Υλικά: (ταψί Νο30)
15 φύλλα για γαλακτομπούρεκο
200γρ βούτυρο γάλακτος
1 λίτρο φρέσκο γάλα
140γρ σιμιγδάλι
4 αυγά
200γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού
για το σιρόπι
600γρ ζάχαρη
300γρ νερό
1 κσ κανέλα
Εκτέλεση:
Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με το σιμιγδάλι. Βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη (200γρ), τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει. Τότε παίρνω κουταλιά -κουταλιά από το γάλα και τις ενσωματώνω χτυπώντας διαρκώς με αυγογδάρτη στο μείγμα αυγά-σιμιγδάλι. Όταν το μείγμα αραιώσει αρκετά το ρίχνω στην κατσαρόλα με το γάλα και το ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Λιώνω το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνω το ταψί και στην συνέχεια τοποθετώ τα φύλλα στο ταψί σταυρωτά, βουτυρώντας τα ένα ένα. Βάζω στην βάση 8 φύλλα και μετά ρίχνω την κρέμα, ανεβάζω τα φύλλα που περισσεύουν βουτυρώνοντας τα. και προσθέτω τα υπόλοιπα, βουτυρώνοντας τα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και να δέσει το σιρόπι.
Προσοχή: Το σιρόπι και το γλυκό πρέπει να έχουν αντίθετη θερμοκρασία, το ένα ζεστό και το άλλο κρύο.
Ingredients:
15 phyllo pastry sheets
200gr.milk butter
1 lt fresh milk
140gr. fine semolina
4 eggs
200 gr. sugar
2 tsp vanilla powder
orange zest
for the syrup:
600gr. sugar
300gr. water
1Tbsp cinnamon
Directions:
Beat eggs with semolina. In a saucepan heat milk, sugar, vanilla powder and orange zest over medium heat until it comes to a boil. Add milk slowly by spoonful in the semolina mixture stirring constantly with an eggbeater. When the mixture gets thinner, pour it over the saucepan with milk and stir until it thickens.
Melt butter and grease the pan with it. Place the pastry sheets forming a cross and brush each one of them. Place 8 sheets on the bottom, then pour the custard, cover with the sheets, brush them with butter and add the rest of the sheets.Bake in preheated oven at 180C for about 50 minutes.
for the syrup:
In a saucepan place water, sugar and cinnamon over medium heat. Bring to a boil and wait until you got a nice thick syrup.
Pour the hot syrup over the cold pie. Allow to cool and serve. Enjoy!
Custard pies are very yummy. I would love to try your Greek version. Thanks 🙂 ela
Εγώ που δεν τρώω γλυκά αυτό αν το βρω και είναι ωραίο θα το φάω ευχαρίστως!!
Καλές γιορτές!!
Ωραία κρέμα και το σιροπάκι μπόλικο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I like!!!!!!!!!!!!!!
Λατρεμένο γλυκάκι και το έκανες σούπερ!!!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!
Ξεχασα να ρωτήσω. Πόσο γάλα χρησιμοποιείς??
1 λίτρο ή 2??
Γιατί στα υλικά βλέπω δυο φορές από 1 λίτρο.
1 Λίτρο….
Σε ευχαριστώ για την παρατήρηση
Φιλάκια
la conosco, è buonissima ! Buon weekend !
Είναι πράγματι ένα γλυκό ιδιαίτερα δημοφιλές στον αντρικό πληθυσμό!
Καλά κάνεις και τους γλυκαίνεις τους άντρες σου!
Φιλιά!
The filo pastry makes the custard pie even more appealing!
une tarte délicieuse à tester
bonne soirée
Δεν υπάρχει καλύτερο και για αγόρια και για κορίτσια 🙂