Επιτέλους το έφτιαξα ! Το γάλα αμυγδάλου ήταν στην λίστα “Να φτιάξω” εδώ και πολύ καιρό και να που ήρθε η ώρα του. Πανεύκολο, πιο οικονομικό από του εμπορίου και ξέρεις τι πίνεις (προσθήκη γλυκαντικών…). Είναι ένα γάλα χωρίς λακτόζη με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Θέλει υπομονή για να ξεφλουδίσετε τα αμύγδαλα, μπορείτε βέβαια και να μην το κάνετε, αλλά εμένα μου αρέσει πιο πολύ με ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Προσθέστε κακάο, σιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα ή ότι άλλο αγαπάτε. Μην πετάξετε τα υπολείμματα από το αμύγδαλο που θα σας μείνουν στο τούλι, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο (σε κλειστό μπολ) και να αντικαταστήσετε ποσότητα από το αλεύρι σε γλυκές συνταγές σας. Συνταγή με αυτό είναι στα Προσεχώς!
Να είστε καλά!
Υλικά (για περίπου 400 ml γάλα αμυγδάλου ):
1φλ ωμά αμύγδαλα
νερό για μούλιασμα
2,5-3 φλ. νερό
1 κσ σιρόπι αγαύης προαιρετικά
1κγ εκχύλισμα βανίλιας προαιρετικά
τούλι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζω τα αμύγδαλα μαζί με νερό (όχι ζεστό) για να μουλιάσουν, τα αφήνω τουλάχιστον 8 ώρες , στην συνέχεια τα στραγγίζω και τα ξεφλουδίζω, με υπομονή, και τα χτυπάω στο μπλέντερ μαζί με νερό (2,5-3 φλ. ανάλογα με το πόσο πηχτό το θέλετε αλλάξτε την ποσότητα του νερού) και το σιρόπι αγαύης. Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα διπλό τούλι και ρίχνω το μείγμα αμυγδάλου – νερού, στύβω καλά το τούλι ώστε να στάξει όλο το γάλα. Βάζω το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρώ στο ψυγείο για 3-4 μέρες.
I have finally made it! Home made almond milk has been on my list for such a long time and I am so happy I finally got to make it. Super easy to make, cheaper and purer than storebought, lactose free, packed with protein…are few of its features! You can skip the peeling of the almonds but I personally prefer peeling them. You can add sweetener of choice (such as agave/ maple syrup, honey) vanilla extract or cacao powder. Store almond meal in a sealed bowl in the fridge for future use. You could substitute a flour quantity with almond meal in baking goods. I made a fantastic sweet treat with this and I will post it soon. So, stay tuned!
Take care, my dear friends!
Ingredients (for about 400 ml):
1cup raw almonds
water for soaking
2,5-3 cups water
1 Tbsp agave syrup
1tsp vanilla extract
cheesecloth
Directions:
In a bowl soak almonds into water at least for 8 hours. Drain, rinse and peel them. Place them in a food processor and pulse them with high speed with fresh water (2,5-3 cups, depending on the density of the milk. Add agave syrup/ vanilla extract. Line a bowl with a cheesecloth and pour the almond mixture. Press and squeeze with your hands until all milk is extracted. Keep refridgerated in a glass bottle for 3-4 days. Keep almond meal for future use in baking. Enjoy!
It’s surprising how easy it is to make this – can’t wait to try – thanks for sharing this!
Mary
Ah, good old almond milk. I make a fresh one every other day, just the way you do it (w/o a sweetener), with presoaking and all. I put them in boiling water for 1 minute though, before peeling. The skins slide right off. Sorry, Lenia, I had to brag a bit. But your pictures turned out much better than mine:) ela
ohh,es un verdadero tónico me encanta,abrazos
Γεια σας!
Εχω φτιάξει κι εγω γάλα αμυγδαλου αλλά δεν ειχα βάλει το σιρόπι αγαυης. Το βάλατε μαζι με τα αμύγδαλα και το νερό στο μπλεντερ? Σιγουρα θα ειναι πολυ νοστιμότερα με το σιρόπι!
Δοκιμάστε να φτιάξετε γάλα από Φουντούκι … Τέλειο!
Καλησπέρα Στέλλα, με το σιρόπι γίνεται πιο γλυκό. Ναι, μαζί με το νερό στο μπλέντερ το έβαλα, αλλά προχθές που το ξαναέφτιαξα, το ξέχασα και το πρόσθεσα μετά (δοκίμασε και κακάο…), απλά ήθελε πολύ καλό ανακάτεμα. Γάλα από φουντούκι έχω πιεί από τα συσκευασμένα, θέλω να φτιάξω. Να είσαι καλά.
Χρόνια πολλά Δήμητρα να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
Δεν έχω δοκιμάσει γάλα από αμύγδαλα. Βλέπω όμως πολύ συχνά σε ξένα μπλογκς συνταγές.
Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο.
Πολύ ωραίο. Ενα φλυτζάνι αμύγδαλα βγάζει την ποσότητα που βλέπω στο μπουκάλι?
Φιλιά
Χρόνια πολλά αγαπητή Μάριον,
ναι με ένα φλυτζάνι αμύγδαλα βγαίνει γύρω στα 400ml γάλα. Πολλά φιλιά
Είναι πολύ θρεπτικό και νόστιμο!! Έξω το πουλάνε πανάκριβα το άτιμο! Πολύ καλή δουλειά κορίτσια!
Δεν είναι καθόλου δύσκολη διαδικασία τελικά!
Θέλει βέβαια το χρόνο της αλλά είναι λογικό!
Να έχεις μια πολύ όμορφη Κυριακή!
πάρα πολύ καλό! αλλά μέλι δεν θα έβαζα για πολλούς λόγους. αν θέλει κάποιος να βάζει στο υπέροχο “γάλα” αυτό μέλι, να βάζει.
Δεν είναι “γάλα” όπως ειπε καποις παραπανω….είναι γάλα!!!
Φυτικό γάλα…
Χωρίς εισαγωγικά!!!
Γαλα δεν υπαρχει μονο ζωικο…
διαφοροποιειται αναλογα τη προελευση του σε φυτικα και ζωικα.
Το πολτο τι το κανετε;
λυπαμαι να το πετω ειναι πανακριβα τα ξηροκαρπια.
Λαόνικε, καλημέρα! Φυσικά κ δεν πετάμε τον πολτό, αλλά φτιάχνουμε υπέροχα τραγανιστά παξιμάδια αμυγδάλου. Ρίξε μια ματιά εδώ https://theveggiesisters.gr/almond-biscotti/
Το γαλα οκ, το πολτό όμως τι στο καλό να τον κάνω;?!
που κοστίζουν τα αμυγδαλα 15 ευρώ το κιλό….
Φτιάξε αυτά τα υπέροχα παξιμάδια αμυγδάλου! Φυσικά κ δεν πετάμε τίποτα!
https://theveggiesisters.gr/almond-biscotti/
Καλησπέρα,
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή! Τούλι που μπορώ να βρω; Επίσης μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο εκτός από τούλι;
Καλησπέρα, Αννούλα μου! Απλό τούλι θα πάρεις σαν αυτό για τις μπομπονιέρες! ίσως γίνεται κ με γάζα.
Φιλάκια πολλά!!!!!