The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Φαλάφελ
Κυρίως πιάτο Ορεκτικά - συνοδευτικά Όσπρια

Φαλάφελ

Καλημερούδια, γλυκά μου πλάσματα! Σήμερα θα φτιάξουμε υπέροχα αυθεντικά φαλάφελ! Τα φαλάφελ είναι κεφτεδάκια ρεβυθιών από την Μέση Ανατολή, αλλά πολύ δημοφιλή παγκοσμίως. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι χρησιμοποιούμε ΑΒΡΑΣΤΑ τα ρεβύθια (απίστευτο κι όμως αληθινό), θέλουν ΠΟΛΥ μαϊντανό (τόσο που γίνονται πράσινα τελικά) και τηγανίζονται! Ναι, ο,τιδήποτε άλλο ΔΕΝ είναι φαλάφελ! Επειδή είχα κάνει στο παρελθόν ψητά, δεν έχουν καμία σχέση με τα τηγανιτά! Επίσης, να σας πω ότι πρόκειται για μια λιχουδιά! Σου δίνει την αίσθηση ότι τρως “βρώμικο”, αλλά στην ουσία δεν είναι και τόσο βρώμικο. Εμείς τα συνοδεύσαμε με πιτούλες δια χειρός Κωστή και μια απλή σάλτσα από ταχίνι (ταχίνι, λεμόνι, νερό, αλατοπίπερο, σκόνη σκόρδου). Ήταν απολαυστικό το φαγάκι μας! Την επόμενη μέρα τα βάλαμε μέσα σε τοστ και έγιναν καταπληκτικά!

Δεν λέω άλλα, ελπίζω να σας έπεισα να τα δοκιμάσετε! Είμαι σίγουρη ότι θα τα λατρέψετε όσο εμείς! Φιλιά πολλά από το νησί!

Φαλάφελ
Φαλάφελ

Υλικά για 18 φαλάφελ:

300 γρ. ρεβύθια ωμά
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανός
200 γρ. κρεμμύδι
30 γρ. σκόρδο
3 κ.γ. ρίγανη
3 κ.γ. κόλιανδρο
2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.γ. baking powder
αλάτι και πιπέρι
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Φαλάφελ
Φαλάφελ

Εκτέλεση:

Μουλιάζω για 24 ώρες τα ρεβύθια στο νερό. Την επομένη τα ξεπλένω και τα σουρώνω. Πολτοποιώ τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα στύβω για να φύγει η υγρασία.  Αλέθω στο μπλέντερ τα ρεβύθια να γίνουν σκόνη. Μετά προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Και αλέθω να ανακατευτούν καλα όλα τα υλικά. Αν δεν έχετε μεγάλο μπλέντερ για να χωρέσουν όλα, δουλέψτε με το μούλτι τμηματικά. Αδειάζω σε ένα μπολ τα μείγμα, καλύπτω με ένα πιάτο και το βάζω 2 ώρες στο ψυγείο. Μετά το βγάζω, πλάθω σε κεφτεδάκια και τα τηγανίζω σε καυτό ηλιέλαιο και από τις δύο πλευρές μέχρι να καφετίσουν, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Αραδιάζω τα έτοιμα φαλάφελ σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρω με πιτούλες, αγγούρι, πιπεριές, ντομάτα, σος ταχίνι. Καλοφάγωτα!

Σημ. η ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή, αλλά μην ανησυχείτε. Με προσοχή θα σχηματίζετε ένα ένα κεφτεδάκι, θα νιώθετε ότι είναι λίγο εύθραυστα, αλλά μια χαρά τηγανίζονται! Επίσης, μην τα κάνετε μεγάλα, δεν θα τηγανιστούν σωστά. Διατηρούνται ωραιότατα στο ψυγείο.

Φαλάφελ
Φαλάφελ

 

Print Friendly, PDF & Email

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *