For the recipe in English click here
Φίλοι μου αγαπημένοι, καλημέρα! Επιτέλους αρχίζει να χειμωνιάζει. Από τη μια μου αρέσει, γιατί είναι ότι πρέπει για χουχούλιασμα αλλά από την άλλη θα σταματήσουμε τα μπανάκια στην θάλασσα. Να μου πείτε τέλος Οκτώβρη και θες να κάνεις μπανάκια; Ε, αφού ζω στην Κρήτη, γιατί όχι; Άλλωστε έτσι μου έταξε ο άντρας μου και με έπεισε να κατεβούμε στο
νησί, ψέματα μου είπε; Μη μου πείτε….! Λοιπόν εδώ που μένουμε έχουμε ένα γειτονόπουλο και φιλαράκι της Χαράς που ο γιατρός του έχει κόψει τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το μοσχάρι και άλλα. Για μένα ο Γιαννάκης έχει γίνει ο επίσημος δοκιμαστής μου. Κάθε φορά που έρχεται
σπίτι, τρέχει στην κουζίνα και περιμένει να δοκιμάσει τι καινούργιο έφτιαξα! Όποτε θέλει γλυκάκι λέει: επιδόπιο; Πώς μπορείς να χαλάσεις χατίρι σε ένα ξανθό γαλανομάτικο γλυκό αγγελουδάκι; Αυτό το γλυκό που μοιάζει με το σαλάμι των παιδικών μας χρόνων είναι αφιερωμένο στον Γιαννάκη μου! Να είσαι γερό, μικρό μου! Είναι πολύ θρεπτικό κ υγιεινό, αλλά συνάμα πεντανόστιμο! Ό,τι πρέπει για τα παιδάκια μας! Σας φιλώ γλυκά!
Υλικά (12 κομμάτια):
1/2 φλ. ταχίνι
1 φλ. νιφάδες βρώμης
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. σταφίδα
120 γρ. μαύρη σοκολάτα
1/4 φλ. goji berries
5 κ.σ. σιρόπι αγαύης
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
Σε μπεν μαρί λιώνω τα 90 γρ. σοκολάτας, προσθέτω το ταχίνι, το σιρόπι αγαύης και τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αποσύρω από την φωτιά. Ενσωματώνω στο παραπάνω μείγμα τις νιφάδες βρώμης, τα χοντροκομμένα καρύδια, την σταφίδα, τα υπόλοιπα 30 γρ. σοκολάτας (είτε τριμμένα είτε σε σταγόνες), τα goji berries και το ξύσμα πορτοκαλιού. Πλάθω το ζυμαράκι σε μπαστουνάκι, το τυλίγω με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και το βάζω στο ψυγείο. Το αφήνω όλη νύχτα να παγώσει καλά κ την επομένη κάνω επιδρομή! Καλή σας απόλαυση!
Πρωτότυπο κι ελκυστικό το σαλάμι σου!
Καλημέρα και Καλό μήνα Μάρθα μου. Είναι και πεντανόστιμο! Πολλά φιλιά
Μόλις μπήκε στο ψυγείο…. φαίνεται καταπληκτική!!
Τέλεια Δημητρούλα!Πόσο θα ήθελα να είχα ένα κομμάτι! Με βλέπω να το φτιάχνω για να πάρω στο γραφείο ! Φιλάκια
Με τι μπορω να αντικαταστησω το σιροπι αγαυης?
Καλησπέρα γλυκιά μας Βαρβάρα. Μπορείς να αντικαταστήσεις το σιρόπι αγαύης με σιρόπι σφενδάμου ή αν δεν σε πειράζει με μέλι (δεν είναι vegan). Να είσαι καλά. Φιλάκια
Μπορεί να αντικατασταθεί και με χαρουπόμελο. 🙂
Συγνωμη που ρωταω αλλα θα μπορουσα να βαλω κατι αλλο εκτος απο ταχινι; Δεν θα ηθελα βουτυρο
Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς π.χ. φιστικοβούτυρο ή βούτυρο αμυγδάλου, φουντουκιού!
Φιλάκια πολλά!