Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Το σχολικό έτος οδεύει προς το τέλος του κι είναι εκείνες οι δύσκολες μέρες του αποχαιρετισμού που μου αφήνουν μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη, όταν ξεπροβοδίζω τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου…Ως γνήσιο καρκινάκι συγκινούμαι μέχρι δακρύων, όταν τα αποχαιρετώ…Εύχομαι να είναι γερά και καλότυχα στην ζωή τους κι ελπίζω να πήραν κάτι θετικό κι από μένα. Ας μαγειρέψουμε τώρα γίγαντες αλά πεπερονάτα! Οι γίγαντες είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια κι αναμφισβήτητα έχουν την πιο πλούσια και μεστή γεύση. Πέραν από πλακί τους κάνω:
λεμονάτους με πρασοσέλινο,
στιφάδο ,
με σπανάκι
σαλάτα.
Είχα φτιάξει που λέτε παλιότερα μια μακαρονάδα αλά πεπερονάτα και εμπνευσμένη από αυτό το πιάτο σκέφτηκα γιατί να μην φτιάξω και τους γίγαντες με ανάλογο τρόπο; Η έμπνευσή μου αποδείχθηκε σωστή και χωρίς υπερβολή θεωρώ ότι είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα με γίγαντες που έχω φάει! Αξίζει να δοκιμάσετε τους γίγαντες αλά πεπερονάτα! Ένα λαχταριστό, χορταστικό και θρεπτικό πιάτο! Χρησιμοποίησα μαύρους γίγαντες ελέφαντες. Μπορείτε φυσικά να βάλετε κι άλλο είδος του αγαπημένου μας οσπρίου! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Φιλιά πολλά από το νησί! Μουάτς!
Υλικά για 2-3 άτομα:
250 γρ. γίγαντες ελέφαντες
250 γρ. χυμός ντομάτας
3 φλ. από το νερό που έβρασαν οι γίγαντες
από 1/2 μικρή πράσινη, κίτρινη, πορτοκαλί πιπεριά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
5 κ.σ. δυόσμος, μάραθος
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι κ πιπέρι
Εκτέλεση:
Μουλιάζω τους γίγαντες αποβραδίς. Την επομένη τους ξεπλένω και τους βάζω να βράσουν. Όταν μαλακώσουν, τους αποσύρω από την φωτιά και τους αδειάζω σε ένα ταψί/πυρέξ μαζί με 3 φλιτζάνια από το νερό που έβρασαν καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 1 ώρα. Αν σωθούν τα υγρά κι οι γίγαντες κρατάνε ακόμα, προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Απολαμβάνω συνοδεία καλού ζυμωτού ψωμιού! Καλή σας απόλαυση!