The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Vegan γαλακτομπούρεκο
Vegan Γλυκά Γλυκά

Vegan γαλακτομπούρεκο

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας είχαμε πάει στην Πάτρα για ιατρικό τουρισμό. Που λέτε ο Κωστής μου είχε την ιδέα να φτιάξει ένα vegan γαλακτομπούρεκο, αλλά να μην αποκαλύψει σε κανέναν ότι το γλυκάκι του δεν θα περιείχε κανένα ζωικό παράγωγο. Μπήκε στην κουζίνα του πατρικού μου με όρεξη και δημιούργησε για άλλη μια φορά ένα αριστούργημα! Όλοι ξετρελάθηκαν, κανείς δεν κατάλαβε τίποτα! Ούτε που πέρασε από το μυαλό τους ότι ήταν vegan! Βγήκε ελαφρύ, αέρινο, γλυκό όσο πρέπει, αρωματικό και λαχταριστό. Δοκιμάστε αυτό το vegan γαλακτομπούρεκο και θα με θυμηθείτε. Μια χαρά μπορούμε να φτιάχνουμε τα γλυκάκια μας χωρίς να ταλαιπωρούμε τα καημένα τα ζωάκια! Κι έτσι κι εμείς θα τρώμε απίθανα πράγματα χωρίς τύψεις για ενδεχόμενο πόνο που έχουμε προκαλέσει και τα ζωάκια θα έχουν την ησυχία τους!

Καλό Σαββατοκύριακο με αισιοδοξία και χαμόγελα να έχουμε! Σας γλυκοφιλώ! Μουάτς!

Vegan γαλακτομπούρεκο

Υλικά για ταψί 36cm:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
150 γρ βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

2 λίτρα γάλα σόγιας
250 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
75 γρ. Vegan βούτυρο
5 γρ. κανέλα
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
ξύσμα από ένα λεμόνι
για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδα από ένα λεμόνι

Vegan γαλακτομπούρεκο

Εκτέλεση:
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζω το γάλα και την κανέλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το γάλα χωρίς να βράσει προσθέτω την ζάχαρη, την βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Αφαιρώ την κανέλα, προσθέτω το σιμιγδάλι κι ανακατεύω. Ρίχνω την σκόνη κανέλας όταν η κρέμα σφίξει. Ανακατεύω για 10 λεπτά περίπου. Αποσύρω από την φωτιά, ρίχνω το βούτυρο, δεν ανακατεύω κι αφήνω να κρυώσει.
Για το σιρόπι: Φτιάχνω πρώτα το σιρόπι, ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Χαμηλώνω σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 7 λεπτά και αποσύρω αφήνοντας μέσα στο μείγμα το λεμόνι και την κανέλα.

Ζεσταίνω το βούτυρο σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με πινέλο βουτυρώνω στρογγυλό ταψί 36 εκ. ή ορθογώνιο 38χ28 εκ. και στρώνω ακτινωτά 7 φύλλα βουτυρώνοντάς τα. Θα πρέπει να περισσεύουν από το ταψί οι άκρες του φύλλου. Στη συνέχεια και αφού ανακατέψω έντονα ώστε να ενσωματωθεί το λιωμένο βούτυρο, προσθέτω την κρέμα, η οποία δεν πρέπει να είναι ζεστή καθώς θα εγκλωβίσει υγρασία και το φύλλο μας δε θα είναι τραγανό. Γυρίζω τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα κι εν συνεχεία στρώνω και τα υπόλοιπα φύλλα (όχι ακτινωτά αυτή τη φορά, αλλά στο μέγεθος του ταψιού) βουτυρώνοντάς τα. Βυθίζω τις άκρες που προεξέχουν κάτω από το γλυκό χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή τη λαβή ενός κουταλιού. Χαράζω την επιφάνεια σε κομμάτια, περιχύνω με το βούτυρο που έχει περισσέψει και ραντίζω με νερό. Ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις για μια περίπου ώρα ή όσο χρειάζεται, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα μας.

Με μια κουτάλα σιροπιάζω το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνω δυο με τρεις ώρες μέχρι να τραβήξει το σιρόπι και να σταθεί. Καλοφάγωτο!

Vegan γαλακτομπούρεκο

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 5,910 times, 572 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *