Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Γλυκιά θα είναι και η δεύτερη συνταγή της νέας χρονιάς μπας και την εξευμενίσουμε και την γλυκάνουμε! Λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων θα φτιάξουμε ένα εκπληκτικό κέικ με πετιμέζι! Η αλήθεια είναι ότι χάρηκα που θα ανοίξουν έστω τα νηπιαγωγεία/δημοτικά, γιατί ο Δημητράκης μου καθόλου δεν αγαπά την τηλεκπαίδευση…Μάλιστα μου είπε πρόσφατα ότι του αρέσει το αληθινό σχολείο κι όχι αυτό με τους υπολογιστές…Από μικρό κι από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια που λέει κι ο λαός μας!
Το πώς προέκυψε αυτό το κέικ έχει πολλή πλάκα. Πριν καιρό είχα ανακαλύψει στα κιτάπια μου μια συνταγή για μουστοκούλουρα που μου είχε δώσει μια συνάδελφος. Όταν αποφάσισα να τα φτιάξω, κατάλαβα στην πορεία ότι υπήρχε κάποιο λάθος, γιατί η ζύμη ήταν πολύ υδαρής για κουλούρια. Οπότε την έριξα σε ένα ταψί με την ελπίδα ότι θα γίνει κέικ κι ότι δεν θα πεταχτεί (δεν αντέχω να πετάω φαγητό!). Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη, όταν δοκίμασα αυτό το κέικ με πετιμέζι! Ήταν απίστευτα αφράτο και πολύ πολύ νόστιμο! Τι χαρά! Σας το παρουσιάζω κι εσάς λοιπόν για να το φτιάξετε! Αν έχετε πετιμέζι, σας προτείνω να φτιάξετε και αυτά τα κουλουράκια με πετιμέζι σταφίδες!
Φιλιά πολλά από το Τζάντε! Μουάτς!
Υλικά για ταψί διαμέτρου 24cm:
530 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
310 γρ. πετιμέζι
200 γρ. ελαιόλαδο
235 γρ. χυμός πορτοκαλιού
70 γρ. ζάχαρη
2,5 κ.γ. κανέλα
3/4 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. σόδα
2+1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με την κανέλα και το γαρίφαλο. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την ζάχαρη, το λάδι και το πετιμέζι. Κατόπιν βάζω την σόδα μέσα στον χυμό και περιμένω να αφρίσει (το ποτήρι πρέπει να είναι πάνω από το μπολ με τα υγρά υλικά για να μην χυθεί απέξω ο φουσκωμένος χυμός) και τον προσθέτω κι αυτόν στα υγρά. Ανακατεύω καλά. Κατόπιν ρίχνω σταδιακά το αλεύρι. Στην αρχή ανακατεύω με αυγογδάρτη, μετά με μαρίζ. Τέλος προσθέτω και τις 2 κ.σ. σουσάμι. Αδειάζω το μείγμα σε λαδωμένο ταψί, πασπαλίζω με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180C για 40-45 λεπτά ή ώσπου να βγει καθαρό το μαχαίρι που βυθίζω στο κέντρο του κέικ. Βγάζω από τον φούρνο και περιμένω με ανυπομονησία να κρυώσει για να το τιμήσω! Καλή σας απόλαυση!
Καλημέρα και χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα,
σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ωραίες συνταγές που ανεβάζετε!!!!
Ευάκι μου,σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!! Χρόνια πολλά και φωτεινά!!!
Καλημέρα,τώρα είδα την απσντηση
Μόλις το έφτιαξα!!!!
Εξαιρετικό, υγιεινό, νόστιμο!!!
& με καφέ απόγευμα και για πρωινό!!!
πολύ χαίρομαι, κοριτσάκι μου! Στείλε φωτογραφία, αν θες, να την ανεβάσω στο Facebook Φιλιά πολλά!
Όπως προανέφερα το φτιάχνω τριτη φορά ίσως και τεταρη , σας στέλνω φωτο και ώμο και ψημένο !!!
Εύη μου, χαίρομαι πολύ πολύ που σου αρέσει! Δεν έλαβα όμως τις φωτογραφίες σου! Στείλτε τις στο
Φιλιά πολλά!
Πιστεύω να τις πηρατε ,
Καλησπέρα!Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με σιρόπη αγαύης ή με ζάχαρη καρύδας?
Ευχαριστώ!
Καλησπέρα, Μαριέττα μου! Ναι, λογικά μπορείς να βάλεις ζάχαρη καρύδας!
Φιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ πολύ!Το φτιάξαμε και ήταν πεντανόστιμο!