The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Πίτες Τάρτες

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Καλησπέρα από την όμορφη Ζάκυνθο, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Εδώ και καιρό που λέτε ήθελα να φτιάξω μια vegan μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο τώρα που οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους! Σκέφτηκα λοιπόν να βιγκανοποιήσω μια παλιά χορτοφαγική συνταγή που υπήρχε στο μπλογκ (αυτήν εδώ)  Έτσι λοιπόν αντικατέστησα το τυρί με την λατρεμένη διατροφική μαγιά και για τον χυλό που απαιτούσε αυγά χρησιμοποίησα γάλα σόγιας. Έβαλα μπόλικο κρεμμύδι, πιπεριά και αρωματικά βότανα και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό! Προέκυψε μια πεντανόστιμη, ελαφριά, πανεύκολη πίτα, με γλυκιά γεύση, που δεν θύμιζε και πολύ μελιτζάνα. Τρώγεται ζεστή και κρύα εξίσου ευχάριστα. Να υπογραμμίσω ότι δεν είναι πολύ φωτογενής και οι φωτογραφίες την αδικούν! Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο νόστιμη απ΄ό,τι δείχνει. Γι’ αυτό λοιπόν μην διστάσετε να φτιάξετε αυτήν την υπέροχη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο. Θα σας ενθουσιάσει!
Προτελευταία μέρα του μήνα, του καλοκαιριού, μεθαύριο ανοίγουν τα σχολεία για μας τους καθηγητές, τι να ευχηθώ; Δεν ξέρουμε ειλικρινά τι μέλλει γενέσθαι…Εύχομαι μια όσο το δυνατό καλή σχολική χρονιά, γλυκά μου πλάσματα! Φιλιά πολλά από το νησί!
Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά για ένα κλασικό οβάλ πυρέξ:
380 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια
50 γρ. πιπεριά, πολύ ψιλοκομμένη
130 γρ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
2 κ.γ. ξερή ρίγανη
1 κ.γ. ξερός δυόσμος ή καλύτερα 2 κ.σ. φρέσκος
320 γρ. γάλα σόγιας
40 γρ. διατροφική μαγιά
100 γρ. ελαιόλαδο
σουσάμι και τυρί τριμμένο για πασπάλισμα

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπώ το λάδι με το γάλα, τα βότανα και την διατροφική μαγιά. Προσθέτω και το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια λεκάνη τοποθετώ τις μελιτζάνες (αφού πρώτα τις έχω βάλει σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά κ τις έχω ξεπλύνει καλά) και τις πιπεριές. Τα πασπαλίζω με το αλεύρι (το οποίο έχω αναμείξει προηγουμένως με το baking powder) και τα ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να καλυφθούν τελείως και να αλευρωθούν. Περιχύνω τα αλευρωμένα λαχανικά με το υγρό μείγμα. Ανακατεύω πολύ καλά. Λαδώνω ένα οβάλ πυρέξ και αδειάζω το μείγμα. Ισιώνω με ένα κουτάλι και πασπαλίζω με σουσάμι και τριμμένο τυρί. Ψήνω στους 170°C για περίπου μία ώρα στις αντιστάσεις και πέντε λεπτά στον αέρα έως ότου ροδίσει και σταθεροποιηθεί η πίτα. Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 16.680 times, 1 visits today)

13 Comment

    1. Κική μου, συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά δεν είχα ιντερνετ λόγω Ιανού.
      Η διατροφική μαγιά δίνει τυρένια γεύση και την ενισχύει. Μπορείς να βάλεις τριμμένο τυρί, αν τρως.
      Πολλά φιλιά!

  1. Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή!
    Η πιτούλα τρωγόταν επί μία εβδομάδα συνεχόμενα μέχρι τελικής πτώσεως. Προσωπικά μου θυμίζε αρκετά μπατζίνα αλλά με μελιτζάνες 🙂
    Πολύ ωραίος τρόπος να αξιοποιήσεις τις μελιτζάνες σου σε πίτα.

  2. Καλησπέρα! Στη συνταγη δε μας γραφετε για το πότεβάζουμε σκόρδο, κρεμμύδι, μπέικιν..
    Σας ευχαριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *