The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές vegan συνταγές
Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία
Άρθρα

Εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

Καλημερούδια, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες! Σήμερα η ανάρτηση έχει ταξιδιάρικο χαρακτήρα! Ελάτε να σας ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο σε ένα μοναδικό μέρος της χώρας μας! Πρόσφατα λοιπόν αποφασίσαμε να πάμε εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία, στο δοξασμένο ιερό της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν αφιερωμένο στον Δία και όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τώρα που ο Δημητράκης έχει μεγαλώσει (τελείωσε το Νήπιο το καμάρι μου), μπορούμε άνετα να επισκεπτόμαστε τέτοιους χώρους. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Πύργο βρίσκεται το περιποιημένο ομώνυμο χωριουδάκι. Φτάσαμε ακριβώς στις 8 το πρωί που ανοίγει κι ο αρχαιολογικός χώρος. Είχε δροσιά, ο ήλιος ήταν ακόμα φιλικός και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Ο χώρος είναι εκτεταμένος, περπατήσαμε συνολικά 9km (μαζί με τα μουσεία), καλό είναι να πάτε ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, να φοράτε καπέλο και άνετα ρούχα και παπούτσια, να έχετε μαζί σας νεράκι.

Το τοπίο είναι μαγευτικό…Το ερωτεύεσαι από την πρώτη ματιά…Η βλάστηση πλούσια και όμορφη το κάνει ακόμα πιο θελκτικό. Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από το πρώτο βήμα…Μνημεία από διάφορες ιστορικές περιόδους περιμένουν να τα εξερευνήσεις. Το συγκλονιστικό είναι ότι υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν την ανθρώπινη παρουσία ήδη από την νεολιθική εποχή, αλλά και την κλασική, την ελληνιστική, την ρωμαϊκή. Τα σημεία που τραβούν το ενδιαφέρον πολλά.

Ο ναός του Διός
Ο ναός του Διός
  • Ο ναός του Διός, πρότυπο δείγμα δωρικού ρυθμού, στιβαρός και αυστηρός δεσπόζει στον χώρο. Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του πλούσια και απαράμιλλης ομορφιάς βρίσκονται στο παρακείμενο μουσείο. Το στενάχωρο είναι ότι το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία ύψους 12m (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου) καταστράφηκε ολοσχερώς και μόνο από περιγραφές έχουμε μια εικόνα για το πόσο εντυπωσιακό ήταν.
  • Ο ναός της Ήρας όπου φυλάσσονταν πολλά αναθήματα όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη
  • Το Στάδιο με την είσοδό του (“Κρυπτή“) χωρητικότητας 45.000 ατόμων ήταν ο χώρος, όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Το Στάδιο και η είσοδός του (Κρυπτή)
Το Στάδιο και η είσοδός του (Κρυπτή)
  • Το Γυμνάσιο, τόπος προπόνησης των αθλητών
  • Η Παλαίστρα, μέρος του Γυμνασίου
  • Το Φιλιππείον, κυκλικό οικοδόμημα αφιερωμένο στον Δία από τον Φίλιππο τον Β’.
Το Φιλιππείον
Το Φιλιππείον

Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας. Για πληροφορίες πατήστε εδώ. Καλό είναι να αρχίσετε την βόλτα σας από τον εξωτερικό χώρο και μετά να μπείτε στον εσωτερικό για να γλιτώσετε την ζέστη. Τα εκθέματά του είναι μοναδικά και χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους ως τους ρωμαϊκούς. Αυτά μου μας εντυπωσίασαν περισσότερο είναι:

  • τα αρχιτεκτονικά γλυπτά τους ναού του Διός: στα αετώματα η αρματοδρομία Πέλοπα και Οινόμαου και η μάχη Κενταύρων και Λαπιθών. Οι μετόπες με τους άθλους του Ηρακλή ενθουσίασαν τον Δημητράκη μας.
  • ο Ερμής του Πραξιτέλη που κρατά το βρέφος Διόνυσο, ένα από τα γνωστότερα αγάλματα της ελληνικής γλυπτικής, πρότυπο του αρχαιοελληνικού κάλλους
  • η Νίκη του Παιωνίου, άγαλμα στημένο σε ψηλό τριγωνικό βάθρο κοντά στο ναό του Δία Αφιερώθηκε στο ιερό από τους Μεσσηνίους και τους Ναυπακτίους, μετά τη νίκη τους επί των Λακεδαιμονίων στη Σφακτηρία το 421 π.Χ.

Στο ενιαίο εισιτήριο των 12ευρώ περιλαμβάνεται και  είσοδος στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας. Αξίζει να το επισκεφθείτε και αυτό. Τα εκθέματα παρουσιάζουν την ιστορία του μακροβιότερου θεσμού της αρχαιότητας, των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πληροφορίες πατήστε εδώ.

Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας

Αφού λοιπόν ταξιδέψετε στον χρόνο, κατηφορίστε στο χωριό για να πιείτε το καφεδάκι σας, να φάτε και να πάρετε δυνάμεις και σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να πάτε μετά και στο εκπληκτικό δρυοδάσος της Φολόης! Είναι πραγματικά παραμυθένιο. Ελλείψει χρόνου δεν το χορτάσαμε, αλλά υποσχεθήκαμε ότι θα το εξερευνήσουμε στο εγγύς μέλλον.

Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη για ταξίδι και εξερεύνηση! Αξίζει να οργανώσετε πάντως μια εκδρομή στην πανέμορφη Αρχαία Ολυμπία! Να περνάτε όμορφα! Φιλιά πολλά από το Τζάντε!

Παραμυθένιο Δρυοδάσος της Φολόης
Print Friendly, PDF & Email
(Visited 489 times, 1 visits today)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *