ καλό Πάσχα, να περάσετε όμορφα τις άγιες τούτες μέρες. Πολλά φιλιά από την όμορφη Ζάκυνθο!
Υλικά για 5-6 άτομα:
550 γρ. jackfruit
200 γρ. κρεμμύδι, αλεσμένο στο μούλτι
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
400 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη σε κονσέρβα
250 γρ. χυμός ντομάτας
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
3 κ.σ. πελτές ντομάτας
5 δαφνόφυλλα
3 στικς κανέλα
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.γ. ρίγανη
2 κ.γ. θυμάρι
3+5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το σκόρδο για 2-3 λεπτά με 3 κ.σ. λάδι. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω και το τζακφρουτ. Κατόπιν σβήνω με το κρασί. Όταν εξατμισθεί, προσθέτω τον χυμό ντομάτας, τον πελτέ, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, την κανέλα, την ζάχαρη, τα 3 μυρωδικά και 1,5 φλιτζάνι νερό. Όταν αρχίσουν να βράζουν, γυρνάω την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία κι αφήνω να σιγοβράσει το φαγάκι μου με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνω και περιμένω να δέσει η σάλτσα μου. Στο τέλος ρίχνω και το υπόλοιπο λάδι. Αποσύρω από την φωτιά, όταν έχει πήξει η σάλτσα. Συνοδεύω με ζυμαρικά ή πουρέ ή ρυζάκι. Καλή σας απόλαυση!