The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Το "χορτοφαγικό βρώμικο"
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Όσπρια

Το “χορτοφαγικό βρώμικο”

For the recipe in English click here

Καλό μήνα κ καλή εβδομάδα, καλοί μας φίλοι! Η σημερινή συνταγή είναι πολύ αγαπημένη! Την ημέρα που την έφτιαξα έφαγα με τεράστια όρεξη κ συνάμα έχοντας μια αίσθηση ότι τρώω βρώμικο, ενώ στην ουσία ήταν κάτι 100% υγιεινό. Η έμπνευση ήρθε απλά. Είχα πάρει κάτι πίτες ολικής αλέσεως κ σκεφτόμουν πώς να τις αξιοποιήσω. Αμέσως σκέφτηκα να κάνω κεφτεδάκια. Και επειδή είχα κάνει με ρεβύθια κ με σόγια, αποφάσισα αυτή τη φορά να τα κάνω με φακές. Βγήκαν φανταστικά! Πίτα όμως χωρίς πατάτα γίνεται; Όχι βέβαια!Αλλά επειδή στο οικιακό μαγειρικό μας λεξικό δεν υπάρχει η λέξη τηγανίζω, αποφάσισα να δοκιμάσω επιτέλους τις πατάτες που είχε φτιάξει στον φούρνο η Δημητρούλα πριν χρόνια κ που μοιάζουν όντως με τηγανιτές, με τη διαφορά ότι είναι υγιεινές κ ελαφριές (απλά εγώ πρόσθεσα κ 2 κ.σ. ελαιόλαδο). Μια σως μουστάρδας με πολλά αρωματικά κ μια πράσινη σαλατίτσα συμπλήρωσαν το σκηνικό κ απογείωσαν την πιτούλα. Ποιος είπε ότι εμείς οι χορτοφάγοι στερούμαστε;;; Κανείς! Έτσι, μπράβο! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τολμήσετε το υγιεινό χορτοφαγικό βρώμικο! Θα είναι η πρώτη φορά που θα τρώτε “βρώμικο” χωρίς τύψεις!

Πολλά γλυκά φιλιά!

Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας
Το “χορτοφαγικό βρώμικο”

Υλικά για 20 κεφτεδάκια:
250 γρ. φακές
3 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1/2 κόκκινη κ 1/2 πορτοκαλί πιπεριά, ψιλοκομμένες
μαιντανός, μάραθος, ψιλοκομμένα
ξερή ρίγανη
1 φλ. βρώμη, αλεσμένη σε σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι

Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας
Το “χορτοφαγικό βρώμικο”

για τη σως:
3 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο
μάραθος, δυόσμος
αλάτι κ πιπέρι
γλυκιά πάπρικα

πατάτες φούρνου σαν τηγανιτές
πίτες

Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας
Το “χορτοφαγικό βρώμικο”

Εκτέλεση:
Βράζω τις φακές με τα δαφνόφυλλα. Σουρώνω κ αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπλέντερ τις πολτοποιώ. Αδειάζω σε μπολ. Προσθέτω τη βρώμη, τα λαχανικά κ ανακατεύω. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λάδι και ανακατεύω ξανά. Βάζω στο ψυγείο 1 ώρα να σφίξει η ζύμη. Βγάζω κ πλάθω κεφτεδάκια. Τα τοποθετώ σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C ώσπου να ροδίσουν από κάτω κ μετά τα αναποδογυρίζω για να ψηθούν κ απ΄την άλλη. Στο μπλέντερ ρίχνω όλα τα υλικά της σος κ χτυπώ ώσπου να ομογενοποιηθούν. Ψήνω τις πιτούλες, τις αλείφω με τη σως,προσθέτω σαλάτα, τις πατάτες κ τακεφτεδάκια κ απολαμβάνω το τέλειο βρώμικο! Καλή σας απόλαυση!

Το "χορτοφαγικό βρώμικο": πίτα με κεφτεδάκια φακής, "τηγανιτές" πατάτες φούρνου κ αρωματική σως μουστάρδας
Το “χορτοφαγικό βρώμικο”

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 12.227 times, 1 visits today)

37 Comment

  1. Καλημέρα και καλό μήνα!!
    Οι τηγανιτές πατάτες φούρνου είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη,χαχα! Κι εγώ το τηγάνι το έχω απαρνηθεί εδώ και χρόνια και αυτή η λύση με έχει σώσει!
    Αφού αυτό το “βρώμικο” είναι υγιεινό και μπορούμε να το τρώμε χωρίς τύψεις, μπορώ να φάω και δεύτερο … 😉
    Φιλιά!!!

  2. Αυτή η συνταγή φαίνεται τέλεια! Θα τη δοκιμάσω το συντομότερο δυνατό! Κάτι εναλλακτικό εκτός από πιπεριές στους φακοκεφτεδες! Δεν μπορώ να τις φάω με τίποτα όσο και αν προσπάθησα και υπάρχουν σε όλες τις συνταγές 🙁

    1. Marouko μας γλυκιά, σ’ ευχαριστούμε πολύ! Όσο για τις πιπεριές μην ανησυχείς! Μπορείς να τις παραλείψεις. Βάλε, αν θες, ένα καρότο τριμμένο για χρώμα κ παραπάνω μυρωδικά για το άρωμά τους. Περιμένουμε εντυπώσεις, αν τους φτιάξεις!
      Πολλά φιλάκια!

  3. Τέλεια η συνταγή σας όπως πάντα!Δεν έχω δοκιμάσει φακές κατά αυτόν τον τρόπο!! Μου άρεσε επίσης πολύ και η σως!! Αυτά είναι !! Βρώμικο και καθαρό μαζί!! Φιλιά και καλό μήνα!

  4. Μακάρι να ήταν ολα τα βρώμικα σαν και αυτό. Ψάχνω εδώ και καιρό διάφορα vegetarian μπιφτεκάκια και όλα μου σπάνε, ίσως επειδή τα κάνω στο τηγάνι, έχετε δοκιμάσει να τα ψήσετε μήπως? Θα δοκιμάσω και τη δική σας στο φούρνο (λιγότερη φασαρία κιόλας).

    1. Τάνια μου, εμείς δεν χρησιμοποιούμε τηγανι ! Μονο ψήνουμε! Είναι καλυτερα απ όλες τις αποψεις! Φιλάκια!!!!

  5. Έψησα τα φακοκεφτεδάκια λιγο περισσότερο απ’ ότι έπρεπε και λίγο μου στέγνωσαν. Κατα τα λοιπά, εξαιρετική συνταγή και πεντανόστιμο “βρώμικο”! Πρόσθεσα γιαούρτι στη σως γιατί μου αρέσει πιο “δροσερή”. Ευχαριστούμε, ηταν το πιο νόστιμο χορτοφαγικό “πιτόγυρο” ever! Μπράβο σας

    1. Πόσο χαρούμενες μας κάνεις! Πραγματικά χαιρόμαστε που σου άρεσαν! Ωραία η ιδέα με το γιαούρτι. Ευχαριστούμε για το κοπλιμέντο σχετικά με το χορτοφαγικό πιτόγυρο. Κι εγώ το ίδιο ε’ιπα όταν το δοκίμασα!
      Τα φιλιά μας, Μυρτούλα!

  6. Το τέλειο βρώμικο αν και είναι 100% καθαρό!! Έχω φτιάξει κεφτέδες παρόμοιους και ήταν απίθανοι. Ακόμα τους θυμάμαι! Καλό βράδυ και ευχαριστούμε για την νόστιμη ιδέα!!

    1. Νικόλα μου, όταν δεις ότι παίρνουν χρώμα, ροδίζουν δηλαδή, τα γυρνάς από την άλλη πλευρά για να ψηθούν κι από κει. Περίπου 30-40 λεπτά, αλλά εξαρτάται και από τον φούρνο. Πρέπει να είναι συμπαγή κ να μην διαλύονται. Κόψε εν ανάγκη ένα κομματάκι για να δοκιμάσεις κ θα καταλάβεις. Εύχομαι να τα ευχαριστηθείς! Φιλάκια πολλά!

  7. Πολύ καλή ή συνταγή σας. Εγώ την πείραξα λίγο. Καρότο και πράσο στην φακή και στην σως λίγο λεμόνι.
    Το ζουμί(μην πάει χαμένο) μαζί με ότι μείνει από λαχανικά βραστά(μπρόκολο- καρότο), προσθέτω λίγο τραχανά και πληγούρι.

    1. Νίκο, είσαι χρυσοχέρης! Πολύ ωραία η παραλλαγή σου κ η αξιοποίηση υλικών! Μπράβο!
      Χαιρόμαστε πολύ που σου αρέσει η συνταγούλα μας!
      Φιλιά πολλά κ καλά μαγειρέματα!

  8. Σήμερα τα έκανα, αλλά δεν βγήκαν καλά.. Ούτε μπορούσα να τα πλασω εύκολα, καθώς τριβονταν συνεχώς.. Δεν ξέρω αν φταίει η βρώμη που την άλεσα τόσο πολύ.. Δεν εσφιγε με τίποτα το μείγμα. Και δεν ήταν και τόσο νόστιμα. Ούτε η σως μου άρεσε. Σκέτα δεν τρώγονται, ίσως με καμία πίτα κάτι θα γίνει αύριο θα δοκιμάσω που θα πάρω πίτες και ίσως φτιάξω και καμιά λευκή σως.

    1. Λάζαρε, λυπάμαι πολύ που δεν σου βγήκαν καλά και δεν σου άρεσαν. Πρόκειται για μια πολύ δημοφιλή συνταγή! Την έχουν φτιάξει πολλοί αναγνώστες και η κριτική τους ήταν εξαιρετική! Τι να πω;
      Φιλάκια πολλά!

  9. Με αρέσει πολυ αυτα τα μπιφτεκια αλλα και με διαλύονται και δεν ψήνονται καλα απο μεσα τι φταει;

    1. Πρέπει η ζύμη να σου έχει σφίξει, όταν την βγάλεις από το ψυγείο. Επίσης προσοχή στο ψήσιμο!Να ψηθούν κι από τις δυο πλευρές. Τα βγάζω από τον φούρνο, αφού κρυώσουν. Καλή επιτυχία, Ευθύμιε!

  10. Καλησπέρα! Έβαλα τα μισά κεφτεδάκια φακής στη κατάψυξη! Όταν έρθει η ώρα να τα βγάλω,τα ξεπαγωνω ή τα βάζω κατευθείαν φούρνο?

    1. Μαράκι μου, χίλια συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση! Τα συγκεκριμένα δεν τα έχω καταψύξει, αλλά κρίνοντας από άλλα (π.χ. σόγιας) δεν τα αποψύχω, τα βάζω απευθείας στον φούρνο. Σε γλυκοφιλώ!

  11. Δοκίμασα α κεφτεδάκια φακής και ενθουσιάστικα και εγώ και όλοι στην οικογένεια! Πολλά μπράβο και θα δοκιμάσω και άλλες συνταγές, γιατί πρέπει πραγματικά όλοι να μάθουμε να ζούμε και με λιγότερες τουλάχιστον ζωικές πρωτεΐνες για πολλούς εξίσου σημαντικούς λόγους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *