Υλικά:
1,5 κιλό βερύκοκα
700γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Πλένω τα βερίκοκα και τα κόβω σε έξι κομμάτια. Τα τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη σε στρώσεις. Τα αφήνω να σταθούν και να βγάλουν τα υγρά τους (αποβραδίς τα βάζω και το πρωί τα φτιάχνω δηλ. περίπου 12 ώρες). Κατόπιν τα βάζω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα. Ξαφρίζω με τρυπητή κουτάλα. Προσοχή μην καείτε, γιατί εκτοξεύονται επικίνδυνες πιτσιλιές! Φορέστε γάντι κουζίνας! Όταν τα φρούτα έχουν λιώσει και η μαρμελάδα αρχίζει να πήζει, ρίχνω τον χυμό λεμονιού και μετά από λίγο αποσύρω από τη φωτιά. Τοποθετώ σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα γυρνώ ανάποδα. Όταν κρυώσει, τα αποθηκεύω. Όταν ανοιχτεί ένα βάζο, φυλάσσεται στο ψυγείο.
Σημ. αν και αποστειρώνω τα βάζα, προτιμώ να τα φυλάσσω στο ψυγείο για σιγουριά. Για να τα αποστειρώσω, τα πλένω πολύ καλά και τα τοποθετώ σε ένα ταψί πάνω σε μια πετσέτα ανάποδα και τα βάζω στο φούρνο όση ώρα φτιάχνω την μαρμελάδα στους 100 βαθμούς. Τέλος, ένα κόλπο για να σιγουρευτώ ότι η μαρμελάδα μου είναι έτοιμη, είναι το εξής: παίρνω μια κουταλιά μαρμελάδας από την κατσαρόλα και την βάζω σε ένα πιατάκι. Με το δάχτυλο την χωρίζω στη μέση. Αν παραμείνει η γραμμή που θα σχηματιστεί, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Looks delicious and this is great on toast, on scones…
εχεις δικιο. το χρωμα ειναι υπεροχο και σιγουρα και η γευση.
Looks delicious. Apricot is a favorite. Have a great weekend!
Apricot jam is one of my favorites!!!! Plus, I love to use a couple of almonds (in the pitt) it fives an almony taste to the jam. Have a nice week-end!
How funny. I am just back from Italy and I have eaten so many apricots to explode! I absolutely love them and this jam is so inviting. Thank you for sharing this X
Το άρωμα του καλοκαιριού αιχμαλωτισμένο σε ένα βάζο!
Νομίζω αυτή η φράση σου τα λέει όλα, για την πιο υπέροχη καλοκαιρινή μαρμελάδα!
Φιλιά!
Φανταστική, χαρουμενη μαρμελάδα βερίκοκο, απο τις πιο αγαπημένες μου!
Una marmellata di un colore straordinario e penso che anche il sapore non sia da meno. Ciao.
Από τις αγαπημένες μαρμελάδες!
Αγαπημένη μαρμελάδα.
Σου πέτυχε Λένια, υπέροχο χρώμα όσο από γεύση τη φαντάζομαι.
Καλοφάγωτη.
Φιλιά
Το άρωμά της και μόνο είναι φοβερό!!!Απο τις αγαπημένες και πιο νόστιμες μαρμελάδες, καλοφάγωτη!!!
Φιλιά!
una confettura più buona dell’altra,ideali per colazione, complimenti!!!
Las mermeladas siempre caseras!!
Y la de melocotón lista ya para el invierno!!
It looks great, the color, also is beautiful. Un beso,
meravigliosaaaaa ti è venuta uno spettacolo di golosita’ buon fine settimana
mmmmm buona la marmellata!!!! bacioni
I love the color of your apricot jam. This looks wonderful and it can be used for so many things.I make apricot jam specifically to use for glazing pies and cakes. I must try your method. I hope you have a wonderful weekend. Blessings…Mary
your jam looks wonderful, i have not made any homemade jam yet and i was lucky to get a jar of homemade apricot jam too from a blogger friend. Great on toasts!
Que raro que con todo lo que haces, sea tu primera mermelada, en todo caso esta riquisima.
Thank you very much for your recent visit and kind comment. You have a beautiful blog and this apricot jam looks so bright and delicious!
Bravo Lenia! Your jam looks fantastic, beautiful color!
Μπορει να ειναι η αγαπημενη μου μαρμελαδα!! Τοσο ομορφο χρωμα!! Γεια στα χερια σου!!
Wow, your apricot jam looks wonderful! I love homemade jam, and apricot is my favourite! Lovely!
Resta sempre una delle mie marmellate preferite. Che spendido colore dorato 🙂 Un abcio, buona domenica
Full of taste and colour!!!Lovely, dear!
Καλοφάγωτη, υπέροχο χρώμα.
Καλό μήνα
Ωραιότατηηηηη και καλοφάγωτη! Καλό μήνα!
Αγαπημένη μαρμελάδα και αυτή!
Κάθε χρόνο με προμηθεύει ο θείος μου με βαζάκια σπιτικής μαρμελάδας από τις βερικοκιές που έχουμε στο εξοχικό!
Υπέροχο χρώμα και γεύση!
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα Λένια μου!
Φιλιά!
Homeamde jam is my favourite! This would be great on some breakfast toast!