For the recipe in English click here
Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι κ φίλες! Έχω ένα κόλλημα με τα ποιοτικά, αγνά προϊόντα. Θυμάστε που σας λέω ότι διαβάζω τις ετικέτες σε ό,τι αγοράζω κ κόβω δρόμο, αν τα υλικά μου είναι ακαταλαβίστικα. Να ξέρουμε τι τρώμε, βρε αδερφέ! Και τώρα που έγινα μάνα, ένας λόγος παραπάνω! Τι θα δίνω στο παιδάκι μου; Σκατολοίδια που λέω και στους μαθητές μου; (επιτρέψτε μου την άκομψη λέξη!). Πρόσφατα λοιπόν είχα την χαρά να δοκιμάσω μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού κ chutney από “Το Φίλεμα της Λέλας”, μια μικρή μονάδα από το Κιάτο που φτιάχνει με μεράκι προϊόντα χειροποίητα χωρίς συντηρητικά/χρωστικές, με άριστες πρώτες ύλες. Με εντυπωσίασε ότι οι μαρμελάδες, αλλά κ τα chutney δεν περιέχουν ζάχαρη! Εγώ το καλοκαίρι που έφτιαξα το πρώτο μου chutney (το θυμάστε αυτό εδώ; ήταν πολύ σλουρπ!) είχα βάλει ζαχαρίτσα. Εδώ η γλυκύτητα έρχεται από φυσικές πηγές, όπως χυμό ροδιού, σταφυλιού. Τα chutney καλύπτουν όλα τα γούστα και είναι άλλα ήπια κι άλλα πικάντικα. Εγώ λάτρεψα το καρότο (το κατασπάραξα κ δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω η λιχούδω!). Το δε γλυκό βύσσινο ήταν το πιο νόστιμο που έχουμε φάει!
Η συνταγούλα που σας παρουσιάζω σήμερα δείχνει πώς δυο απλές φέτες καλής ποιότητας ψωμί μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγα υλικά σε ένα gourmet σάντουιτς. Ανοιχτό σάντουιτς λοιπόν με το υπέροχο chutney πορτοκάλι, λίγη πρασινάδα κ ψητά μανιταράκια κάνουν ένα ονειρεμένο, ελαφρύ και θρεπτικό σνακ! Τα chutney τα φάγαμε μαζί με πιάτα οσπρίων. Ταιριάζουν υπέροχα! Τα υπέροχα αυτά καλούδια μπορείτε να τα βρείτε στα S/M Θανόπουλος (βόρεια προάστια), στα γαλακτοπωλεία Γαϊτανίδη (Παγκράτι, Άλιμος, Νέα Φιλαδέλφεια, Μαρούσι, Π.Φάληρο), Μόρτης delicatessen Άλιμος, Degustasion Κολωνάκι, Καλλίτροφον Αγία Παρασκευή, στο e-shop e-paradosiaka.gr, στο Αργοστόλι-Δημουλά στον πεζόδρομο, στην Κατερίνη Καφεκοπτείο Λουμίδης και μάλιστα εξάγονται και σε 8 χώρες της ΕΕ!
Καλό Σ/Κ, αγαπημένοι/ες μου κ καλά μαγειρέματα! Φιλάκια πολλά!!! Μουάτς!
Υλικά για 2 σάντουιτς:
2 φέτες χωριάτικο ψωμί ολικής άλεσης
1 πορτομπέλο κομμένο σε φέτες
4 κ.γ. chutney πορτοκάλι “Το φίλεμα της Λέλας”
λίγη πρασινάδα της αρεσκείας σας
2 κ.γ. σπόροι κάνναβης Canah (ή σουσάμι)
κρέμα μπαλσάμικο
αλάτι Le Guerandais κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Κόβω σε φέτες τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνω κ τα ψήνω σε γκριλιέρα. Στο τέλος ρίχνω και λίγη κρέμα μπαλσάμικο. Το ψωμί μπορείτε να το ψήσετε, αν επιθυμείτε. Απλώνω γενναία ποσότητα από το chutney σε κάθε φέτα. Κατόπιν βάζω πρασινάδες της αρεσκείας μου, τα μανιτάρια κ προαιρετικά πασπαλίζω με σπόρους κάνναβης (ή σουσάμι). Βάζω λίγες “πινελιές” κρέμα μπαλσάμικο κ σερβίρω. Καλή σας απόλαυση!