For the recipe in English click here
Πριν κάμποσα χρόνια σε ένα ταξίδι μου στην Ιταλία δοκίμασα για πρώτη φορά βαλσαμική κρέμα. Η αγαπημένη μου Αγγελικούλα είχε ζωγραφίσει κομμάτια παρμεζάνας με αυτό το υπέροχο και μεστό γεύσης αριστούργημα. Φυσικά και έφερα προμήθειες στην Ελλάδα, γιατί εδώ δεν υπήρχε. Και να που ο καιρός περνά και οι Έλληνες παραγωγοί είναι αεικίνητοι κ δημιουργικοί κ κατορθώνουν να πλασάρουν με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Μιλάω για την εταιρία Παπαδημητρίου.
Όλα ξεκίνησαν το 1939 από τον Χρίστο Παπαδημητρίου και μια μικρή παραγωγική μονάδα που έφτιαξε στην Καλαμάτα (σύκα, ελιές, λάδι). Κατόπιν ειδικεύτηκε στην κορινθιακή σταφίδα, ώσπου μετά από μερικά χρόνια τα ηνία πήρε ο γιος του Κώστας που απογείωσε την επιχείριση. Το 1990 έφτιαξε το πρώτο ελληνικό βαλσαμικό ξύδι και 20 χρόνια μετά στο παιχνίδι μπαίνει κ η κρέμα βαλσαμικού ξυδιού! Οι γιοι του Κώστα με τη σειρά τους αναλαμβάνουν ενεργό δράση και δίνουν νέα δυναμική σε θέματα πωλήσεων, γραφιστικής κ marketing. Η γκάμα των προϊόντων διευρύνεται με νέες ιδέες όπως σειρά από αρωματικές μουστάρδες.
Στο φεστιβάλ του Αθηνοράματος είχα την χαρά να γνωρίσω τον χαμογελαστό κ. Κώστα Παπαδημητρίου με τη γλυκιά του σύζυγο καθώς κ τον γεμάτο θετική ενέργεια Χρίστο. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι είναι άνθρωποι με όραμα κ πολύ μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Δοκίμασα τη σειρά με τις βαλσαμικές κρέμες (γεύση σύκο, φράουλα, κλασική), αλλά η αγαπημένη μου είναι αυτή που επέλεξα για τη σημερινή σαλάτα: λευκή με λεμόνι κ πορτοκάλι! Επίσης με ενθουσίασαν οι μουστάρδες για τη μεστή τους γεύση. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε αγαθά από την όμορφη Καλαμάτα: μια σαλάτα κ ένα πιάτο ζυμαρικών ελαφριά, καλοκαιρινά, νόστιμα κ με άρωμα …Παπαδημητρίου!
Να είστε καλά!
Υλικά:
για τη σαλάτα:
πρασινάδα (μαρούλι απλό, iceberg, ραντίτσιο)
2 μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. τραγανιστό μείγμα ξηρών καρπών
για τη μαρινάδα:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα με θυμαρίσιο μέλι
1 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικού με πορτοκάλι κ λεμόνι
χυμός 1/2 λεμονιού
1 κ.γ. μέλι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένος
αλάτι κ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τα ζυμαρικά:
300 γρ. πένες
16 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μπαλσάμικο+λίγες πινελιές για διακόσμηση
βασιλικός, δεντρολίβανο, ρίγανη
αλάτι κ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Χτυπώ τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνω τις φέτες μανιταριών. Ανακατεύω να καλυφθούν. Αφήνω 1 ώρα να μαριναριστούν. Κατόπιν τοποθετώ σε μια πιατέλα την πρασινάδα, βάζω τα μανιτάρια και τους τραγανιστούς ξηρούς καρπούς και περιχύνω τη μαρινάδα.
Για τα ζυμαρικά: Σε ένα μπολ βάζω τα ντοματίνια, τα αλατίζω, ρίχνω το λάδι κ το μπαλσάμικο κ ανακατεύω καλά με τα χέρια. Τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προσθέτω τα κομμέτια σκόρδου κ τα αρωματικά και ψήνω στους 180C για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ζαρώσουν τα ντοματίνια. Στο μεταξύ βράζω τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Κρατάω στην άκρη ένα φλυτζάνι από το ζωμό τους. Σουρώνω τα ζυμαρικά, τα επαναφέρω στην κατσαρόλα, ρίχνω ζωμό, προσθέτω τα λαχανικά κ ανακατεύω καλά. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζωγραφίζω με το μπαλσάμικο! Καλή σας απόλαυση!
A fabulous meal! Both the salad and pasta dish look amazing and extremely tasty.
Cheers,
Rosa
Lovely dishes as always my dear friends! Hugs and have a lovely weekend!
A touch of fantastic balsamic makes all the difference. I love it on your pasta and the salad..
ela h.
Έχοντας καταγωγή από τα μέρη της Μεσσηνίας, έχω και μια τάση να υποστηρίζω και φανατικά προϊόντα που παράγονται στην γη της, Λένια μου. Πραγματικά τα προϊόντα της εταιρίας Παπαδημητρίου είναι από τα καλύτερα της Ελληνικής αγοράς, και φυσικά τους αξίζει η αναγνώριση τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και του εξωτερικού.
Ιδιαίτερα μου άρεσε η σύνθεση της σαλάτας σου και θα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατό.
Καλό βράδυ Σαββάτου εύχομαι.
I love balsamic, perfect for pasta and salad ! Have a great Sunday, kisses
Α, έχω κι εγώ ένα μπουκάλι κρέμα λευκού βαλσαμικού! Είναι όντως υπέροχη η γεύση της! Πολύ ωραία ιδέα αξιοποίησης όλων των υλικών!
Όμορφα πιάτα με υλικά πρώτης τάξεως! Καλό μήνα sisters^^