The Veggie Sisters

Νόστιμες και υγιεινές χορτοφαγικές συνταγές
Δροσιστικό ταμπουλέ
Σαλάτες

Δροσιστικό Ταμπουλέ

Καλημερούδια!!! Που λέτε πριν από λίγο καιρό είχε φτιάξει η αδερφούλα μου, η Μανουσίνα, σε ένα τραπέζι δροσιστικό ταμπουλέ και έγινε ανάρπαστο! Σαν τις ακρίδες έπεσαν οι καλεσμένοι πάμω του και το κατασπάραξαν! Δεν είχα ξαναφάει ποτέ πλιγούρι στη ζωή μου και ομολογώ ότι κατενθουσιάστηκα! Από τότε το έχω βάλει στη διατροφή μου και σκοπεύω να πειραματιστώ με αυτό το εξαιρετικό δημητριακό, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, σύνθετους υδατάνθρακες, κάλιο, φώσφορο, μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία. Είναι πράγματι “φορτωμένο” με θρεπτικά συστατικά και συν τοις άλλοις οικονομικό!Η φύση μας παρέχει τα δώρα της και είναι καιρός να στραφούμε στα φυσικά και υγιεινά προϊόντα!
Το ταμπουλέ είναι μια απλή και εύκολη αραβική σαλατίτσα με πλιγούρι, ντομάτα, κρεμμύδι, αρωματισμένη από πολύ μαϊντανό και/ή δυόσμο. Διατηρείται ωραιότατα στο ψυγείο 2-3 μέρες και είναι πραγματικά νοστιμότατη! Εγώ προσθέτω κι άλλα υλικά. Μπορείτε κι εσείς να δημιουργήσετε τη δική σας εκδοχή ανάλογα με τα γούστα σας! Είναι τόσο δροσιστική και ιδανική για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα . Θα κολλήσετε, αν δοκιμάσετε αυτό το δροσιστικό ταμπουλέ και είμαι σίγουρη ότι θα το φτιάχνετε συχνά!
Φιλιά πολλά και καλά μαγειρέματα, αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες!

DSC_0001

Υλικά:
1 φλιτζάνι πλιγούρι
2 ντομάτες, χωρίς σπόρους
1 κρεμμύδι ξερό ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρή πιπεριά πράσινη
1 μικρή πιπεριά κόκκινη
1 αγγούρι, χωρίς σπόρους
1 μικρό κολοκύθι
σχεδόν 1 ματσάκι μαϊντανός- δυόσμος
χυμό  1 λεμονιού
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
2 κ.σ.μουστάρδα
4 κ.σ.ελαιόλαδο
αλάτι
DSC_0011

Εκτέλεση:
Μουλιάζω το πλιγούρι μου σε μπωλ με νερό για 2 ώρες. Αυτό απορροφά το νερό, φουσκώνει κ μαλακώνει. Κατόπιν το στoίβω για να φύγει το περισσευούμενο νερό και το βάζω σε ένα μεγάλο μπωλ. Ρίχνω όλα τα λαχανικούλια μου ψιλοκομμένα. Αλατίζω. Χτυπώ το λάδι με το χυμό του λεμονιού, τη μουστάρδα, το ξύσμα και περιχύνω τη σαλατίτσα μου. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και βάζω στο ψυγείο να μείνει λίγες ώρες πριν την κατανάλωση ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα κι οι γεύσεις. Καλή σας όρεξη!

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 87 times, 1 visits today)

39 Comment

  1. Έχεις δίκιο Λένια μου!
    Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι πάρα πολύ δροσερή, εύκολη, θρεπτική και χορταστική!
    Λογικό να γίνει ανάρπαστη!
    Φιλιά!

  2. Πάντα μου έκανε εντύπωση που στην ηπειρωτική Ελλάδα το πλιγούρι είχε ξεχαστεί από την κουζίνα,στην Κύπρο παραμένει ένα από τα αγαπημένα καθημερινά μας πιάτα,με γιαούρτι και σαλάτα φυσικά! 🙂
    Το ταμπουλέ σου φαίνεται πεντανόστιμο,ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Εγώ το φτιάχνω πιο παραδοσιακό,με περισσότερο μαϊντανό παρά πλιγούρι,μπόλικο χυμό λεμονιού και χωρίς πιπεριές/κολοκυθάκια/μουστάρδα. Αλλά πού θα πάει,θα τιμήσω και το δικό σας μέσα στο φετινό καλοκαίρι! :))))))))

  3. Ωραία και δροσερή αυτή η Αραβική σαλάτα που έχει επικτρατήσει στην Ελλάδα με μάλλον Τούρκικο όνομα!
    Στα Αραβικά προφέρεται Ταμπόυλα και είναι η αγαπημένη σε όλες τις Αραβικές χώρες-ζω σε μια από αυτές- και την παρασκευάζουν με φρέσκα υλικά από τους κήπους τους.
    Να είσαι καλά Λένια, καλό σου βράδυ!

  4. CIAO CARA LENIA,
    che meraviglia il tuo taboulé. Richiama l’estate che desideriamo tanto. Fra una settimana dedicheremo molte ricette alla Grecia. Ti farò sapere perché sono certa che ti farà piacere. Ti abbraccio e ti auguro un bellissimo week end. Pat

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *