The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Φιτούρα Ζακύνθου
Vegan Γλυκά Γλυκά Πρωινό

Φιτούρα Ζακύνθου

Καλημέρες γλυκιές και γιορτινές από το όμορφο νησί της Ζακύνθου, την δεύτερη πατρίδα μου τα τελευταία 14 χρόνια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα είναι μεγάλη γιορτή για το νησί, γιορτάζει ο πολιούχος μας, ο Άγιος Διονύσιος. Λόγω της πανδημίας δεν θα γίνουν οι εορτασμοί, όπως είχαμε συνηθίσει. Ωστόσο, οι απανταχού Ζακυνθινοί τιμούν σήμερα τον αγαπημένο τους άγιο, τον άγιο της συγγνώμης, όπως τον λένε. Ο δολοφόνος του αδερφού του ζήτησε καταφύγιο στην μονή που μόναζε ο Άγιος Διονύσιος κι αυτός τον συγχώρεσε και τον φυγάδευσε, παρόλο που έμαθε για το έγκλημά του. (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Άγιο!)
Στις γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού οι λεγόμενοι φιτουράδες στήνουν τους πάγκους τους και τηγανίζουν ένα παραδοσιακό γλυκάκι, την φιτούρα Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα ταπεινό, απλούστατο γλυκάκι με ελάχιστα υλικά! Νερό, αλάτι και σιμιγδάλι! Η ζύμη παγώνει στο ψυγείο, κόβεται σε κομμάτια και τηγανίζεται σε καυτό λαδάκι. Ακολουθεί πασπάλισμα με μπόλικη ζάχαρη και κανέλα κι έχετε έτοιμο ένα πάμφθηνο πεντανόστιμο γλυκάκι. Για να είμαι ειλικρινής, είχα δοκιμάσει φιτούρα μόνο μια φορά και δεν με είχε ενθουσιάσει. Ο Κωστής όμως κατάφερε να με κάνει να τη λατρέψω! Το μυστικό είναι ότι έκανε λεπτά τα κομμάτια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μπόλικη κρούστα και στις δύο πλευρές, ενώ οι αγοραστές φιτούρες είναι παχιές κι όχι τόσο τραγανές. Δοκιμάστε λοιπόν την φιτούρα Ζακύνθου και θα με θυμηθείτε! (Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Άγιο!)
Φιλιά πολλά! Χρόνια πολλά, Ζακυνθούλα μου! Βοήθειά μας ο Άγιος!

Φιτούρα Ζακύνθου

Υλικά για ταψί 30*35cm:
400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1500 ml νερό
10 γρ. αλάτι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

Φιτούρα Ζακύνθου

 

Εκτέλεση:
Βάζω το νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, διαλύω μέσα το αλάτι και ρίχνω εξαρχής το σιμιγδάλι. Ανακατεύω με αυγογδάρτη συνεχώς μέχρι να πάρει βράση και να σφίξει το μείγμα. (θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο, όταν δυσκολεύεστε πια να ανακατέψετε )Τότε αποσύρω από την φωτιά, λαδώνω ένα ταψί (30*35cm) αδειάζω το μείγμα. Το ισιώνω με ένα κουτάλι. Όταν κρυώσει, το σκεπάζω με μεμβράνη (να ακουμπά το μείγμα) και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Κατόπιν το κόβω σε ρόμβους και τηγανίζω σε καυτό ηλιέλαιο κάθε κομμάτι κι από τις δύο πλευρές. Θα χρειαστεί περίπου 5 λεπτά τηγάνισμα η κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και να δημιουργηθεί η πολυπόθητη κρούστα. Αραδιάζω τα έτοιμα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί και πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα. Κατόπιν αρχίζει η επίθεση! Καλή σας απόλαυση!

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5,616 times, 6 visits today)

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *