The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)
Vegan Γλυκά Γλυκά Κέικ - Μάφινς Πρωινό

Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)

Καλησπέρα, γλυκά μου πλάσματα! Τι κάνετε; Πριν σας δώσω σούπερ συνταγή για λαχταριστά ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ) να σας πω λίγα πράγματα για την επικαιρότητα. Έχω ξεκινήσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κι έχω αρκετή δουλίτσα τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για μια προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να κρατήσει τα παιδιά κοντά στην μαθησιακή διαδικασία σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Είναι αχαρτογράφητα ύδατα για εκπαιδευτικούς και μαθητές, γεγονός που μας δημιουργεί άγχος, αλλά από την άλλη  είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα μπορώ να προσφέρω υλικό στους μαθητές μου μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Και κακά τα ψέματα η τεχνολογία δίνει άπειρες δυνατότητες σε όποιον ξέρει να την χρησιμοποιεί με σωφροσύνη.

Ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην σκεφτώ κι εσάς! Μου λέει πριν λίγο ο Κωστής :”Ρε Λενάκι, το Σαββατοκύριακο είναι μουντό, οι άνθρωποι κλεισμένοι μέσα, δεν ανεβάζουμε καμιά ωραία συνταγούλα να τους γλυκάνουμε;” Πώς να απορρίψεις μια τόσο ωραία ιδέα; Οπότε επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή με πολύ απλά υλικά που έχετε στο σπίτι! Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ) με γέμιση μαρμελάδα ή σοκολατένιο άλειμμα (επιφυλάσσομαι να σας δώσω συνταγή για το σούπερ υγιεινό άλειμμα που βλέπετε στην εικόνα στην επόμενη ανάρτηση!). Τα έφτιαξε ο Κωστής εμπνευσμένος από τα γερμανικά Berliner. Είναι φυσικά vegan και φουρνιστά. Είναι απίθανα, αφράτα, ελαφριά, πεντανόστιμα! Τα λατρέψαμε οικογενειακώς! Φτιάχτε αυτά τα υπέροχα ντόνατ φούρνου και απολαύστε τα μαζί με τους αγαπημένους σας!

Φιλιά πολλά και αγωνιστικούς χαιρετισμούς από το εξωτικό Τζάντε! Μουάτς!

Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)
Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)
Υλικά για 10 τεμάχια:
330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. φυτικό γάλα
60 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. ηλιέλαιο
2 κ.γ. baking powder
1 φακελάκι μαγιά (9γρ.)
για την γέμιση: μαρμελάδα ή σοκολατένιο άλειμμα
Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)
Ντόνατ φούρνου (Μπερλίνερ)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, την ζάχαρη και το baking powder.Προσθέτω τη μαγιά κι ανακατεύω όλα τα στερεά υλικά. Κατόπιν προσθέτω το ηλιέλαιο και το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, και ανακατεύω. Μετά αρχίζω το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μαι σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Βάζω το μπολ στον φούρνο στους 40C για 50 λεπτά μέχρι περίπου να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Έπειτα πλάθω την ζύμη σε μακρύ κορδόνι και την χωρίζω σε 10 κομμάτια των 65 γρ. Ανοίγω κάθε ζυμαράκι με πλάστη σε στρογγυλό πιτάκι διαμέτρου περίπου 10cm και γεμίζω με μια μπαμπάτσικη κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα ή σοκολατένιο άλειμμα. Κλείνω το πιτάκι προσπαθώντας να κρατήσω το στρογγυλό σχήμα του (φέρνοντας τμήματα της ζύμης από την περιφέρεια στο κέντρο του κύκλου). Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με τις ραφές προς τα κάτω και τα βάζω στον φούρνο στους 40C για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να φουσκώσουν. Εν συνεχεία ψήνω στους 200C σε αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά. Τα βγάζω από τον φούρνο, όταν έχουν αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα, τα αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά τα αλείφω με λίγο ηλιέλαιο, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και δίνω το σύνθημα της επίθεσης. Να τονίσω ότι οι φούρνοι διαφέρουν, οπότε μπορεί να χρειαστεί λιγότερος χρόνος ψησίματος! Το κριτήριο για να τα βγάλετε είναι να έχουν χρυσίσει! Καλοφάγωτα!

Σημ. σας προειδοποιώ: εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 15.230 times, 2 visits today)

19 Comment

  1. Ευχαριστούμε για την συνταγή. Ή θερμοκρασία ψησίματος εντελώς λάθος. Πάρα πολύ δυνατή για τα συγκεκριμένα ψωμάκια, καίγονται!

    1. Μάρθα μου, κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Εξάλλου σημειώνω στην συνταγή ότι τα βγάζουμε μόλις χρυσισουν. Φιλιά πολλά

  2. Όταν τα βγάλω από το φούρνο και τα αφήσω να κρυώσουν, πρέπει να να αλείψω με ηλιέλαιο ή μπορώ να το παραλείψω;

    1. Το βάζεις για να κολλήσει η άχνη. Μπορείς να τα ψεκάσεις με ελάχιστο νερό και να τα πασπαλίσεις με την άχνη. ή μπορείς να μην βάλεις καθόλου άχνη!
      Φιλιά πολλά!

    1. Το ελαιόλαδο δεν το προτιμάμε στην ζαχαροπλαστική γιατί έχει βαριά επίγευση. Αν εσένα δεν σε πειράζει, βάλε!
      Φιλιά πολλά!

    1. Αγαπημένη μου, όπως σου είπα και στο ίνστα μπορεί να έφταιγε η θερμοκρασία του φούρνου και να εκαψε την μαγιά ή λόγω χαμηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος να επεσε η θερμοκρασία τη ζυμης οταν τα έπλασεςκ να χρειαζόταν να μείνουν παραπάνω στον φούρνο για να φουσκώσουν. Την συνταγή την έχουν κάνει πάνω από 40 αναγνώστες με επιτυχία πάντως…Φιλιά πολλά!

    1. Μαρία μου, αν θες, μπορείς να τα ψήσεις χωρίς γέμιση και να τα ανοίξεις μετά και να βάλεις την γέμιση!
      Φιλιά πολλά!

  3. Αγαπημένη συνταγή! Ευχαριστούμε πολύ! Θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε τα ντόνατ απο το βράδυ, μα τα διατηρήσουμε στο ψυγείο κ το πρωί να τα ψήσουμε;

    1. Χρόνια πολλά, Ευδοκία μου! Όχι, δεν γίνεται. Θα αλλάξει η σύσταση της ζύμης μέσα στο ψυγείο. Μπορείς να τα κάνεις, αλλά σίγουρα δεν θα βγουν τα ίδια!
      Φιλιά πολλά!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *